Vroeggeboorte: alles wat je moet weten over te vroeg geboren baby’s
Je weet nooit wanneer je gaat bevallen, maar eerder dan 37 weken verwacht je meestal niet. Toch komt het vaker voor dat een kindje te vroeg geboren wordt, dit wordt ook wel een vroeggeboorte genoemd. Wij vertellen je er alles over.
Wat is een vroeggeboorte?
Een zwangerschap duurt normaal gesproken tussen de 37 en 42 weken. Wanneer je bevalling voor de 37e week begint, is er sprake van een vroeggeboorte. Je kindje is dan prematuur en heeft extra zorg nodig omdat hij of zij nog niet volledig volgroeid is. Deze zorg krijgt je baby in het ziekenhuis. Elk jaar worden er in Nederland zo’n 12.000 baby’s te vroeg geboren.
Overlevingskans
Baby’s die te vroeg zijn geboren worden meestal opgenomen op de couveuseafdeling. Vanaf de 24e week is je kindje levensvatbaar en is de kans iets meer dan de helft dat je kindje het overleeft. Gelukkig stijgt deze kans elke week. Vanaf 26 weken is dit namelijk 71 procent, na 27 weken 80 procent en na 28 weken 95 procent.
Vroegtijdige weeën, harde buiken en gebroken vliezen
Er zijn verschillende symptomen die opspelen waardoor je kunt merken dat er een vroeggeboorte gaat plaatsvinden. Bijvoorbeeld vroegtijdige weeën, harde buiken, gebroken vliezen, infecties, andere of meer vaginale afscheiding, bloedverlies, buikpijn, een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.
Het lastige is alleen dat deze klachten ook tijdens een gewone zwangerschap kunnen opspelen, daardoor is het lastig om te weten dat het om een vroeggeboorte gaat.
De oorzaken van een vroeggeboorte
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een vroeggeboorte kan ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent van een meerling of te veel vruchtwater hebt. Ook als je een ontsteking in je baarmoeder hebt, bijvoorbeeld doordat je vliezen zijn gebroken, of wanneer je baarmoederhals zwak is kan de bevalling te vroeg starten. Maar de oorzaak is lang niet altijd bekend.
Wel is het zo dat vrouwen die eerder te vroeg zijn bevallen, een grotere kans hebben op een vroeggeboorte bij hun volgende kindje. Daarnaast lopen vrouwen met een verkorting van de baarmoedermond een groter risico. Vrouwen die hieraan geopereerd zijn of dochters van moeders die het DES-hormoon gebruikten hebben dit soms.
Bevalling opwekken
Het kan ook zijn dat je bevalling eerder in het ziekenhuis wordt opgewekt. Dit gebeurt wanneer je baby niet goed of helemaal niet meer groeit of wanneer je baby geen voeding of zuurstof binnenkrijgt doordat de placenta loslaat. Ook wanneer je zelf een te hoge bloeddruk hebt of een zwangerschapsvergiftiging of het HELLP-syndroom hebt kan het dat de bevalling eerder wordt opgewekt.
De gevolgen van een vroeggeboorte
Baby’s die te vroeg geboren worden lopen qua ontwikkeling vaak wat achter. Zo kunnen ze in het begin vaak nog niet zelfstandig ademhalen of zichzelf warm houden en hebben ze moeite met zuigen en slikken. Ook zijn ze vatbaarder voor infecties. Het kindje is in het begin aan het overleven en dat kost dan ook alle energie.
Pas wanneer de groei weer goed gaat, zal je kindje zich verder gaan ontwikkelen. Vaak wordt er (in het begin) ook gekeken naar het aantal weken dat je baby na een volbrachte zwangerschap zou zijn, in plaats van het moment dat hij of zij geboren is. Vaak duurt het een half tot twee jaar voordat een baby de achterstand heeft ingehaald, maar uiteraard verschilt de ontwikkeling per kind.
Gevolgen op de lange termijn
Kinderen die te vroeg zijn geboren zijn hebben een grotere kans om ook op latere leeftijd tegen problemen aan te lopen. Zo kunnen kinderen last krijgen van cognitieve problemen zoals een slecht geheugen of een lager IQ. Ook leerproblemen en achterlopen met spraak- en motorische vaardigheden komen voor. Gedragproblemen zoals moeilijk kunnen concentreren, hyperactief of impulsief zijn of moeite hebben met sociale contacten leggen kan eveneens voorkomen. Daarnaast kunnen visuele of gehoorproblemen opspelen of is het probleemoplossend vermogen minder goed ontwikkeld. Bovendien hebben ze vaker chronische gezondheidsproblemen zoals longziektes of ademhalingsproblemen.
Zo steun je de moeder
Wanneer iemand in je omgeving een vroeggeboorte meemaakt kan dat uitdagend zijn. Weet je niet goed hoe je hier mee om moet gaan? Wij geven tips.
1. Luisteren
Bied een luisterend oor aan en geef de ander de ruimte om opelijk over zijn of haar gevoelens praten, zonder dat je een oordeel geeft. Laat weten dat alle emoties oké zijn. Vraag wel even waar ze behoeften aan hebben, mochten ze juist meer privacy willen dan is het goed om dit te respecteren.
2. Praktische hulp
Help met dagelijkse taken waar de kersverse vader en moeder wellicht niet aan toe komen. Kook een gezonde maaltijd, maak het huis schoon of zorg eventueel voor de andere kinderen. Zelfs een lift naar het ziekenhuis kan al van grote waarde zijn.
3. Professionele hulp
Wanneer je merkt dat de ouders er helemaal doorheen zitten is het verstandig om hen aan te moedigen om professionele hulp in te schakelen. Dit kan ze helpen om hun gevoelens en emoties op een rijtje te krijgen. Ook zijn er steungroepen voor ouders van te vroeg geboren baby’s, die je ze ook kan aanraden.
Jaimy (30): ‘Door de vroeggeboorte en mijn longziekte, is er weinig van me over’