Veelgestelde vraag: wanneer ga je naar een gynaecoloog tijdens de zwangerschap?
Je gaat standaard naar een verloskundige tijdens de zwangerschap, maar in sommige gevallen zal je ook in contact komen met een gynaecoloog. Dat is echter alleen als daar een medische indicatie voor is. In welke gevallen ga je naar een gynaecoloog tijdens de zwangerschap?
Lang niet alle zwangeren zullen in contact komen met een gynaecoloog.
De gynaecoloog tijdens de zwangerschap
Met de verloskundige krijgt iedere zwangere te maken: zij specialiseert zich in ‘normale’ zwangerschappen. Maar met de gynaecoloog is dat anders. Dat is een arts gespecialiseerd in vrouwenziekten en klachten, ook tijdens de zwangerschap. Je krijgt dus alleen met een gynaecoloog te maken als je bepaalde medische complicaties hebt tijdens de zwangerschap, of als je om een bepaalde reden extra in de gaten moet worden gehouden.
Dat zijn medische indicaties als:
- Een verhoogd risico op een miskraam tijdens de zwangerschap
- Je baby die niet goed groeit
- Een te hoge bloeddruk
- Bloedarmoede
- Zwangerschapsdiabetes
- Een tweeling- of meerlingzwangerschap
- Extreme zwangerschapsmisselijkheid en veel overgeven
- Een voorliggende placenta
- Een dwars- of stuitligging
- Een zwangerschap na een eerdere keizersnede
- Er zijn (erfelijke) afwijkingen bij je baby gevonden
In deze gevallen hoeft het niet te betekenen dat jij of je baby gevaar lopen tijdens de zwangerschap of bevalling, maar het is wel nodig dat de gynaecoloog jou preventief extra in de gaten houdt. Dit gaat eventueel gepaard met een behandeling. Je blijft daarnaast ook je reguliere verloskundige zien voor controles.
Gynaecoloog tijdens de bevalling
Krijg je te maken met complicaties tijdens de bevalling, zoals een ongeplande keizersnede, en niet vorderende ontsluiting, een vroeggeboorte, meconium in het vruchtwater, veel bloedverlies, of een bevalling die moet worden ingeleid? Ook dan word je overgedragen aan een gynaecoloog en wordt je bevalling medisch. Maar ook als je een bevalling wilt met pijnstilling.
Na de bevalling kan de gynaecoloog ook nog in beeld komen, bijvoorbeeld als de placenta niet uit zichzelf wordt geboren of als jouw gezondheid achteruit gaat.
Veelgestelde vraag: kan iedere vrouw een vaginale bevalling aan?