De 5 meest gestelde vragen over vreemdgaan beantwoord
Vreemdgaan is één van de grootste relatiekillers ooit. Al ben je bereid om je partners slippertje(s) te vergeven, kan het nog een tijdje duren voor jouw vertrouwen is hersteld. De angst dat je lief in herhaling valt is niet voor niets heel groot. Daarnaast is het ook niet gek dat je rondloopt met gekmakende vragen.
Want waarom heeft hij je belazerd? En waarom perse met die vrouw? Op welk moment besloot hij zo’n heftige keuze te maken? Vind hier de antwoorden op de meest voor de hand liggende én voorkomende vragen bij overspel.
Wanneer gaat iemand vreemd?
Het beginstadium van een relatie is hartstikke spannend. Jullie leren elkaar net kennen, willen iedere seconde met elkaar doorbrengen en kunnen niet van elkaar afblijven. Naar mate de jaren raken jullie steeds meer aan elkaar gewend. Zodanig, dat jullie in een routine vallen.
Wanneer jullie – bijna – iedere dag hetzelfde besteden, geen moeite meer doen voor elkaar en nooit meer daten kan de welbekende sleur er op ieder moment insluipen.
Vooral wanneer jullie kinderen hebben is het logisch dat jullie weinig tijd en energie over hebben om quality tijd met elkaar door te brengen. Al met al ligt de sleur altijd op de loer.
Wanneer je op zo’n moment iemand tegen het lijf loopt die je de juiste aandacht en waardering geeft, kan de verleiding aardig groot zijn. Als iemand niet sterk genoeg in z’n schoenen staat is dit dan ook het moment waarop diegene een slippertje zou kunnen maken.
Oei: Vreemdgaan komt vooral op deze leeftijd voor
Waarom pleegt iemand overspel?
Overspel komt zelfs in de sterkste relaties voor. Hoe dol je ook bent op je partner, je kunt altijd gevoelens voor een ander krijgen. Hoewel de meeste mensen ervan uitgaan dat men vreemdgaat, omdat ‘de derde persoon’ knapper, liever, leuker, slimmer of gezelliger is ligt het iets gecompliceerder.
De vrouw in kwestie hoeft niet perse beter – op welk vlak dan ook – dan jou te zijn. Het gaat om het gevoel dat zij jouw partner geeft. Om hoe hij zich voelt op het moment dat zij samen zijn. Eventjes ontglippen aan de dagelijkse sleur én volledig jezelf kunnen zijn; daar gaat het op zo’n moment om.
Volgens seksuologen voldoet een affaire dan ook aan drie elementen; een emotionele connectie, een gedeeld geheim en seksuele aantrekkingskracht. De redenen om overspel te plegen staan gelijk aan deze elementen; gebrek aan intimiteit, positieve aandacht en waardering en een passieloze relatie.
Overspel staat gelijk aan spanning, sensatie, passie en ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Het gaat dus om het gebrek aan liefde en de behoefte aan zowel mentale als fysieke aandacht. Tot slot is vreemdgaan een echte boost voor het zelfvertrouwen.
Met wie?
Het antwoord ligt misschien wel aardig voor de hand, maar men is het snelst geneigd om overspel te plegen met een collega. En dat is niet zo vreemd als je je bedenkt dat je vaak meer tijd spendeert met je collega’s dan met je eigen partner. Zo besteden jullie 40 uur samen op kantoor, maar delen jullie ook veel dingen. Zo ervaren jullie dezelfde stress, dealen jullie met dezelfde deadlines en hebben jullie – als het goed is – dezelfde interesse (in ieder geval op het gebied van werk/branche). Tot slot staan jullie uiteraard samen biertjes te nuttigen op bedrijfsborrels. Dit zijn dan ook vaak de gelegenheden waar het misgaat.
Maar het kan natuurlijk ook iemand anders betreffen met wie je close bent. Misschien is het wel een leraar (cursus, workshop of rijopleiding), een buurman of goede vriend(in). Een ieder die jou op het moment dat je er het meest behoefte aan hebt aandacht geeft, kan iets bij je teweeg brengen.
Ook interessant: Verliefd op een ander? Zo deal je met je gevoelens
Had je zijn of haar ontrouw kunnen voorkomen?
Niemand heeft het recht om vreemd te gaan. Als je iets mist in je relatie – spanning, seks, aandacht, liefde – is het jouw taak om hier open over te zijn. Als je dit niet doet geef je je partner geen kans om hier verandering in te brengen.
Probeer je al een lange tijd nieuw leven in jullie relatie te blazen, zonder succes? Dan is dit nog geen reden om iets achter iemands rug te doen. Kortom; vreemdgaan kan nooit goed worden gepraat. Maar je kunt natuurlijk wel dingen ondernemen om de passie in je relatie te behouden.
Ten eerste is het belangrijk om met elkaar te blijven praten. Benadruk niet alleen de dingen die minder goed gaan, maar ook de positieve aspecten van jullie relatie. Ieder mens hunkert naar waardering, dus geef je partner zo nu en dan een compliment. Laat weten dat je hem respecteert.
Daarnaast is het essentieel om – ondanks jullie drukke agenda’s – tijd met elkaar door te brengen. Herbeleef jullie eerste date, ga een weekendje weg of spendeer een hele dag samen in bed. Als je voldoende aandacht, liefde en waardering hebt binnen je eigen relatie, heb je alles wat je hart begeert en is er geen ruimte voor een ander.
Hoe nu verder?
Wat bepaalt nu of je met elkaar doorgaat na overspel? Ten eerste de kwaliteit van jullie relatie voor er sprake was van ontrouw. Hadden jullie een sterke relatie? Dan is de kans groot dat jullie deze situatie overwinnen. Ten tweede speelt de duur van de affaire ook een rol.
Ging het om een slippertje tijdens de kerstborrel, dan is het logisch dat ‘het slachtoffer’ meer vergevingsgezind is dan wanneer de affaire maanden of zelfs jarenlang aanhield. Ook de ‘derde persoon’ doet ertoe. Ging het om je beste vriendin of een vreemdeling?
Anoniem: ‘Mijn vriend appt dagelijks met een andere vrouw. Valt dat onder vreemdgaan?’
Wanneer je je partner besluit te vergeven is het belangrijk om te beseffen dat het niet werkt om de affaire dood te zwijgen. Het overspel moet onderwerp van gesprek blijven, zolang het jullie nog dwarszit. Het gaat om een lang, intens proces. En dat is niet gek, het zal even duren voor je je partner weer volledig vertrouwt.
Bedenk je of je relatie de moeite waard is om er energie, tijd, emoties en misschien wel geld (een relatietherapeut) in te steken.
Lees ook: Hoe raak je weer verbonden met je partner na ontrouw?