De waarheid achter het omkopen van je kind: hoe ver kan je gaan?
Iedere ouder is er wel eens schuldig aan: omkoperij. Het is soms het laatste reddingsmiddel als je kind zich niet wil gedragen. ‘Als je nu stopt met zeuren, dan krijg je thuis een snoepje.’ We weten dondersgoed dat dit niet de beste manier van opvoeden is, maar kan het écht kwaad?
En wat kan je anders doen als je midden in de supermarkt staat met een krijsend kind?
De nadelen achter het omkopen van je kind
Heb je je kind wel eens omgekocht zodat de broccoli werd opgegeten? Of zodat je kind de barbiepoppen met een ander kindje deelt? Het omkopen van kinderen werkt vaak wel, maar je geeft op deze manier een verkeerde boodschap door.
Je geeft je kind namelijk de indruk dat groentes eten of het delen van speelgoed niet leuk is. Dit is blijkbaar zó stom dat je er een beloning voor verdient. Ze zullen nooit zelf het plezier van deze activiteiten ontdekken. Oeps, dat is niet helemaal de bedoeling…
Een kind gaat uiteindelijk ook zelf om beloningen vragen. Dat wil je natuurlijk niet als je vraagt om de schoenen aan te trekken of de vaatwasser uit te ruimen… ‘Oké, mam. Wat krijg ik er voor terug?’
En wanneer je een krijsende kleuter in de supermarkt met omkoping probeert rustig te krijgen, leer je hem dat slecht gedrag wordt beloond. En laat dit nu net de les zijn die we ze juist niet mee willen geven.
Geef je kind geen beloning, maar een motivatie
Probeer het eens anders aan te pakken door je kind geen beloning, maar een motivatie te geven. ‘Als je snel je schoenen aantrekt, dan hebben we tijd om nog even langs de speeltuin te gaan.’ Je kind krijgt een motivatie om te doen wat er van hem/haar wordt verwacht.
De truc is om dit te doen vóórdat je kind zich misdraagt. Op deze manier voelt het niet als een beloning, maar als iets vanzelfsprekends. Een motivatie als deze kan je kind aanmoedigen om het gewenste gedrag te tonen.
Het werkt eigenlijk precies hetzelfde bij volwassenen. Waarom ga jij iedere week naar je werk? Omdat aan het einde van de maand het salaris op je rekening staat. Een werkgever koopt je niet om met het salaris, maar moedigt je aan om je werk te doen.
Het is fijn om te weten waar je iets voor doet. Dit geldt ook voor kinderen.
https://www.famme.nl/onverantwoorde-opvoedtrucjes/