Dit zijn de voordelen van het dragen van je baby in een draagzak of -doek
Wil je jouw baby vanaf het moment dat hij geboren is, de geborgenheid geven die hij in je baarmoeder had? Dan kan je als kersverse mama niet zonder draagzak- of doek. Die zijn er namelijk speciaal voor mama’s die hun baby graag zoveel mogelijk dichtbij zich willen hebben.
Een draagdoek of draagzak is veilig en geborgen voor je baby, al vanaf de geboorte.
Voordelen draagzak
En ook voor jou is het fijn om je baby dicht tegen je aan te voelen. Er zijn dan ook veel voordelen op te noemen voor het dragen van je baby. We vertellen ze.
1. Het geeft je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid
In je baarmoeder zat je baby warm, veilig, zonder harde geluiden of andere prikkels. Hij deinde mee op jouw ritme. Eenmaal buiten de baarmoeder is dat een heel ander verhaal. Om je baby rustig te laten wennen aan de buitenwereld, is een draagdoek dan ook ideaal. Want ook in de doek zit je baby dicht tegen je aan, voelt hij jouw bewegingen en heeft hij het lekker warm.
Voelt hij te veel prikkels om zich heen? Dan legt hij zijn hoofdje tegen je aan en luistert hij naar je ademhaling en het kloppen van je hart, daar wordt hij rustig van. Veel baby’s vallen dan ook makkelijk in slaap in een draagzak. Ze voelen zich (weer) geborgen.
2. Dichtbij mama en haar melk
Een baby in de draagzak is dichtbij mama én dichtbij haar melk. Geef je borstvoeding? Dan kan een draagzak ook handig zijn, want je baby zit al op de goede plek. De doek biedt je ook wat privacy, als je daar behoefte aan hebt. En je mini kan in alle rust drinken.
3. Lichamelijk goed voor mama
Zowel voor jou als net bevallen vrouw kan een draagzak goed zijn: tijdens het dragen is het gewicht van je kleintje over je hele lichaam verdeeld. Dit maakt het minder zwaar dan bijvoorbeeld je baby in je armen dragen. Daarnaast gebruik je de juiste spieren tijdens het dragen en hoe groter je kind wordt, hoe meer uithoudingsvermogen je opbouwt.
Je kan dus wel zeggen dat je er lichamelijk sterker door wordt. Het wordt zelfs aangeraden als je rug- of bekkenklachten hebt, maar overleg wel altijd even met een deskundige. En ten slotte: kies voor een ergonomische drager en draag op de juiste manier: buik tegen buik.
4. Goed voor de houding van je baby
Voor een baby is het belangrijk dat hij stevig in de draagdoek of -zak zit, buik tegen buik en zijn heupjes en beentjes in de juiste houding: met de knietjes opgetrokken en hoger dan de heupjes. Draag de baby vrij hoog: zijn billetjes mogen boven je navel uitkomen, een handig tip is: als je hem makkelijk een kusje kan geven op zijn hoofd, zit hij hoog genoeg. En zorg er natuurlijk voor dat zijn nek en hoofdje ondersteund zijn en dat hij vrij kan ademen. Zit je baby op deze manier in de drager, dan is dat fijn voor zijn lijfje.
5. Het is goed voor de hechting
Door je baby vaak dicht tegen je aan te dragen, dit geldt ook voor je eventuele partner natuurlijk), versterk je jullie hechting. Het stofje oxytocine komt vrij, dit vermindert stress en het ‘knuffelhormoon’ zorgt voor een goede band tussen jullie. Hoe meer lichamelijk contact, hoe meer oxytocine vrijkomt bij je baby en jezelf.
6. Het zorgt ervoor dat je baby minder huilt
Uit onderzoek blijkt dat baby’s die regelmatig door hun ouders gedragen worden, minder snel of vaak huilen dan baby’s die niet gedragen worden. Dit is logisch te verklaren als je je bedenkt dat een baby ‘alarm slaat’ door te huilen: hij heeft honger, is moe, voelt zich alleen. Een baby die dichtbij mama is, kan aangeven dat hij wil drinken, kan in slaap vallen en is nooit alleen.
7. Je hebt je handen vrij
Last but not least: zit je baby heerlijk dicht tegen je aan in de draagzak, dan heb jij je handen vrij! Om de was op te vouwen, je andere kind te helpen met aankleden of voor even wat me-time: een kopje koffie in de zon.
Meer lezen?
- Kan je je baby verwennen door hem in je armen in slaap te laten vallen?
- Wat is er nou, liefje? 7 mogelijke redenen waarom je baby huilt
- Slaapt jouw baby overdag niet? Dit kun je als ouder doen