5 tips om je goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding
Als je ervoor kiest om te proberen borstvoeding te geven, kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Je kunt je in gaan lezen en alle informatie erover opzoeken, of je laat het op je af komen en vertrouwt erop dat het wel vanzelf zal gaan. Allebei de manieren zijn natuurlijk prima, maar een klein beetje voorbereiding kan geen kwaad. Een combinatie van beide is misschien wel de beste oplossing.
Als je voor het eerst moeder wordt, kan het sowieso prettig zijn om een paar tips te krijgen voor het voeden, maar ook als je al moeder bent en opnieuw een kindje krijgt, kunnen bepaalde tips nog goed van pas komen. Misschien dat het dan net wat prettiger wordt dan de vorige keer.
Tips voor het geven van borstvoeding
Daarom zijn hier vijf tips om de borstvoeding voor zowel jou als je baby succesvol te laten verlopen.
1. Leer de basis
Het kan nooit kwaad om je aan te melden voor een prenatale borstvoedingscursus. Het advies is om dit te doen rond het begin van je derde trimester. Bekijk goed welke soorten er allemaal zijn en waar jij behoefte aan hebt. Wil je bijvoorbeeld meedoen aan een groepscursus, of doe je liever mee met een virtuele cursus vanuit je eigen huis? Het kan handig zijn om je partner mee te nemen, zodat je allebei de basisprincipes leert en je samen een team wordt.
2. Praat met je partner over borstvoedingsdoelen
Als je samen met je partner een borstvoedingscursus hebt gevolgd, is het goed om daarna samen te praten over je borstvoedingsdoelen. Maak afspraken over zaken die straks sowieso voor gaan komen. Denk aan de nachtvoeding, wanneer jullie over willen gaan op flesvoeding, wanneer je partner weer gaat werken, wie de maaltijden gaat bereiden en hoe jullie allebei tijd voor rust gaan nemen. Door concrete plannen, zijn die eerste weken te overzien.
3. Koop de benodigdheden voor borstvoeding
Gelukkig heb je geen enorm dure apparaten nodig om borstvoeding te kunnen geven. Er zijn een paar essentiële benodigdheden voor de borstvoeding waar je van tevoren voor kunt zorgen. Fijne borstvoedingstops of bh’s bijvoorbeeld, een borstvoedingskussen, zoogkompressen en een tepelcreme op basis van lanoline. Ook kun je eventueel al een borstkolf aanschaffen, doe dit in overleg met bijvoorbeeld de verloskundige of kraamzorg, zij kunnen je hierin adviseren.
4. Vind je groep
De eerste weken met een pasgeboren baby kunnen best vermoeiend en overweldigend zijn. Door van tevoren al te kijken naar ondersteuningsgroepen voor borstvoeding, kun je in die tijd op hen terugvallen als het nodig is. Bekijk van welke groepen je onderdeel wil gaan uitmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld moedercafé’s maar ook online Facebookgroepen die over borstvoeding gaan.
5. Heb een realistisch beeld
Borstvoeding geven is in het begin niet altijd een pretje. Hoewel je bij goed aanleggen en aanhappen van de baby niet écht pijn hoort te voelen, is het vaak wel gevoelig. En zelfs als je nog zo je best doet, kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld een kloofje krijgt. Stel je dus geen rozengeur en manenschijn voor in het begin, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt, zal de gevoeligheid verdwijnen.
5 dingen die je tegen jezelf wil zeggen als de borstvoeding (even) moeilijk loopt