5x tips voor de verwerking van een miskraam
Hoewel een op de vier vrouwen een miskraam meemaakt, heerst er vaak nog een taboe op dit onderwerp. Dat taboe zorgt ervoor dat er minder luid gesproken wordt over de verwerking van een miskraam. Daardoor kan het lijken alsof er geen ruimte is voor verdriet. Die ruimte is er zeker wel en die ruimte kun je bovendien zelf creëren.
Met deze tips voor het verwerken van een miskraam lees je hoe.
Verwerking van een miskraam
Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam in de eerste twaalf tot veertien weken. Dat is een toevallig en willekeurig proces waar je helaas niets aan kunt doen. Maar dat maakt de gebeurtenis niet minder verdrietig.
Sommige vrouwen voelen zich na een miskraam letterlijk en figuurlijk leeg. Anderen vrouwen voelen niets en zijn gevoelloos. Weer anderen vrouwen zijn gewoon oké. Boosheid, verdriet, ongeloof, onzekerheid, ontkenning, schrik of jaloezie, het mag er allemaal zijn. Of het nu gaat om een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een abortus, de helft van je tweeling of de embryo’s in een vruchtbaarheidstraject, de emotie die je voelt mag er zijn. Aan die emotie hangt geen houdbaarheidsdatum, de tijd voor de verwerking van een miskraam is voor iedereen anders.
1. Je kunt er niets aan doen
Na een miskraam kun je je tekortgeschoten, schuldig, leeg, bevroren of angstig voelen. Wat je ook voelt, weet dat je er niets aan kunt doen. Dat kan klinken als een schrale troost, maar het biedt ook perspectief. Een miskraam is, in veruit de meeste gevallen, een op zichzelf staande gebeurtenis. Het beïnvloedt niet (de kans op) een volgende zwangerschap. De kans dat een volgende zwangerschap goed gaat is even groot als vóór de miskraam.
2. Praat erover
Praten lucht op. En praten kan met iedereen. Met je partner, met je vriendinnen, met je moeder of met je verloskundige.
3. Schrijf erover
Naast praten kan het ook helpen om erover te schrijven. Schrijven heeft een helende werking, omdat je bewust bezig bent met het onder woorden brengen van je gevoelens. Op het lege papier geef je letterlijk ruimte aan je verdriet en aan de verwerking van je miskraam. Weet je niet waar je moet beginnen? Overweeg dan om een brief te schrijven aan je ongeboren kind.
Ook kun je je verhaal delen in Facebook-groepen zoals Miskraam Mama’s of op een platform, zoals bijvoorbeeld Famme.
4. Lees erover
Er zijn een aantal bekende en onbekendere boeken over de verwerking van een miskraam. Zo is er het persoonlijke invulboek van Miriam van der Kreij, een bekende miskraamcoach. In Als je je kindje verliest in de zwangerschap staan allerlei oefeningen die helpen bij de verwerking van een miskraam. Andere boeken zijn Voor altijd dichtbij mij van Thea Jurina Dijkstra en Kusje in de wind van Irene van Wesel. Ook Maar ik hield wel al van je van Marjolijn de Cocq is een aanrader.
5. Zoek begeleiding
Het kan zomaar zijn dat je voor je gevoel geen kant op kunt met je gevoel. Dat je blijft hangen in verdriet of dat je emotie niet minder wordt. Dan kun je begeleiding zoeken, bijvoorbeeld bij je verloskundige of bij een miskraamcoach.
Het belangrijkste is dat je doet wat past bij jou. Wat je ook voelt, het mag er zijn.
Wil je meer lezen over het begin van een miskraam of over de oorzaak ervan? Je kunt hier meer lezen over dit onderwerp.
Dit zijn de 7 stadia waar je doorheen gaat na een miskraam (volgens een expert)