Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 13 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Voorkeurshouding bij baby’s; wat is het en hoe verhelp je het?

In de eerste maanden na de geboorte is de kans groot dat je baby een voorkeurshouding ontwikkelt. Maar wat betekent dit precies? En wat zijn de risico’s? Én, hoe kom je ervan af?

Kijkt jouw kindje vaak één kant op? Dan kan het zijn dat ‘ie een voorkeurshouding heeft ontwikkeld. En dan krijg je het van alle kanten te horen. Een overbezorgde oma denkt iets op te merken. Een andere moeder uit je vriendinnengroep waarschuwt ervoor. En op het consultatiebureau vragen ze ernaar. Waar waarom houdt dit iedereen zo bezig?

Wat is een voorkeurshouding?

Zo’n tachtig procent van de baby’s ontwikkelt een voorkeurshouding. Hierbij ligt de baby 75% van de tijd op één kant van het hoofdje (links, rechts of het achterhoofd). Dit is op zich niks ergs natuurlijk, maar omdat het schedeltje nog erg zacht en vormbaar is in het begin, kan het ervoor zorgen dat de baby een afgeplat of vervormd hoofdje krijgt.

Hoe ernstig is het?

Laten we vooropstellen dat een voorkeurshouding in het overgrote deel van de gevallen geen ernstige gevolgen kan hebben. Een afgevlakt of vervormd hoofdje is voornamelijk een uiterlijk verhaal, waarbij het in de meeste gevallen ook nog eens redelijk bijtrekt wanneer de baby ouder wordt en minder op het hoofdje ligt.

Dan zijn er nog zeer zeldzame gevallen waarbij de voorkeurshouding kan zorgen voor een scoliose, een afstaand oortje, beperking van de spreidbeweging van de heupen of een vreemde houding van de voeten.

Hoe kun je een voorkeurshouding voorkomen of verhelpen?

Toch kan het handig zijn om de voorkeurshouding bijtijds te verhelpen, zodat je kleintje niet te maken krijgt met een al te grote vervorming. Hier kun je zelf al een heleboel aan doen, te beginnen met het hoofdje zoveel mogelijk te draaien naar de niet-voorkeurskant. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom sommen we hier een aantal tips voor je op:

  • Is je kleintje wakker, dan kun je bijvoorbeeld een boekje of knuffel aan de niet-voorkeurskant neerzetten, waardoor hij die kant op wil kijken
  • Slaapt de baby, dan kun je proberen het hoofdje zelf de andere kant op te draaien
  • Probeer het aankleedkussen op de commode zo neer te leggen dat de baby met de beentjes naar je toe ligt en het hoofdje van je af. Zo kan je baby je recht aankijken tijdens het verschonen en aankleden
  • Draag de baby zoveel mogelijk in een ronde houding, waarbij de beentjes en heupjes licht gebogen zijn en de armpjes naar voren wijzen
  • Draag je het kindje (in een draagzak) tegen je aan, draai het hoofdje dan vooral richting de niet-voorkeurszijde, maar wissel ook regelmatig af
  • Bij het voeden kun je het best regelmatig afwisselen van kant

Let op, hierbij geldt wel; hoe eerder je ermee begint, hoe makkelijker het zal gaan.

Baby.skills

Er zijn nog veel meer verschillende oefeningen die je kunt doen om de vervorming tegen te gaan. En daar hebben kinderfysiotherapeut Nienke Bergsma en haar zus Annemarie iets handigs op bedacht; baby.skills. Dit is een kalender waarbij je 422 dagen lang professionele begeleiding krijgt bij de motorische ontwikkeling van je kleintje. Erg handig wat ons betreft, want er is al zoveel waar je aan moet denken in die eerste maanden.

Lukt het je zelf niet om de voorkeurshouding te verhelpen? Dan kun je vragen om een doorverwijzing naar een (kinder)fysiotherapeut.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees ook:

>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme