Bedrock
Bedrock Gezondheid 25 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Oeh la la: hier komen je seksdromen vandaan (aldus de wetenschap)

We zijn allemaal weleens wakker geworden met een licht beschaamd gevoel. Je had een seksdroom terwijl je naast je partner of scharrel (of alleen) in bed ligt. Seksdromen zijn heel normaal: uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de mensen ooit een keer over seks hebben gedroomd. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken als je een seksdroom hebt over je collega, vriend of een onbekende. Maar waarom hebben we eigenlijk seksdromen?

Waarom we dromen en wat de betekenis is, is ondanks talloze onderzoekers nog steeds niet duidelijk voor wetenschappers. Wat wel bekend is, is dat dromen plaatsvinden tijdens je REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. De REM-slaap begint meestal 90 minuten nadat iemand in slaap is gevallen.

Volgens MedicalNewsToday blijkt uit onderzoek dat de amygdala, een klein gedeelte in de hersenen dat helpt om om emoties te verwerken en aan te sturen, erg actief is tijdens de REM-slaap. Dit suggereert dat hersenen een rol kunnen spelen met het verwerken van emoties tijdens het dromen.

Waarom hebben we seksdromen

Maar waarom dromen we dat we seks hebben met onze partner, de buurman een collega of je baas en is dat erg? Er zijn veel verschillende theorieën waarom mensen seksdromen hebben. Op Sleepfoundation worden verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangehaald die de redenen waarom we seksdromen hebben zouden verklaren.

Als eerste zeggen sommige onderzoeken dat seksdromen ons helpen om stressvolle of traumatische gebeurtenissen te verwerken. Dat zou ook verklaren waarom de amygdala zo actief is tijdens onze REM-slaap.

Uit een ander onderzoek blijkt dat dromen ons helpen om potentiële scenario’s te onderzoeken. Zouden seksdromen dan toch diepliggende seksfantasieën naar boven halen? Het kan, al zegt een ander onderzoek weer dat dromen ons helpen om gedachten en herinneringen in kaart te brengen en te verwerkenzonder dat we iets willen doen met die gedachten.

Onderzoek je seksdromen

Dit sluit aan wat vaker uit onderzoeken over dromen naar voren komt: dromen zijn een manier om onderliggende gevoelens en emoties te verwerken, los te laten of aan te tonen. Zo kunnen dromen ons helpen met het verwerken van vastzittende emoties of gedachten die we liever vermijden.

Therapeut Louis Center zegt op Netdoctor: “Seksdromen kunnen je aan het denken zetten over weggestopte intense emoties en gevoelens. Onderzoek die gevoelens en denk eens na over de relatie dynamiek die je hebt met je partner, vrienden of collega’s.”

‘Ik mag dit niet dromen’

Volgens Center komt de betekenis van je seksdromen minder van de droom zelf, maar meer over hoe je je voelt over de droom. ”Tegenstrijdige gevoelens over seks in een droom kan betekenen dat je klaar bent om te groeien op een bepaald gebied en klaar bent voor de volgende stap. Het helpt om je dromen te onderzoeken met een nieuwsgierige blik in plaats van met oordelende gedachtes als: ‘Ik mag dit niet dromen’.

Als je echt je achterliggende betekenis wilt achterhalen kan het handig zijn om pen en papier naast je bed te leggen en aantekeningen te maken over je dromen en hoe je je voelt als je wakker wordt.”

De wetenschap is nog steeds niet uit over dé reden waarom we dromen, maar er zijn wel veel onderzoeken die wijzen op dat het verwerken van gevoelens en emoties een belangrijk bijeffect is.

Seksdromen kunnen aantonen dat je misschien eens goed moet kijken naar een dynamiek in een relatie met je partner, vrienden of collega’s: is er iets dat je hieraan kunt veranderen of is het tijd voor een volgende stap?

Heb je op dit moment helemaal geen spanningen of heftige gevoelens in je relaties, maak je dan niet teveel zorgen en geniet dan vooral van je seksdromen. Je kunt er immers niks aan doen dat je ze hebt. You’re just human.

Waarom hebben kinderen vaker nachtmerries dan volwassenen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme