Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 16 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Minimaal vier weken partnerverlof? ‘Aan een luie hork heb je niks’

Een bevalling blijft spannend, of het nou je eerste of je vierde is. Elke vrouw ervaart het anders, ook de tijd daarna. En niet alleen de vrouw, ook elke vader ervaart het partnerverlof anders. De één blijft het liefst zolang mogelijk thuis bij moeder en kind, de ander wil na twee weken graag weer aan het werk.

Wij waren benieuwd hoeveel weken vaders partnerverlof opnemen, of op moeten nemen als het aan hun vrouwen ligt.

Eigen keuze

Laten we voorop stellen: hoeveel weken een vader partnerverlof opneemt, is absoluut ieder zijn eigen keuze. Er is niks goeds en fout hierin, zolang het maar in goed overleg gebeurt. Het is een persoonlijke keuze en iedere vader en moeder heeft weer ergens anders behoefte aan. De één neemt een groot deel van zijn verlof gelijk aan het begin op, de ander verspreidt het liever over een langere tijd.

Toch waren wij benieuwd naar de meningen hierover van onze lezeressen, juist omdat iedereen hier een duidelijke mening over heeft. Op onze Facebookpagina plaatsten wij de volgende stelling: ‘Ik vind dat vaders minimaal vier weken partnerverlof moeten opnemen na de bevalling.’ De reacties zijn hierover verdeeld.

Minimaal zes weken

“Mijn partner neemt na de bevalling zes weken partnerverlof op”, vertelt Noelle. “We hebben het er niet eens over gehad, hij kwam thuis van zijn werk en had dit uit zichzelf geregeld. Ik vind het alleen maar heel fijn.” Ook Yana vindt zes weken gepast: “Vier weken? De herstelperiode na een keizersnede is minimaal zes weken. Iets klopt er niet dan hé. Partners zouden minimaal zes weken verlof moeten nemen, zodat de moeder optimaal kan herstellen en zich niet te snel moet forceren.”

Angela is erg tevreden over hoe het bij haar thuis is gegaan. “Mijn partner nam verlof op vanaf het moment dat de kraamzorg vertrok, tot die tijd werkte hij thuis. En dat was heerlijk! Zo konden we samen ons nieuwe kindje leren kennen, elkaar afwisselen met eventueel wat bijslapen en samen het huishouden bijhouden. We hadden geen extra handen in huis nodig.”

Moeten het zelf weten

Veel moeders zijn het erover eens dat iedereen zelf moet weten hoeveel weken verlof de partner opneemt. “Je moet dit lekker aan de stellen zelf overlaten”, vindt Jacobien. “Bij het ene stel past dit, bij een ander dat. De ene situatie vraagt om de ene aanpak, de andere situatie om een andere aanpak. Het is fijn dat de mogelijkheid er is, maar het is voor niemand een verplichting lijkt me.”

Giulia: “Iedereen moet het zelf weten. Ik was alleenstaand en stond er dus al alleen voor. Ik had geen man nodig, meestal lopen ze toch in de weg. Niet elk stel vindt het fijn als de partner continu op elkaars lip zit.” Marjolein vindt dat er minder druk uitgeoefend moet worden vanuit de werkgever of collega’s. “Veel kleine ondernemingen oefenen druk uit om de zes weken partnerschapsverlof en negen weken ouderschapsverlof juist niet op te nemen als partner zijnde. Elk gezin moet het voor zichzelf weten, daar heeft niemand verder wat over te zeggen. En daarnaast vind ik dat er ook best een regeling voor de zzp’er mag komen.”

Wel meehelpen thuis

Ook zeggen vele moeders dat ze het fijn vinden als hun partner vier weken thuis is, zolang hij dan ook echt meehelpt. “Als die vaders dan ook echt gaan iets doen, dan zeker graag die vier weken”, aldus Julie. Giulia is het daar roerend mee eens: “Aan een luie hork heb je ook niks. De vent mag van mij de was doen, koken en de boodschappen doen.” Britt voegt daaraan toe: “De mijne heeft dat inderdaad gedaan. Ze bestaan echt nog hoor.”

Ook zijn er vaders die graag partnerverlof op zouden willen nemen, maar het niet kunnen omdat ze zzp’er zijn. “Ik zit nu in mijn kraamweek van ons derde kindje, tevens ook derde keizersnede, en elke dag die mijn partner vrij neemt om te ondersteunen, kost gewoon geld”, vertelt Evelien. Lies herkent dit: “Hier ook 2 keizersnede gehad, waarvan één bij 35 weken, dus de baby kwam op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit, ziekenhuisafdeling voor te vroeg geboren baby’s, red.). Mijn man kon geen dag thuisblijven.”

Langer bevallingsverlof? ‘Je bent niet binnen drie maanden weer jezelf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme