Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Algemeen 24 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Lesje biologie: wanneer zijn we nu het meest vruchtbaar?

Hoeveel dagen kan je vruchtbaar zijn? Hoe vruchtbaar ben je tijdens je menstruatie? Kun je ook buiten je vruchtbare periode zwanger worden? Allemaal vragen die in je opkomen als je bewust probeert zwanger te worden. Hoewel het leuk (en ook een tikkie vermoeiend) kan zijn om driemaal per dag te oefenen, kan het effectiever zijn als je weet wanneer je het meest vruchtbaar bent.

In grote lijnen weten we allemaal wel hoe het werkt, maar om te weten hoe het precies zit zullen we toch even goed moeten rekenen. Het klinkt misschien niet zo romantisch, maar hoe beter jij je cyclus begrijpt, hoe beter jij de zwangerschap kan ‘plannen’.

Eisprong herkennen

Laten we beginnen te stellen dat het berekenen van je vruchtbare dagen gemakkelijker is als jij weet wanneer je eisprong plaats vindt. Ben jij zo lucky dat jij op de minuut kan voorspellen wanneer je eisprong plaatsvindt? Bless you. Dat helpt namelijk enorm. Maar ook als je eisprong niet regelmatig is, kun je merken dat je eisprong plaatsvindt.

Je kunt dan symptomen krijgen zoals pijn in je onderbuik, wat lijkt op de krampjes die je hebt tijdens je menstruatie. Ook kun je het warmer krijgen, aangezien je lichaamstemperatuur iets stijgt. Sommige vrouwen krijgen ook hoofdpijn, of merken dat ze meer afscheiding hebben normaal. En misschien wel het leukste symptoom is dat we tijdens de eisprong meer zin hebben in seks. Het kan natuurlijk zijn dat jij je helemaal niet bewust bent van deze symptomen, dat wilt natuurlijk niet zeggen dat je geen eisprong hebt. Als jij nu nooit ongesteld wordt, kan er wel iets aan de hand zijn (en dan check je het natuurlijk het beste met je dokter).

Wanneer het meest vruchtbaar

Of je dus nu kunt voorspellen wanneer jouw eisprong plaats vindt, of niet; deze eisprong is de main character in het vruchtbaarheidsverhaal. Je bent namelijk het meest vruchtbaar op de dag van deze eisprong. Ook een paar dagen voor de ovulatie ben je vruchtbaar. Voor de planners onder ons (thank me later):

6 dagen voor de ovulatie = Bevruchting zeer onwaarschijnlijk
5 dagen voor de ovulatie = Laag vruchtbaar
4 dagen voor de ovulatie = Beetje vruchtbaar
3 dagen voor de ovulatie = Beetje vruchtbaar
2 dagen voor de ovulatie = Hoog vruchtbaar
1 dag voor de ovulatie = Hoog vruchtbaar
Dag van de ovulatie = Hoog vruchtbaar
1 dag na de ovulatie = Alleen de eerste uren vruchtbaar
2 dagen na de ovulatie = Geen kans op bevruchting

Bevruchting

Als jouw eicel dus haar werk heeft gedaan is het de beurt aan de guys. Een zaadcel blijft gemiddeld drie dagen in je baarmoeder in leven (met de nadruk op gemiddeld). Het kan namelijk zijn dat een zaadcel het nog geen twee dagen vol houdt, of juist vijf dagen blijft rondhangen in jouw baarmoeder. Hoe vruchtbaar jouw eicel, en zijn zaadcel is hangt van een aantal factoren af.

Tips voor het berekenen

Je hebt ze vast weleens zien liggen: ovulatietestjes. Deze testen geven namelijk ongeveer aan wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Ze kunnen namelijk meten wanneer er een LH-piek plaatsvindt (weet je wel, dat hormoon wat de eisprong stimuleert).. Slim eh? Helaas is deze test bij een onregelmatige cyclus dan weer minder betrouwbaar. Juist bij zo’n onregelmatige cyclus kun je goed naar je eigen lichaam luisteren. Misschien heb jij geen stekende buikpijn waar jouw vriendinnen het altijd over hebben, maar als je erop gaat letten heb je misschien wel meer afscheiding of een hoger libido dan normaal.

Bepaal je vruchtbare dagen met de Billingsmethode

Zonder rekenen

Klinkt dit verhaal toch niet zo romantisch en laat je het liever op z’n beloop? Dat kan. Iedere twee à drie dagen seks hebben, waarbij jullie allebei klaarkomen, is in dat geval het beste advies. Dan is de kans namelijk groot dat jij vaak genoeg seks hebt in jouw meest vruchtbare periode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

24Baby

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme