Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 31 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Zalm, tonijn, sushi? Welke vis mag je eten tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, vraag je je misschien af of je wel of niet vis mag eten tijdens je zwangerschap. En als je al vis mag eten, welke mag je dan wel voor jezelf bereiden en welke kan je beter laten liggen? Wij zullen je precies vertellen welke vis je wel en niet in je boodschappenmandje mag leggen.

Want we snappen het helemaal: negen maanden zonder vis is eigenlijk niet te doen.

Vis tijdens de zwangerschap

Het goede nieuws is dat je zeker vis mag eten tijdens je zwangerschap. Het is zelfs goed voor je, dus dat moet je ook lekker blijven doen. Het slechte nieuws is dat je helaas niet elke vissoort mag als je in verwachting bent. Sommige vissoorten kunnen schadelijk zijn voor de baby en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen om twee keer in de week vis te eten, omdat het goed is voor de gezondheid van de moeder en de ongeboren baby. De vetzuren in vis zijn namelijk van belang voor de ontwikkeling van het zicht en de hersenen bij een ongeboren baby. Ook verlaagt het twee keer eten van vis in de week het risico op een vroeggeboorte.

Welke vis mag je wel eten?

Volgens Het Voedingscentrum kun je het beste elke week één keer een portie (ongeveer 100 gram) vette vis en één keer een portie magere vis te eten. Bij vette vis kun je denken aan forel, haring (geen rauwe haring) of zalm en bij magere vis aan schol, schelvis, tong, tarbot, kabeljauw, schar, wijting of tilapia.

Het is belangrijk dat je deze bovengenoemde vissoorten alleen eet als ze goed zijn verhit. Vis uit een pot of blik is al voldoende verhit, dat hoef je niet nog zelf opnieuw te doen. Gerookte of rauwe vis kan je alleen eten als het verhit is (geweest), zoals gerookte zalm in bijvoorbeeld een ovengerecht.

Welke vis mag je niet eten?

Rauwe vis kun je tijdens je zwangerschap beter laten staan. Met rauwe vis wordt vis dat niet is verhit bedoeld. In rauwe vis kunnen namelijk bacteriën zitten die schadelijk zijn voor je ongeboren baby, zoals de listeriabacterie. Als je tijdens je zwangerschap deze bacterie krijgt, kan een miskraam of vroeggeboorte het gevolg zijn. Als je rauwe vis goed verhit (boven de 75 graden), wordt deze bacterie onschadelijk.

Er zijn ook bepaalde vissoorten die je echt beter niet kunt eten als je zwanger bent, omdat er veel schadelijke stoffen inzitten. Dat gaat om stoffen als kwik, PFAS en dioxine, die onder meer in tonijn, makreel, krab, sardines, garnalen en paling zitten. Deze vissoorten kun je dus beter laten staan.

Gerookte vis

Gerookte, vacuümverpakte vis kan de listeriabacterie bevatten. Het gaat daarbij met name om de verpakking, de bacterie kan zich in een lang bewaarbare verpakking makkelijk vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Daarom is het dus belangrijk om gerookte vis goed te verhitten voor je het meeneemt in een warm gerecht.

Ook rauwe schelp- en schaaldieren kun je beter niet eten. Denk hierbij aan mosselen, kreeft, gamba’s, kokkels, oesters, scampi en coquilles. Daarnaast is het belangrijk om bij vis te kijken of het is gekweekt of gevangen in het wild. In kweekvis zitten minder schadelijke stoffen dan in vis uit het wild. Dit kun je checken door te kijken of er op het etiket ‘aquacultuur’ of ‘gekweekt’ staat.

Conclusie: tonijn en sushi kun je beter laten staan, zalm mag je eten als het goed verhit is.

Deze dingen zijn extra goed om te eten tijdens je zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme