Voorbeeld van een fijn bedritueel voor jonge kinderen
Kinderen en slapen blijkt heel vaak een lastige combinatie te zijn. De truc is om rust en regelmaat te creëren in het bedritueel, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij een voorbeeld van een fijn bedritueel voor jonge kinderen opgesteld. Als houvast om eens te proberen. Geef het wat tijd, want voor zulke dingen heb je als ouders nu eenmaal wat geduld nodig. Uiteindelijk wordt je hopelijk beloond met een positief bedritueel waarbij je kind de veiligheid voelt om zelf rustig te gaan slapen.
We weten, als ervaringsdeskundigen, dat het lastig is om zo’n bedritueel te bedenken, want wat werkt nu wel en wat werkt niet. Met dit voorbeeld van een fijn bedritueel kom je in ieder geval een heel eind. Ook vroegen we een aantal ouders naar hun bedritueel en wat goed werkt voor hun kinderen.
Voorbeeld van een fijn bedritueel voor jonge kinderen
Door een routine aan te houden bied je rust en regelmaat aan je kind. Het voorspelbare van het naar bed gaan, zorgt voor kalmte in de avond. Met een vaste routine weet je kind waar het aan toe is. Dat maakt het bedritueel leuk en bovendien veilig. Elke avond weer opnieuw. Geef je nieuwe bedritueel even de tijd, zodat jij en je kindje eraan kunnen wennen. Je zult zien dat het steeds makkelijker gaat en dat je kind weet dat het na de routine lekker gaat slapen. Je kunt al starten met een bedritueel wanneer je kinderen nog heel jong (baby) zijn.
Het bedritueel
- Houd de periode tussen het avondeten en het bedritueel rustig. Noem dat bijvoorbeeld het rustmoment. Probeer geen televisie meer aan te zetten, want het blauwe licht zorgt voor een wakker gevoel bij je kind.
- Breng je kind elke avond rond het zelfde tijdstip naar bed. Dat is voor jonge kinderen tussen 18.00 uur en 20.00 uur. Probeer wat tijden uit zodat je kind moe genoeg is om lekker te gaan slapen, maar niet té moe zodat slapen niet meer lukt. Of juist nog te wakker. Slaapsignalen zijn: gapen, wrijven in de ogen, hangen, staren en overprikkeld raken (dan ben je eigenlijk al te laat).
- Kondig ongeveer tien tot vijf minuten voor het bedritueel aan dat het bijna bedtijd is zodat je kind zich hier op kan voorbereiden.
- Bedtijd! Houd elke avond een vaste volgorde aan voor het bedritueel.
- Wassen of douchen, pyjama aan, tandenpoetsen, in bed gaan liggen, een boekje voorlezen, slapen.
- Blijf positief en rustig, ook als je kind iets anders gaat doen dan de bedoeling is. Leg rustig en kort uit dat het bedtijd is.
- Neem de tijd voor het bedritueel en houd je volle aandacht erbij: het hele ritueel kan wel een half uur duren.
Hoe verloopt het bedritueel van andere ouders met jonge kinderen?
Extra tips: het bedritueel kan voor jullie net wat anders zijn. Dit is slechts een voorbeeld. Voeg elementen toe of haal er iets uit voor jullie ideale bedritueel (we moeten het onszelf namelijk niet te moeilijk maken). Deze moeders vertellen hoe hun bedritueel met jonge kinderen (dat ook echt werkt) eruit ziet:
Mara: “Mijn kinderen (4 en 7) weten precies wanneer het bedritueel begint: na het avondeten nog even spelen en dan gaan we naar boven. Ze benoemen alles zelf: pyjama aan, kleding in de wasmand, knot in, tandenpoetsen, een boek uitkiezen, voorlezen in bed, nog even knuffelen en dan lekker slapen. Bovendien blijf ik even bij ze zitten tot ze slapen, dat geeft ze een veilig gevoel. Sinds we dit zo doen hebben we nooit meer gedoe tijdens het bedritueel.”
Britt: “Na ons vaste bedritueel wil mijn zoontje (4) altijd dat ik hem ‘kriebel op zijn blote ruggetje’ zoals hij dat zelf noemt. Daarbij trekt hij altijd zijn pyjama omhoog. Hij stelt er ook eisen bij, want ik moet eerst ‘normaal kriebelen’ en dan ‘zacht afkriebelen’. Dat doe ik natuurlijk met liefde en keer op keer valt hij heerlijk in slaap door dat gekriebel.”
Andrea: “Mijn zoontje is nu acht jaar en nog steeds blijf ik na het hele bedritueel bij hem zitten tot hij slaapt. Hij geeft zelf aan dat hij dit graag wil, omdat hij dan rustig in slaap kan vallen. Toen hij klein was en we nog geen vast bedritueel hadden, zat ik er soms urenlang, nu nog maar een paar minuten.”
Natasja: “Toen mijn dochter een anderhalf oud was liep ze vanaf de trap meteen naar de badkamer om haar tandenborstel te pakken. Daarna wist ze precies wat er komen ging: een schone luier, pyjama en slaapzak aan. Vervolgens pakte ze zelf een boekje en ging ze zitten op het kussen waar we altijd voorlezen. We zijn een jaar verder, ze doet dit nog steeds en het bedritueel is nooit een probleem geweest.”
Wat als je kind tegenwerkt, iets anders gaat doen, smoesjes bedenkt of uit bed komt?
Geef het bedritueel de tijd en blijf je geduld houden. Jouw kalmte breng je (op een gegeven moment) echt over op je kind. Moet je kind opeens nog een keer plassen? Loop maar even mee en leg het daarna weer rustig in bed. Geef het nog een knuffel en blijf desnoods even op het bed zitten tot je kind slaapt. Sommige kinderen hebben die veiligheid echt nog even nodig. Blijft je kind praten? Leg uit dat het nog een ding mag zeggen en dat het daarna echt moet gaan slapen. Wees hier consequent in, zo leert je kind dat hier jouw grens ligt. Bewaar ook de rust in de slaapkamer: rennen, stoeien, hard praten enzovoorts mag weer de volgende dag wanneer iedereen wakker is.
Waarom je deze drie woorden niet tegen je kind wilt zeggen voor het slapengaan