Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 4 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Heeft jouw kindje een voorwerp in zijn neus of oren gestopt? Dit kun je het beste doen

Hoewel je als ouder alert bent op wat je kindje doet, is het bijna niet te voorkomen dat er wel eens wat mis gaat. Een steentje, een kraal of een onderdeeltje van Playmobil: voor je het weet heeft jouw koter een voorwerp in de neus of oren. Hier lees je wat je in zo’n geval het best kunt doen.

Voor je het weet is het al gebeurd. Stoppen ze even niks in hun mond, dan is het wel in hun neus. Elke ouder krijgt er vroeg of laat wel een keer mee te maken. Het is vooral belangrijk dat je weet hoe je snel kunt handelen als het er al eenmaal in zit.

Voorwerp in de neus

Kleine kinderen zijn volop bezig om de wereld te ontdekken. Daar komt ook bij kijken dat ze dingen in hun mond – of nog erger in hun neus en oren – stoppen. Hoewel je als ouder goed oplet en het kind corrigeert wanneer dit gebeurt, is het niet altijd te voorkomen dat er tóch iets verdwijnt in de neus of oren van je kleintje.

Het is belangrijk dat je weet hoe je in zo’n geval het beste kunt handelen. Ten eerste is het heel erg belangrijk dat je zelf niet in paniek raakt. Kleine kinderen zijn daar enorm gevoelig voor en dat is absoluut niet wenselijk in deze situatie. Blijf dus kalm als ouder om je kindje ook rustig te houden. Dat is de beste situatie om verder te kunnen handelen.

1. Gebruik de ‘Mother’s Kiss’-techniek

Er is een techniek, genaamd ‘Mother’s Kiss‘, waarbij je het object uit de neus van je kleintje kan blazen. In onderstaande video zie je hoe deze techniek precies werkt.

2. Laat je kind snuiten

Gelukkig is er niet altijd direct reden tot paniek. Als het object nog goed zichtbaar is, bevindt het zich wellicht dicht genoeg bij de opening om het er zelf uit te krijgen. Vraag je kind om zijn neus te snuiten en met een beetje geluk komt het er dan al direct uit.

Echter, laat je kind alleen snuiten als je zeker weet dat je kind dat al kan. Sommige kleintjes kennen het verschil tussen snuiten en de neus ophalen nog niet. Bij dat laatste zou het object alleen maar dieper in de neus kunnen verdwijnen en dat moet je absoluut zien te voorkomen.

3. Probeer het er zelf uit te halen

Doe dit echter alleen als je zeker weet dat het haalbaar is. Het voorwerp moet zich dicht bij de opening bevinden en je moet het er makkelijk uit kunnen halen. Als dat niet het geval is, is de kans namelijk groter dat het dieper in de neus verdwijnt.

Probeer dit alleen bij objecten die je ‘makkelijk’ te pakken kunt krijgen. Een kraal bijvoorbeeld is veel te bol en te glad om vast te pakken. Realiseer je ook dat het slijmvlies in de neusholtes van je kind nog heel kwetsbaar is. Het zwelt snel op en daarmee vergroot de kans dat het voorwerp nog vaster komt te zitten.

5. Ga naar de huisart of huisartsenpost

Zit het voorwerp in de neus of oren te diep om erbij te kunnen of het überhaupt te kunnen zien? Schakel dan direct de huisarts of in het weekend de huisartsenpost in. Je kunt je kind hier namelijk absoluut niet mee laten rondlopen.

Wat de huisarts vaak doet, is beginnen met het aanbrengen van neusdruppels. Hierdoor trekt de zwelling weg en dat vergemakkelijkt het proces om het voorwerp er weer uit te krijgen.

Disclaimer: Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform maar onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Hoewel wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij of heeft je kindje last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je eigen huisarts (of de Spoedeisende Hulp als je dringend zorg nodig hebt buiten de kantoortijden van jouw huisarts).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dokter DokterRomper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme