Vrijdag frietjesdag? 5x waarom familietradities belangrijk zijn
Is vrijdag frietjesdag? Gaan jullie iedere zaterdag naar de markt? Of staan jullie iedere herfstvakantie op dezelfde camping? Familietradities zijn niet alleen leuk, maar ook nog eens heel belangrijk. En wel hierom.
Welke familietradities vieren jullie in het gezin? Misschien gaat er niet meteen een lichtje branden. Toch zullen jullie meer tradities hebben dan jij denkt.
Waarom zijn familietradities belangrijk?
Van Sinterklaas tot bakfietsen.. familietradities zijn niet alleen gezellig, maar ook nog eens heel belangrijk voor het gezin. En wel om deze redenen:
1. Vormen van identiteit
Uit onderzoek blijkt dat familietradities kinderen helpen bij het vormen van hun identiteit. Door samen kibbeling te smikkelen, of iedere woensdag die eendjes te voeren geef je ze het gevoel dat ze ergens bij horen. Tegelijkertijd geef je ze het gevoel dat ze belangrijk zijn: zonder hen was de familietraditie niet compleet.
2. Zelfvertrouwen
Mede door familietradities leren kinderen veel over hun eigen familie. Die kennis helpt kids weer beter om te gaan met tegenslagen. Volgens een onderzoek van psycholoog Sara Duke, waarbij vijftig gezinnen werden onderzocht, bleek dat kinderen met meer kennis over hun familie meer controle hebben over hun eigen leven, meer zelfvertrouwen hebben en een positief gevoel koesteren over hun eigen familie.
3. Brengt een gezin samen
Heel eerlijk: hoevaak zou jij je zus of broer spreken als jullie dat jaarlijkse uitje niet zouden hebben? Sommige familietradities lijken heel suf, maar zijn waarschijnlijk dé belangrijke schakel tussen jou en je broers/zussen.
4. Kids leren ervan
Welke normen en waarden jij je kind ook wilt meegeven: familietradities zijn dé perfecte momenten waarop kinderen dingen leren die ze de rest van hun leven zullen meenemen. Zijn jullie gelovig, en wordt er samen gebeden? Dan leren je kinderen over het geloof. Koken jullie met het hele gezin? Zullen je kinderen leren om samen te werken.
Nederlandse familietradities
Sommige tradities zijn verbonden met een bepaalde cultuur. Zo zullen ze in China geen Sinterklaas vieren, en eten ze in Rusland vast geen haring met uitjes. Aan welke typische Nederlandse tradities doen jullie?
Pakjesavond
Zo zitten de meeste Nederlanders op 5 december aan de chocolademelk als we wachten op Sinterklaas en zijn pieten.
Zondag Chinees
Voor veel Nederlandse gezinnen is het zondag tijd voor een Chinese rijsttafel voor het hele gezin.
Haring happen
Op zaterdag slaan we die vis- of loempia kramen niet over. Van verse haring met uitjes, vettige kibbeling of warme loempia’s: op zaterdag mag het allemaal.
Beschuit met muisjes
Jouw opa en oma zullen de geboorte van hun kind al gevierd hebben met deze lekkernij, en wedden dat jij dit ook uitdeelde toen je zoon/dochter geboren werd?
Oliebollen met oudjaar
Iedere oud & nieuw smikkelen we weer van die heerlijk warme oliebollen. Wist je dat oliebollen officieel niet uit ons kikkerlandje komen? In Libanon noemen ze deze lekkernij awwamaat. In Egypte worden ze zalabia genoemd en in Griekenland gaan ze als loukoumades over de toonbank.
Rookworst bij de HEMA
Een bezoekje aan de HEMA is niet compleet zonder een broodje rookworst (mét saus uiteraard).
Met je bakfiets de kids ophalen
Brengen jullie de kids ook met deze stalen ros naar school?
Bammetje pindakaas
Grote kans dat de boterhammen pindakaas standaard worden meegenomen.
https://www.famme.nl/pfff-even-een-dagje-geen-moeder-zijn-het-lijkt-me-heerlijk/