Zo beschermt de vruchtzak jouw ongeboren baby
Het groeien van een baby is een wonderlijk proces waar veel bij komt kijken. Zo is ook de vruchtzak van grote waarde, dit is namelijk de eerste maanden van zijn of haar leven de veilige leefomgeving van je baby. Wij vertellen je er alles over.
Wat is een vruchtzak?
De vruchtzak, ook wel amnion genoemd, is een zak met vruchtwater in de baarmoeder. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt de foetus, oftewel de ongeboren baby, zich hierin. De vruchtzak heeft twee vliezen, het binnenste vlies is het amnion en het buitenste vlies heet het chorion. Deze vliezen zitten tegen elkaar aan en zorgen ervoor dat je kindje goed kan groeien en zich kan ontwikkelen in de vruchtzak. De vruchtzak is verder verbonden met de dooierzak, de allantois en langs de navelstreng met de placenta.
De vruchtzak ontwikkelt zich al in de tweede week na de bevruchting. Tussen deze vliezen groeien ook het embryo en de placenta.
Wat doet een vruchtzak?
De vruchtzak, gevuld met vruchtwater, beschermt en ondersteunt de foetus op verschillende manieren:
- Het vangt stoten op
- Zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft
- Maakt ruimte voor beweging zodat de botten en spieren zich kunnen ontwikkeling
- Ondersteunt de ontwikkeling van de longen doordat de foetus vruchtwater in- en uitademt
- Maakt ruimte zodat de baby goed kan groeien
- Beschermt tegen infecties
- Laat de baby proeven en ruiken
Wat is vruchtwater?
Het vloeistof in de vruchtzak wordt vruchtwater genoemd. De eerste veertien weken van de zwangerschap is het vocht afkomstig uit je bloedsomloop. Het gaat dan om water, een klein beetje zout en cellen van je baby. Wanneer je ongeveer vier maanden zwanger bent, beginnen de nieren van je ongeboren baby te werken en zal je baby het vruchtwater doorslikken en erin plassen.
Vruchtwater is helder, kleurloos, ruikt zoet en bevat soms witte vlokken. Aan het vruchtwater is daarnaast goed te zien hoe het gaat met de ontwikkeling van je kindje. Zo wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater (niet te veel en niet te weinig) en kan er onderzoek worden gedaan om genetische afwijkingen of infecties op te sporen.
De bevalling
De vruchtzak blijft meestal heel tot aan de bevallig. Wanneer deze wel eerder scheurt, wordt dit ‘het breken van de vliezen’ genoemd. Dit is een teken dat de bevalling op korte termijn gaat beginnen. Wanneer dit voor de 37e week gebeurt, krijgt de moeder direct medische zorg, zodat een infectie of andere complicaties worden voorkomen.
Dit zijn de voor- en nadelen van het laten breken van je vliezen tijdens je bevalling