Smetvrees of sloddervos? Hét voor- en nadeel van een opgeruimd huis
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Hoor jij je moeder het al zeggen? Toch is een netjes huis voor de meeste mensen vooral iets van tijdelijke aard. Vaak ren je achter de feiten aan: speelgoed opruimen, sokken, vuile vaat, omvallende stapels tijdschriften of een uitpuilende kledingkast. Herkenbaar?
Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota deden onderzoek naar de mate waarin rommel invloed heeft op verschillende aspecten van je leven. En wat blijkt? Een opgeruimd huis is niet altijd beter… Het ligt er maar net aan wat je wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld meer creativiteit of eindelijk een paar kilo afvallen?
Opgeruimd huis
Voor alle sloddervossen onder ons… goed nieuws:
Eetgewoontes en gulheid
Voor het onderzoek moesten de proefpersonen in twee identieke kamers plaatsnemen. Het enige verschil: de ene kamer was opgeruimd terwijl de andere een rommeltje was. Als afleiding werd er gevraagd om een enquete in te vullen over een totaal ander onderwerp. En of ze wilde doneren aan een goed doel en een appel óf een stuk chocolade wilde eten. Wat bleek: de meerderheid van de mensen in de nette kamer deden wél een donatie en ze kozen eerder voor een appel.
Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen niet alleen genereuzer waren, ze maakten ook nog eens gezondere keuzes. Hoe beter je de dingen thuis voor elkaar hebt (schoon en opgeruimd) hoe meer controle je hebt over de rest van je leven, en dus ook je gedrag. Dat gevoel van controle zorgt ervoor dat je eerder iets gezonds uit de koelkast pakt (terwijl stress je juist naar comfort food doet grijpen) en ook dat je eerder de drempel overstapt om naar de sportschool te gaan.
Creativiteit
In een tweede onderzoek werd er gekeken naar creativiteit. Opnieuw werden vrijwilligers in twee identieke kamers geplaatst, waarvan één rommelig en de ander netjes. Vervolgens werd aan hen gevraagd om tien verschillende manieren te bedenken waarop je een ping pong tafel kunt gebruiken. En hoewel beide groepen met evenveel antwoorden kwamen, werden de antwoorden uit de ‘rommel’-kamer creatiever en interessanter gevonden (door een jury).
Opruimen of de boel de boel laten, dat ligt er als we dit onderzoek mogen geloven dus een beetje aan hoe je je voelt. Inspiratie nodig voor een nieuw project? Vooral alles laten liggen! Maar wanneer je net begint met gezonder eten kan een schoon en opgeruimd huis nooit kwaad (al is het maar om die extra calorieën die je verbrandt tijdens het schoonmaken).
Tips om rommel toch de baas te worden:
– Zet in iedere kamer manden of bewaardozen die dienen als ‘dumpplek’. Wanneer je gaat opruimen gooi je alle spullen die niet in die kamer thuishoren in die mand. Zo wordt het gemakkelijker om alles weer op zijn plek te leggen.
– Maak 10 minuten voordat je gaat slapen een rondje door het huis om alle losse spullen op te rapen. In minder dan een kwartier kun je meer opruimen dan je denkt, en de volgende dag word je in een opgeruimder huis meteen rustiger wakker.
– Maak een schoonmaakrooster. Dat klinkt heel erg ‘studentenhuis’, maar het hele huis in één dag schoonmaken kan nogal overweldigend zijn. Verdeel het in plaats daarvan en plan elke dag een andere kamer. Bijvoorbeeld de speelkamer opruimen op maandag, stofzuigen op dinsdag, de badkamer schoonmaken op woensdag, enzovoort.
– Laat je kinderen meehelpen. Ze veroorzaken tenslotte ook een groot deel van de rommel… En met deze opvoeding in opruimen kun je al vroeg beginnen, zelfs een twee-jarige kan zijn speelgoed al terug op zijn plek leggen.
– Volg de ‘één in, één uit’ regel: wanneer je iets nieuws koopt voor in huis, dan moet er iets anders weg. Klinkt misschien streng, maar het is vooral de bedoeling dat je kritischer gaat kijken naar de dingen die je koopt.
Snel & easy: Met deze tips houd je je huis makkelijk schoon en opgeruimd