Lise Steegmans
Lise Steegmans Zwanger 30 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Alle zwangeren aspirine laten slikken voorkomt veel vroeggeboortes

Alle zwangeren moeten het advies krijgen om aspirine te slikken. Dit zou de kans op vroeggeboorte aanzienlijk verkleinen. Dat bepleit gynaecoloog Martijn Oudijk in zijn oratie als als hoogleraar Preventie en behandeling vroeggeboorte.

Maatregelen om vroeggeboorte te voorkomen, zijn vooral gericht op vrouwen die al eerder te vroeg zijn bevallen.

Vroeggeboorte

Gynaecoloog Martijn Oudijk pleit juist voor een bredere aanpak, die ook gericht is op vrouwen die voor het eerst zwanger zijn en een laag risico hebben op vroeggeboorte. Ruim zeven procent van de zwangeren bevalt te vroeg. “Bij hen is veel winst te behalen met enkele simpele interventies”, licht Oudijk toe.

Factoren die een rol spelen bij vroeggeboorte

Bij vroeggeboorte spelen veel factoren een rol. Zo blijkt uit diverse studies dat gezond eten en voldoende lichaamsbeweging een positief effect hebben op de zwangerschapsuitkomst. Het ding is alleen: veel vrouwen weten niet dat zij zelf een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een succesvolle zwangerschap. Om die reden pleit Oudijk voor een publieke campagne over de effecten van een gezonde leefstijl op de zwangerschap. “Hiermee kunnen we het aantal zwangerschapscomplicaties, waaronder vroeggeboorte, verminderen.”

Simpele interventies

Naast een gezonde leefstijl is er ook veel winst te behalen met enkele simpele interventies. Verschillende studies laten zien dat door het slikken van aspirine zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte met tien procent afnemen.

Ook laat recent onderzoek zien dat het gebruik van omega-3 visolie leidt tot een vermindering van ruim tien procent van het aantal vroeggeboortes onder de 37 weken. Het aantal vroeggeboortes onder de 34 weken daalt daardoor zelfs met 40 procent.  Oudijk: ”De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om tweemaal per week vis te eten. Als ze dat niet halen, kunnen ze ook omega-3 visoliecapsules gebruiken. Een simpele en veilige manier om vroeggeboortes te voorkomen.”

Meten van de baarmoedermond

Ook speelt de korte baarmoedermond vermoedelijk een rol bij vroeggeboorte. Om die reden vindt Oudijk dat een twintigwekenecho niet compleet is zonder een meting van de baarmoedermond. “Ik vind het standaard invoeren van deze meting geen medicalisering van de zwangerschap. Je neemt juist vrouwen serieus.” Een bewezen effectieve therapie om de kans te verlagen op vroeggeboorte door een te korte baarmoedermond is progesteron. Dit hormoon reduceert de kans op een vroeggeboorte met 35 procent.

Invloed van gynaecologen

Maar ook gynaecologen zelf moeten kritisch zijn op hun handelen. Van bepaalde ingrepen zoals curettages bij een abortus of bij een zwangerschap die al in een vroeg stadium is misgegaan, is bekend dat ze invloed hebben op vroeggeboorte. Oudijk: ”Vrouwen moet je voorlichten over de gevolgen van zo’n ingreep voor een toekomstige zwangerschapswens. Een gynaecoloog kan bij een zwangerschap die al vóór 10 weken misgaat, wellicht beter adviseren om af te wachten. De kans op een spontane miskraam is namelijk groot en er zijn ook opties met medicijnen.”

Ook de abortuszorg in Nederland zou anders moeten worden ingericht, stelt Oudijk. “Vrouwen hebben in Nederland gelukkig toegang tot veilige abortuszorg. Maar er moet aandacht zijn voor de langetermijneffecten. Medicamenteuze afbreking is zeker veilig en minder risicovol als vrouwen later nog eens zwanger willen worden.”

Wie zwanger is of wil worden, kent het riedeltje standaardtips. Niet roken, niet drinken, op tijd beginnen met foliumzuur. Maar wat kun je nog meer doen om gezond, veilig en comfortabel door een zwangerschap heen te fietsen? Die lees je hier

https://www.famme.nl/medische-problemen-waar-je-kindje-mee-te-maken-kan-krijgen-na-een-vroeggeboorte/

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme