Waarom gaan mensen vreemd?
Zelfs bij de (ogenschijnlijk) meest gelukkige stellen komt het voor: vreemdgaan. Waarom doen we dit? Susan, intuïtief psycholoog op het gebied van de liefde, legt uit.
Dit artikel is een bijdrage van Relatieplanet.nl.
Vreemdgaan
“Ik ga elke keer vreemd in de relatie en wil weten wat er mis met mij is waarom ik dit elke keer doe.” Een vraag die ik vaak van mijn cliënten krijg als ze bij mij in therapie komen. Ze voelen zich een ‘vreemdganger’, alsof je iemand bent die altijd vreemd gaat en het in je persoonlijkheid vast ligt. Echter is het niet zo simpel.
Er zijn meerdere redenen om vreemd te gaan. Het is belangrijk om er achter te komen wat de reden is, want vaak duidt vreemdgaan op een onderliggend probleem wat eerst opgelost moet worden. Als je daaraan voorbij gaat, bestaat het gevaar dat diegene die vreemd is gegaan dat zal blijven doen omdat het onderliggende probleem dus niet opgelost is.
Helemaal gevaarlijk wordt het als we gaan denken: ‘eens een vreemdganger altijd een vreemdganger.’ Hierdoor zal diegene die vreemd gaat vertrouwen verliezen in zichzelf dat hij of zij wel in staat is tot een monogame relatie en zich niet meer aangemoedigd voelen om zich daar nog voor in te zetten.
Waarom gaan we vreemd?
Daarom hier een overzicht van verschillende redenen waardoor mensen vreemdgaan:
Gemis in je huidige relatie; onzekerheid
Vreemdgaan kan een signaal zijn dat er eigenlijk iets mis is binnen je huidige relatie. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld iets mist in je huidige relatie wat je daarom buiten de relatie bent gaan zoeken.
We denken dan snel aan seks of spanning maar vaak gaat het ook om zaken zoals affectie, begrip, acceptatie wat een ander ons geeft en we missen binnen onze eigen relatie.
Dit geeft ons onzekerheid of we nog wel leuk genoeg zijn. Over het algemeen zie ik vaak bij mannen dat zij niet eens bij hun partner aangeven wat hun behoeften zijn uit angst dat ze zeuren of er simpelweg niet bij stil staan. Vrouwen geven het wel aan, maar worden naar hun idee niet gehoord.
Wraak
Een andere reden van vreemdgaan wat voortkomt uit ontevredenheid over je eigen relatie is wraak. Je partner is vreemd gegaan en dit is nooit goed verwerkt en het voelt niet meer gelijkwaardig. Om gevoelsmatig de gelijkwaardigheid te herstellen lijkt wraak nemen door het zelfde te doen de oplossing.
7 manieren om meer uit je seksleven te halen, volgens een therapeut
Opwinding en avontuur in de relatie brengen
Wanneer er erg veel vertrouwen is in de relatie bestaat er het gevaar van een sleur. Vreemdgaan kan gek genoeg opwinding en avontuur brengen.
Het doet afbreuk aan het vele vertrouwen waardoor het weer spannend wordt of de ander nog bij je blijft. Uiteraard is dit niet iets wat we opzettelijk doen, het is een onbewust proces waarbij we dus het gemis aan spanning en drama opzoeken.
https://www.famme.nl/waarom-een-goede-relatie-dodelijk-is-voor-je-seksleven/
Bindingsangst
Een andere reden kan zijn dat je het gevoel hebt dat je door te de tijd heen te afhankelijk bent geworden van je partner of dat je bang bent dat je dit in de toekomst zal gaan worden.
Om aan onszelf te bewijzen dat we nog wel zonder onze partner kunnen zoeken we een ander dan op. Het is een manier om afstand te creëren en afhankelijkheid uit de weg te gaan. Terwijl wederzijdse afhankelijkheid, ook wel interdependance genoemd hoort bij een gezonde relatie.
Wanneer we ons sterk genoeg voelen hebben we moed om afhankelijk van de ander te durven zijn omdat we de ander vertrouwen met onze kwetsbaarheid.
Bang voor de liefde? Deze adviezen helpen je om over je angst heen te komen
Verandering in machtsverhouding
Doordat je je onafhankelijker kan voelen wanneer je vreemd gaat kan dit je het gevoel van macht geven. Het kan zijn dat je hiernaar opzoek bent omdat je het gevoel hebt dat in je de relatie je gedomineerd wordt. Vreemdgaan geeft je dan het gevoel van controle en macht terug.
Innerlijke leegte
Een reden wat los staat van de relatie is het gevoel meer niet genoeg te hebben aan een enkele partner. Dit kan voort komen uit een behoefte aan constante bevestiging.
De bevestiging die je krijgt van je partner is niet genoeg voor je eigenwaarde. Echter zal die van vele partners ook nooit voldoen totdat je een eigenwaarde ontwikkelt los van anderen om de innerlijke leegte definitief te vullen.
6 dingen die je zult merken wanneer je partner op jullie relatie uitgekeken raakt
Vlucht
De verliefdheid en spanning die bij vreemdgaan soms ontstaan kunnen een verslaving vormen om negatieve gevoelens niet te hoeven voelen. Het is een manier om met stress om te gaan en dit gevoel te vermijden. Even wegduiken om de roze wolk en de realiteit van hedendaagse dag niet onderogen te hoeven gaan.
Angst om het uit te maken
Vreemdgaan kan gevoelsmatig het makkelijker maken om uit elkaar te gaan. Wanneer je vreemd gaat en dit wordt ontdekt, bestaat de kans dat jij zelf niet de knoop door hoeft te hakken en kan je deze lastige klus aan de ander overlaten.
Het kan ook zijn dat vreemdgaan een manier is om de andere persoon te ‘testen’ voordat je overstapt. Het is immers makkelijker om je oude schoenen weg te doen als je al een paar nieuwe inzicht heb.
Reden tot twijfel aan je relatie? Wanneer jullie geen lol meer beleven aan deze 7 dingen
‘Midlife crisis’ of vernieuwingsdrang
Tot slot kan vreemdgaan ook erop wijzen dat er spake is van een midlife crisis. Alles gaat zijn gangetje wel maar je mist ‘the thrill’ mist in je leven.
Een affaire kan een manier zijn om wat spanning en iets nieuws weer te ervaren. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat dit je laatste kans is om nog iemand nieuws te ervaren voordat je je ‘vastlegt’.
Anoniem: ‘Ik wacht net zolang totdat onze kinderen het huis uit gaan, dan vertrek ik ook’
Dit artikel is een bijdrage van Relatieplanet.nl. Relatieplanet is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander.