5x voeding waar meer vitamine C in zit dan in sinaasappels
Als we denken aan een bron van vitamine C, dan denken we aan sinaasappels. Toch? Sinaasappels zijn inderdaad een goede bron van vitamine C, maar er zijn nog veel meer soorten groenten en fruit die je aan je dagelijkse eetpatroon kunt toevoegen om een tekort aan vitamine C te voorkomen.
We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.
5 x bommetjes van vitamine C
Sinaasappels bevatten gemiddeld 66 mg vitamine C per sinaasappel (en die is gemiddeld 130 gram zwaar). Een prima score, maar de onderstaande groente- en fruitsoorten scoren nóg hoger op de vitamine-C-ranking 👇🏻
Kiwi
Wat ons betreft de lekkerste manier om genoeg vitamine C binnen te krijgen: kiwi’s! Deze zoetzure vrucht is ook nog eens rijk aan vezels en daardoor een goede vrucht om eens op de fruitschaal te leggen. Per kiwi van 75 gram krijg je er 59 mg vitamine C mee binnen.
Papaya
Ook zo gek op de zoete smaak van papaya? Zet ‘m maar op je boodschappenlijstje, want per vrucht bevat de papaya 60 tot 80 mg vitamine C per 100 gram papaya. Dat is meer dan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C dus met elke dag een bakje papaya zit je sowieso goed.
Van A tot K: Waar zijn al die vitamines eigenlijk goed voor?
Rozenbottel
We have a winner, baby. Rozenbottel bevat maar liefst 560 mg vitamine C per 100 gram, en dat is een overweldigende 10 keer meer dan de sinaasappel. De smaak van rozenbottel is wel enorm sterk, je moet ervan houden.
Spruiten
100 gram spruiten is goed voor 132 mg vitamine C en dat maakt spruitjes een enorm goede bron van vitamine C. Mocht je zelf niet zo dol zijn op spruiten (of eten je kids ze uit rebels protest al niet eens), probeer ze dan eens op deze manier te eten. Echt élke groente is lekkerder op deze manier, en dat geldt dus ook voor spruitjes.
Paprika
Rode paprika’s zijn echte vitamine C bommetjes. Paprika’s zijn natuurlijk makkelijk weg te eten en daardoor een makkelijke bron om je vitamines binnen te krijgen. Per 100 gram bevat een paprika 150 mg vitamine C.