Is dit vruchtwater of heb ik in m’n broek geplast? Wij vertellen je er alles over
Wanneer je zwanger bent, vult je buik zich niet alleen met baby, maar ook met vruchtwater. Dit vocht is een van de belangrijkste dingen voor een gezonde zwangerschap en je bevalling.
We vertellen je daarom wat vruchtwater eigenlijk is, hoe je het herkent en wat je moet doen als het niet helder blijkt te zijn tijdens je bevalling.
Wat is vruchtwater?
Vruchtwater komt automatisch, via je bloedsomloop, in je baarmoeder zodra je zwanger bent. Het bestaat, zoals je misschien wel verwacht, voor het grootste deel uit water. Er zitten verder ook wat cellen en zouten in. Al dat water beschermt je baby als je beweegt, maar het heeft nog meer functies. Zo is het vruchtwater als het ware een warm bad voor je kindje, met een constante temperatuur. Ook zorgt het ervoor dat de navelstreng niet dicht wordt gedrukt.
Wanneer je baby zo’n vier maanden in je buik zit, begint het met leren slikken. Het neemt dan steeds kleine slokjes vruchtwater. Ook plast je baby dit weer uit, in hetzelfde water. Dit is niet erg, want dit wordt steeds ververst door je lichaam.
Hoe herken je vruchtwater?
Rond de tijd dat je bent uitgerekend, kunnen je vliezen als eerste breken. Meestal gebeurt dit pas later tijdens je bevalling, want slechts één op de tien bevallingen begint met gebroken vliezen. Behoor je tot die ene vrouw waarbij haar bevalling begint met gebroken vliezen? Dan kan je een soort plopje onderin je buik voelen en daarna voel je water lopen of je voelt warme nattigheid.
Verwacht geen enorme plons zoals in films: vaak zijn het maar een paar scheutjes vruchtwater die je verliest. Je kunt het herkennen aan de kleur of eigenlijk aan het ontbreken van kleur, aan de geur en de structuur.
Het vocht rondom je baby is helder van kleur, soms zie je witte vlokjes erin en soms wat bloed. Dat is allemaal normaal. Qua geur ruikt het zoet. Soms weten hoogzwangere vrouwen niet zeker of ze nou wat urine verloren zijn of dat het vruchtwater is. Als je het niet goed kunt zien, kun je het vaak wel ruiken.
Meconiumhoudend vruchtwater
Met een wit washandje van hydrofiel kun je wat vruchtwater proberen op te vangen om het zien of het helder van kleur is. Is de vloeistof groenig of bruinig, dan heeft je baby in het vruchtwater gepoept. Dat heet meconium en kan zorgelijk zijn bij de bevalling, omdat je baby dit niet in de longen mag krijgen. Vaak gaan er protocollen in werking wanneer je meconiumhoudend vruchtwater ontdekt tijdens je bevalling.
Is het vruchtwater of afscheiding?
Ben je erachter dat je niet in je broek geplast hebt, maar dat het vruchtwater is, ga je weer twijfelen. Het kan namelijk ook afscheiding zijn… Zwangere vrouwen verliezen tijdens de zwangerschap veel afscheiding, dus die kans is er natuurlijk wel. Daarbij lijkt het nog op elkaar ook. Gelukkig kun je meestal goed zien of het vruchtwater of afscheiding is.
Vaginale afscheiding kan waterig zijn, maar is altijd een beetje wit. Vruchtwater is ook waterig, maar kleurloos, soms met witte vlokken. Ook kun je aan de geur herkennen wat het is. Afscheiding heeft meestal geen geur en vruchtwater ruikt zoet. Weet je het nog steeds niet, dan kun je met je vingers voelen. Afscheiding voelt slijmerig aan terwijl vruchtwater niet aan je vingers blijft plakken.
Bel je verloskundige bij twijfel
Bij twijfel mag je natuurlijk altijd je verloskundige bellen. Die komt dan naar je toe en kan even meekijken. Misschien is het vals alarm en zijn je vliezen niet gebroken, maar als het wel vruchtwater is, dan mag je snel je baby in je armen sluiten.
Wat als je baby in het vruchtwater gepoept heeft tijdens je bevalling?