De vooroordelen over werkende moeders bestaan – zo deal je ermee
Zwanger? Dan kan het geluk vast niet op! Alleen: op je werk ben je bang dat de aankondiging van je zwangerschap op de nodige vooroordelen zal botsen. Het slechte nieuws? De vooroordelen over werkende moeders bestaan inderdaad. Het goede nieuws? Hieronder lees je hoe je daarmee om kan gaan.
Voor veel vrouwen zijn vooroordelen over werkende moeders erg herkenbaar. Bij Famme willen we niets liever dan dit soort vooroordelen de wereld uit helpen.
Zo deal je met vooroordelen over werkende moeders
Daarom zetten we vijf manieren op een rijtje die beetje bij beetje bijdragen aan eerlijke wereld. Doe je mee?
1. Ken je rechten
Weet dat je werkgever je nooit, maar dan ook nooit mag ontslaan omdat je een kinderwens hebt. In feite mag je zwangerschap zelfs nooit een factor zijn die meespeelt bij beslissingen.
Check ter voorbereiding nog even de arbeidswet omtrent zwangerschappen. Ken je rechten en leg die ook op tafel als dit nodig is.
2. Wees proactief
Maak het je collega’s gemakkelijk en zorg dat je hen voldoende voorbereidt op de periode waarin je afwezig zal zijn. Je geeft hen op deze manier het gevoel dat je zwangerschap geen nadeel zal vormen voor de werkzaamheden.
Plan alvast follow-up meetings in voor na je zwangerschapsverlof, zorg dat je de nodige documenten bij je team achterlaat en geef je collega’s de kans om vragen te stellen in de week voor je met verlof gaat. Nee, je zwangerschap betekent niet dat je bedrijf in chaos resulteert.
3. Wees op je hoede voor veronderstellingen
‘Moeders van jonge kinderen zijn vast niet geïnteresseerd in een zakentrip naar Canada’. Euhm, en waarom niet?! Laat dat vooral aan de vrouw in kwestie over om hierover te beslissen.
Bovenstaande illustratie is een schoolvoorbeeld van de veronderstellingen die men maar al te vaak heeft over zwangere vrouwen en moeders. En dat is jammer, want hierdoor krijgen vrouwen minder kansen op de arbeidsmarkt en dit is van invloed op vrouwelijke carrières. Als je merkt dat mensen automatisch een veronderstelling over je maken, spreek hen hier dan op aan. Enkel zo helpen we de vooroordelen over werkende moeders de wereld uit.
4. Wees mondig, open en eerlijk
Er is maar één manier om zwangerschapsgerelateerde onderwerpen (think: kolfapparaten en borstvoedingsstruggles) uit de taboesfeer te halen en dat is door er openlijk over te praten.
Als je merkt dat je mannelijke collega’s dit niet echt aangename gespreksonderwerpen vinden, normaliseer het dan. Zorg dat je erover praat alsof het de normaalste zaak van de wereld is (want hey: dat is het ook) en je zal zien dat anderen al snel je voorbeeld zullen volgen.
5. Heb geen vooroordelen ten opzichte van jezelf
En last but not least is er nog de wijze raad om vooral niet te veel (negatief) te oordelen ten opzichte van jezelf. Natúúrlijk wil je een geweldige moeder zijn die daarnaast nog eens carrière maakt, maar soms mag je best wat milder zijn voor jezelf.
Druk je twijfels en onzekerheden de kop in en besef dat werkende moeders geen slechtere moeders zijn. Vaak zorgen de uren op het werk er juist voor dat je thuis meer energie hebt om met je kind om te gaan. Mooi, toch?
(Veel) blijven werken als je moeder wordt? Dit zijn 6 grote voordelen