9 redenen waarom de zelluf-doen-fase van je peuter niet alleen maar irritant is
Een peuter die alles zelf wil doen, kost vooral veel tijd. Dus geef je hem maar twee van de vijf keer z’n zin (en da’s nog veel). Want juist omdat-ie veel taken nog niet beheerst, gaat het stukken sneller als jij het zelf doet. Maar doe dat toch maar even niet…
We weten dat ‘t best irritant kan zijn dat wanneer je haast hebt en de deur uit wil gaan, je peuter nog even ‘zelluf!’ zijn schoenen wil aandoen. Maar het is niet alleen voor jou als ouder een lastige fase, wat dacht je van je kind zelf? Die heeft het ontdekken van de wereld bovenaan zijn of haar prioriteitenlijstje staan. En dat die drang toevallig niet strookt met wat jij handig of veilig vindt, doet er voor een peuter even niet toe.
Als je peuter alles zelf wil doen
Hij of zij heeft het nodig om én de wereld te ontdekken én te ervaren dat z’n ouders blij met hem zijn.
Het zijn de eerste stapjes naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid
Je peuter ontdekt iemand te zijn die los staat van zijn ouders, met een eigen mening en een eigen wil. En geef toe: dat is natuurlijk geweldig! Het is dat wij het moment waarop we dat voelden, niet kunnen terughalen, maar je kunt je voorstellen dat je een gat in de lucht springt als je die ontdekking doet!
Het is belangrijk voor z’n sociale ontwikkeling
De koppigheidsfase, die meestal zo rond de anderhalf de kop begint op te steken en vaak zo rond de drie en een half/vier jaar weer begint te verdwijnen, is ook een belangrijke fase die bijna ieder kind doormaakt. Wel is de ene peuter natuurlijk veel koppiger dan de andere. Het karakter speelt hier een grote rol in. Als een kind de koppigheidsfase helemaal niet doormaakt kan-ie later moeite krijgen met grenzen, bazig gedrag vertonen en moeite hebben met de omgang met leeftijdsgenoten, omdat hij moeilijk rekening kan houden met de wensen van anderen.Laat ‘m dus maar lekker koppig zijn. En als je peuter naast koppig, ook nog ongehoorzaam is, kun je volgens dit artikel alvast dromen over de ongetwijfeld glansrijke carrière die hij/zij later zal hebben.
Het is gezellig: ze kunnen heerlijk spelen
Toch is deze fase, naast de koppigheid en driftbuien, ook een gezellige periode. Want peuters kunnen zichzelf nu ook heel goed vermaken – in hun uppie – terwijl jij op de bank met een kopje thee toekijkt.
Je hoeft zelf steeds minder te doen
Als je kind iets kan, laat het hem dan doen. Want hoe vaker je je peuter dingen laat doen, des te beter worden zijn vaardigheden. En hoe meer je hem iets laat oefenen, hoe sneller hij het onder de knie heeft. Dus als je kind zelf z’n jas kan aantrekken, laat ‘m dat dan voortaan altijd doen. Niet alleen wordt hij dan handiger, jij hoeft zelf steeds minder te doen.
Je krijgt de kans om te laten zien dat je je kind serieus neemt
Door je peuter kleine keuzes zelf te laten maken, laat je zien dat je je kind serieus neemt. Zo kan-ie z’n wil laten gelden, waar hij zoveel behoefte aan heeft. Als je hem daar regelmatig gelegenheid voor geeft – in situaties dat het jou goed uitkomt – is de kans groot dat-ie bij andere dingen minder de behoefte heeft zelf te bepalen hoe de dingen gaan. Je kunt je kind laten kiezen tussen een jeans of joggingbroek. Of bij het ontbijt uit een kom havermout of crackers. Twee keuzemogelijkheden zijn overigens genoeg op deze leeftijd. Bij meer keuzes raakt je kind het overzicht kwijt, waardoor hij helemaal niet meer weet wat hij wil.
Je peuter ontwikkelt zijn eigen mening
Ook als je kind zelf met een optie komt, bijvoorbeeld bij het aankleden, neem die dan serieus. En zet je eigen gevoel voor styling even opzij. Dat felle jurkje staat misschien voor geen meter bij die pastelkleurige legging, maar soit. Je beledigt er in elk geval niemand mee. En belangrijker: je peuter ontwikkelt hierdoor haar eigen mening. Voor het zelfvertrouwen van je kind is het logischerwijs niet aan te raden om dan steeds te zeggen dat zijn of haar keuze niet de juiste is.
Het is grappig: ze doen je na
Peuters genieten er in deze periode van om jou – en anderen – na te doen. Er wordt vast en zeker heel wat afgelachen met zo’n kleine imitator in huis. Ze kunnen hier ook al op veel jongere leeftijd mee beginnen.
Je ziet dat je kind bereid is om anderen te helpen. En om te leren.
Zo moeilijk als ze op deze leeftijd ook kunnen zijn, ze willen echt graag betrokken worden bij kleine taken. Deze periode is goud: ze willen je helpen, enkel en alleen om het feit dat ze kúnnen helpen. Dat maakt dat ze zich belangrijk voelen, want ze krijgen zelfs een taak. Leer het ze op tijd en profiteer er later van!
Je peuter wordt zich bewust van de gevoelens van anderen
Hoewel het er niet echt op lijkt met die driftbuien die ook onderdeel zijn van deze periode, probeert je peuter zichzelf meer onder controle te krijgen. En ondanks alle tegenslagen, zal je kind meer zelfbewust worden in deze fase. En dat zorgt er weer voor dat je een heel nieuwe kant van je kind te zien krijgt, namelijk het bewust worden van de gevoelens van anderen.
Lees ook:
Hilarisch: 13 x brandende vragen die iedere moeder aan haar peuter of kleuter zou willen stellen