Zo verloopt de spraakontwikkeling van je peuter
Oké, dat ‘baba’ was schattig. Maar toen je baby begon met ‘mama’ zeggen, smolt je pas écht. Daarna kwam de ‘zelluf doen’-periode. Maar wanneer begint je peuter eigenlijk met het uitspreken van volle zinnen? Dit is een handig overzichtje van de spraakontwikkeling van kinderen.
Spraakontwikkeling
O, en verloopt het bij jouw peuter allemaal net iets anders? Maak je daar geen zorgen over. Net zoals bij bijvoorbeeld lopen en zindelijk worden, doet ieder kind het op zijn of haar eigen tempo. Wel kan het helpen om veel met je kindje te praten en het samen te oefenen.
Als je kind nog klein is en hij gebruikt nog korte woorden om iets aan te duiden, reageer dan bijvoorbeeld altijd met een zin. Wijst je peuter naar de hond en zegt hij ‘hond’, antwoord dan: ‘ja, de hond is lief’.
Vanaf 12 maanden: losse woorden
Rond z’n eerste verjaardag zal je kind waarschijnlijk zijn eerste paar woordjes uitspreken. Vaak zijn dat ‘papa’ en ‘mama’, soms dingen als ‘auto’ of ‘poes’. Je baby zegt die woorden waarschijnlijk met een uitgestoken wijsvingertje, maar misschien ook op willekeurige momenten als ‘ie in de box in zichzelf ligt te brabbelen.
Die woordenschat breidt zich in een paar maanden heel erg uit; je dreumes zal bijvoorbeeld ook veel woorden proberen na te zeggen. Ook moet er geoefend worden met de intonatie; ‘paard?’ betekent immers iets heel anders dan ‘paard!’
Vanaf 18 maanden: snelle groei
In deze periode gaat de ontwikkeling van je kind enorm hard; hij leert wel tien of meer woorden per dag. Ook worden soms meerdere woorden gecombineerd – denk: ‘Roos eten’ en ‘mama dragen’. Als je peuter twee jaar is, gaat ‘ie misschien zelfs meer dan twee woorden aaneenrijgen en proberen mee te zingen met kinderliedjes. Ook zal hij jouw vragen en opmerkingen steeds beter begrijpen.
Vanaf 2 jaar: volle zinnen
Tussen zijn tweede en derde verjaardag begint je kindje dan eindelijk met het vormen van volle zinnen, vooral omdat ‘ie inmiddels ook werkwoorden aan zijn vocabulaire heeft toegevoegd. Goed, verwacht nog geen hele volzinnen, maar ‘ik eet appel’ moet in deze periode prima kunnen. Hij zal ook steeds meer begrijpen van makkelijke kinderboeken.
In dit jaar bestaat de kans overigens ook dat je zoontje of dochter regelmatig nét iets te hard praat (bijvoorbeeld in een volle treincoupé), want nou ja, het juiste volume vinden is nog lastig.
Vanaf 3 jaar: pratende peuter
Gefeliciteerd, nu kan je peuter volle zinnen uitspreken! Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat de spraakontwikkeling is voltooid. Zo leert je kind elke dag nieuwe woorden en zal hij nog moeten leren wat sterke werkwoorden zijn (‘toen loopte ik daar…’). Gelukkig gaat ‘ie een jaartje later ook naar de basisschool en kunnen de juffen en meesters je een handje helpen. Het komt helemaal goed!
Heb je toch het idee dat je kleintje blijft achterlopen, of dat hij misschien niet genoeg hoort? Neem dan contact op met de huisarts of een audiologisch centrum. Zij kunnen je meer informatie verstrekken over wanneer het tijd wordt om in te grijpen.
Lees ook:
- Je kind praat nog niet: 5 tips voor ouders als je je hier zorgen om maakt
- Aha! Dit is waarom ouders in de derde persoon tegen hun kind praten
- De 10 leukste audioboeken voor je kinderen waar ze uren naar kunnen luisteren