Een vroege overgang, hoe herken je het?
De overgang is een begrip waarbij we vaak direct denken aan onze moeders of oma’s, die op een voor ons zeer latere leeftijd niet meer vruchtbaar zijn.
Toch bestaat er ook zoiets als een vervroegde overgang. Marieke was bijvoorbeeld 36 toen ze in de overgang kwam, lees hier haar hele verhaal. Wat als je veel te vroeg al in de overgang terecht lijkt te komen? Hoe herken je dit en wat kan je er aan doen?
Fases van de overgang
Gemiddeld genomen komen vrouwen tussen hun de 45 en 55 jaar in de overgang. Maar de overgang is eigenlijk slechts een term voor een veel groter proces. Dit proces bestaat namelijk uit vier fases: de premenopauze, de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. In de eerste fase kan je al last krijgen van opvliegers en stemmingswisselingen. In de perimenopauze gaan de eierstokken significant minder oestrogeen aanmaken. Hierdoor wordt de menstruatie onregelmatig. Tijdens de menopauze stopt de menstruatie volledig. De postmenopauze-fase gaat in na een jaar na het wegblijven van de menstruatie. Een vrouw kan dan niet meer zwanger worden.
De vervroegde overgang
Artsen en specialisten spreken van een vervroegde overgang als een vrouw op of voor haar 40e levensjaar niet meer regelmatig menstrueert, terwijl daar hiervoor wel sprake van was.
Aan de volgende symptomen zou je een vervroegde overgang kunnen herkennen:
- Opvliegers; snelle veranderingen tussen warm en koud
- Nachtelijke transpiratie
- Vermoeidheid
- Broze vingernagels en breekbaar haar
- Gespannen gevoel in het hoofd, lichaam, gewrichten en borsten
- Gewichtstoename
- Een slecht slaappatroon
- Een onregelmatige menstruatie
Als je jonger bent dan 40 jaar en je menstruatie blijft langer dan vier maanden uit, terwijl deze normaal gesproken regelmatig is, is dat een teken om met een huisarts te gaan praten. De huisarts zal vervolgens de hoeveelheid FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) in het bloed bekijken. Dit hormoon is bij vrouwen in de overgang juist in hoge mate aanwezig. Als dit bij jou ook het geval is, is er waarschijnlijk sprake van een vervroegde overgang. Als je officieel in de overgang bent, heb je van je miljoen eicellen, er ongeveer nog 1000 over.
Wat kan je doen aan een vervroegde overgang?
Een vroege overgang wordt hormonaal gestuurd. Het is heel erg lastig om dit proces om te keren. Toch zijn er aanpassingen die je kan doen om het proces iets te vertragen:
- Pas op met suiker en zout
- Matig de inname van eiwitten. Vlees, vis en sojaproducten zijn eiwitrijk. Te veel inname hiervan kan er toe leiden dat je lichaam en de Ph waarde zuurder wordt.
- Maak gebruik van kruiden. De belangrijkste kruiden die overgangsklachten tegen kunnen gaan zijn zilverkaars, zoethout en engelwortel.
- Eet veel fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die een anti-oxidatieve werking hebben.
- Eet producten die veel probiotica bevatten. Dit is heel erg gunstig voor de darmflora, die op hun beurt de overgang kunnen vertragen.
- Eet voldoende vezels. Dit is gunstig voor je darmflora, waardoor ook de stoelgang soepeler verloopt.
Denk je dat jij misschien vervroegd in de overgang bent? Raadpleeg dan altijd even je huisarts.