Wat is de W-zit? Alles wat je over deze houding moet weten
De meeste ouders hebben wel eens gehoord van de W-zit en dat die houding niet heel goed is voor kinderen – maar in feite, wanneer je rondkijkt in bijvoorbeeld een kleuterklas, zie je veel kinderen vrolijk spelen in de W-zit.
Maar het is ook bekend dat deze houding niet goed is voor kinderen. Ze kunnen er gewrichts- en spierklachten door krijgen. Het beste is natuurlijk om het niet zo ver te laten komen.
De W-zit
De W-zit is wanneer je kind met zijn billen op de grond zit met hun knieën vooruit en voeten achter zit: de omgekeerde kleermakerszit. Als je naar je kind zou kijken wanneer je er boven staat, zou je de benen de letter W zien maken. Kinderen nemen vaak deze houding aan omdat het comfortabel is en gemakkelijk. Als je ziet dat je kind wel eens in de W-houding gaat zitten, is het goed om je kind in een andere houding te zetten. Fysiotherapeuten waarschuwen dat het zeker geen goede houding voor kinderen is, het kan gewrichts- en spierklachten veroorzaken.
Waarom is de W-zit problematisch?
Helemaal als kinderen voor een langere tijd in deze houding zitten, kan het op korte en lange termijn lichamelijke klachten opleveren. Stimuleer de W-zit niet, en helemaal niet als je peuter ouder is dan 2 jaar. De W-zit stelt je kind in staat om zijn gewicht op zijn bips te verplaatsen, waardoor hij zich ondersteund voelt en minder spierarbeid nodig is. Door de W-zit loopt je kind het risico dat spieren in het bovenlichaam zich niet goed kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen er later rug-, voet- en heupklachten ontstaan. Kinderen kunnen X-vormige benen krijgen, maar het kan ook zorgen voor naar binnen gedraaide voeten.
Kinderen krijgen ook minder stabiliteit die nodig is voor motorische vaardigheden zoals springen en lopen. Door de W-zit worden de heupen en kniegewrichten van het kind meer belast, omdat het gewicht van het kind niet gelijkmatig verdeeld wordt.
Tips om de W-zit te verminderen
Hoewel je kind misschien de voorkeur geeft aan deze houding, kan het nog steeds betekenen dat het problemen zal ontwikkelen. Als je merkt dat je kleine liever in de W-houding zit, plaats hem dan zelf in een andere houding. Als ze ouder zijn, kunnen mondelinge aanwijzingen worden gegeven om je kind naar een betere positie te leiden. Laat andere mogelijkheden zien, zoals het zitten met de benen naar één kant. Een kleine kruk of zitzak kan natuurlijk ook helpen. Als je je zorgen maakt over je kind zijn zitgewoontes of ontwikkeling, kun je het beste de kinderarts raadplegen. Als je kind eenmaal klachten heeft door de W-zit kan fysiotherapie of het dragen van steunzolen helpen.
Heb jij ervaring met de W-zit? Deel je tips en kennis op het Mamaforum!