Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap: wanneer moet je je zorgen maken?
Tijdens je zwangerschap is je lichaam hard aan het werk en maakt het soms wel tot drie liter meer vocht aan dan normaal, daardoor kan het zijn dat je af en toe last hebt van opgezwollen enkels en voeten. Je kan dit ook merken aan je vingers, je ringen zitten bijvoorbeeld ‘niet lekker’ meer, omdat ze zo strak om je vingers zitten. En ook je gezicht kan er opgezwollen uit zien.
Meestal krijg je hier de laatste maanden meer last van, maar je kan ook best al aan het begin van je zwangerschap vocht vasthouden en af en toe kan dit best vervelend zijn.
Vocht vasthouden tijdens zwangerschap
Erg is het niet, behalve in enkele gevallen.
Wat kan je doen tegen vocht vasthouden?
Helaas hoort het er een beetje bij, net als misselijkheid en cravings naar bepaald eten of drinken. Het beste is om te blijven drinken, zo’n 8 glazen water per dag en regelmatig te bewegen. Door je benen op de bank of in bed wat hoger te leggen, bijvoorbeeld op een kussen, kan het vocht wat wegzakken. Een massage kan ook helpen om het vocht weg te krijgen, kijk daar je partner eens lief voor aan.
Dingen die juist het vocht vasthouden bevorderen zijn lang staan, warm weer, veel zout in je voeding en veel cafeïne. Hier kan je dus rekening mee houden als je weer last hebt van opgezwollen voeten.
Wanneer moet je je zorgen maken om het vasthouden van vocht?
Als je vocht vasthoudt en daarbij ook klachten hebt als hoofdpijn, wazig zien, trillende handen, vermoeidheid, misselijkheid en een verhoogde bloeddruk, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Ook bij de combinatie vocht vasthouden en een pijnlijk of benauwend gevoel rondom je buik bel je meteen met de verloskundige. Het kan dan namelijk zo zijn dat je zwangerschapsvergiftiging hebt opgelopen. Dit heeft overigens niks met een vergiftiging te maken, zoals vroeger wel werd gedacht, maar de naam is altijd zo gebleven.
Wel kan zwangerschapsvergiftiging gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Er zijn verschillende soorten: pre-eclampsie, HELLP-syndroom, eclampsie en zwangerschapshypertensie. Allen hebben te maken met een te hoge bloeddruk en daardoor houd je (veel) vocht vast. Heb je het vermoeden dat je een zwangerschapsvergiftiging opgelopen hebt, stel dan altijd je verloskundige op de hoogte, dan kan die onderzoeken doen en eventueel maatregelen nemen.
Meer lezen?