Dit zijn de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke orgasmes, volgens de wetenschap
Na een mind-blowing sessie tussen de lakens, werd je waarschijnlijk gevraagd – of jij vroeg je partner: ‘Was het ook fijn voor jou?’ Dit blijkt niet zo’n cliché vraag te zijn. Wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien dat er grote verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke orgasmes.
Het menselijk lichaam is een verbazingwekkend iets. We hebben niet alleen het vermogen om een nieuw leven te produceren, we hebben ook het vermogen om een geweldige tijd te hebben terwijl we ‘het’ doen. Onderzoeker Roy J. Levin zei ooit: ‘Het menselijk orgasme is misschien wel het grootste lichamelijke genoegen dat de meeste mannen en vrouwen kunnen ervaren zonder toevlucht te nemen in drugs.’
Wist je dit?
Als het gaat om dit unieke menselijke genoegen, is er misschien wel veel wat je niet weet. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in de hersenen tijdens seks? Waarom hebben mannen geen meerdere orgasmes? Wij hebben enkele fascinerende, op wetenschap gebaseerde feiten over je climax (en de zijne) verzameld:
1. Vrouwen kunnen door voor een tweede ronde (en derde, en…)
Onze seksuele respons is een complex proces dat zich in vier fasen afspeelt, volgens experts van de universiteit van Californië. We beginnen met een fase van initiële opwinding, gevold door een plateau, een orgasme en een resolutie. Tijdens de laatste, resolutie fase ervaren mannen wat bekend staat als een ‘refractie periode’ waarbij nog een orgasme fysiek onmogelijk is. De ongevoelige periode kan enkele minuten tot uren of zelfs dagen duren. Aan de andere kant hebben vrouwen geen ongevoelige periode – wij zijn in staat om meteen opnieuw te climaxen, en opnieuw en opnieuw (als we geluk hebben)!
2. Mannelijke orgasmes zijn korter
Vrouwen hebben ook hier weer voordeel: het orgasme stadium bij vrouwen kan 20 seconden duren (of zelfs langer voor sommigen), terwijl de mannelijke ejaculatie drie tot 10 seconden duurt, volgens University of California.
3. Mannelijke orgasmen hebben een biologisch doel
Vanuit een evolutionair en anatomisch standpunt is het gemakkelijk te begrijpen waarom mannen klaarkomen; het orgasme helpt de met sperma gevulde vloeistof in de baarmoeder terechtkomen en eventuele eitjes die daar wachten, te bevruchten. We vertrouwen op het mannelijke orgasme om de mensheid gaande te houden. Voor vrouwen zijn dingen minder duidelijk.
Elisabeth Anne Lloyd, een bekende bioloog, heeft betoogd dat er onvoldoende solide bewijs is om aan te tonen dat vrouwelijke orgasme een biologisch doel heeft. Lloyd beweert dat de climax van vrouwen simpelweg vergelijkbaar is met de tepels van mannen: het heeft een duidelijke functie bij het ene geslacht, maar niet bij het andere.
LEES OOK: ‘Ben ik normaal?’ en meer seksvragen waar je antwoord op wilt
4. Onze hersenen reageren anders vóór de climax – maar niet tijdens
Onderzoekers van de Universiteit van Groningen bestudeerden de hersenreacties van mannen en vrouwen tijdens het voorspel en de daad. Hun bevindingen: verschillende gebieden van het brein van mannen en vrouwen toonden activiteit tijdens genitale stimulatie, maar op het punt van het orgasme toonden beide geslachten activiteit in gebieden van het cerebellum – het onderste deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor motorische controle.
5. Vrouwen ejaculeren, maar niet zo vaak als mannen
Terwijl een typische climax voor mannen ejaculatie van zaadvloeistof omvat, is dat niet hetzelfde voor vrouwen. Een rapport in de Journal of Sexual Medicine onderzocht verschillende studies over vrouwelijke ejaculatie en ondervond dat uit slechts 10 tot 55 procent van de vrouwen tijdes de seks een witachtige vloeistof kwam.
6. De ervaring is voor iedereen vergelijkbaar
Ondanks onze duidelijke fysieke verschillen, voelen de climaxen van mannen en vrouwen vrijwel hetzelfde. Tijdens een orgasme van de man trekken de anale sfincter, prostaatklier en de penis zich samen en produceren sensaties van intens genot; voor vrouwen zorgt de samentrekking van de vagina, baarmoeder en bekkenbodem een soortgelijk resultaat. Zowel de hersenen van mannen als vrouwen geven de ‘plezierhormoon’ oxytocine af.
7. Het plezier van onze partner triggert onze eigen climax
Waarom produceert seks dezelfde gevoelens bij iedereen? Professor psycholoog Alan Fogel legde in Psychology Today uit dat we neurologisch bedraad zijn om menselijke emoties te observeren, in te leven en te reageren. Zien dat je partner plezier heeft, geeft je lichaam de opdracht hetzelfde te doen. Gedeelde ervaringen van emotioneel intense momenten verbeteren de lichaamssensatie van onszelf en onze partner. Als orgasmen radicaal anders waren bij mannen en vrouwen, zou dit veel minder waarschijnlijk zijn.
8. Er is een ‘orgasme kloof’ tussen de geslachten
Als het gaat om de frequentie van het orgasme, hebben mannen het voordeel – vooral hetero mannen. In een rapport dat dit jaar werd gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior, analyseerden onderzoekers van de Chapman University in Californië een groot deel van seksueel actieve volwassenen en ontdekten dat een indrukwekkende 95% van de heteroseksuele mannen zei dat ze bijna altijd tot een climax kwamen tijdens de seks, terwijl 65% van de heteroseksuele vrouwen die claim zouden kunnen maken.
LEES OOK: Hot! De zwoele, zomerse seks bucket list
9. De kloof versmalt als we kijken naar de LGBTQ community
Datzelfde onderzoek liet zien dat homoseksuele mannen en lesbische vrouwen bijna even vaak orgasmes zouden hebben tijdens de seks (89 procent vs. 86 procent). Biseksuele mannen rapporteerden ook een hoge mate van tevredenheid. Slechts 66 procent van de biseksuele vrouwen zei dat ze frequent orgasmen hadden – een percentage dat vergelijkbaar is met dat van hun heteroseksuele tegenhangers.
10. Hoe komt die kloof?
De Chapman University vond hier een paar redenen voor. Vrouwen met alle seksuele oriëntaties gaven aan meer kans te hebben op een climax als hun ontmoeting factoren omvatte zoals orale seks en manuele stimulatie. Met andere woorden, de vajayjay is niet noodzakelijk de sterspeler in het orgasme-spel. Bekende psychotherapeut en seksadviseur Ian Kerner vertelde onlangs aan het tijdschrift Women’s Health dat onderzoek aantoont dat stimulatie van de clitoris – niet de vaginale stimulatie – de krachtpatser is van het vrouwelijke orgasme.