6x tips om de verstopte neus van je baby te reinigen
Slijmsliertje hier, aangekoekt snot daar. Het verkoudheidsseizoen is peaking. En een verstopte slash loopneus is voor volwassenen al irritant, maar een baby horen reutelen is pas echt sneu. Baby’s kunnen zelf nog niet plukken, pulken en snuiten, liggen lekker horizontaal en dus stapelt het slijm zich op. Het resultaat: een baby met een verstopte neus.
Zo’n neusje is niet alleen vervelend voor de baby, maar ook voor de ouder. Want heb jij al eens de verstopte neus van je baby geprobeerd te reinigen? Dat is op zijn zachtst gezegd een uitdaging, om maar niet te spreken over een pittige worsteling met alle tranen van dien…
Verstopte neus van je baby
Vergeet daarom het neuspompje, daar doe je je baby echt geen plezier mee. Onderstaande zes tips kun je gebruiken om de verstopte neus van je baby schoon te maken.
1. Warm water
Misschien wel de meest comfortabele tip uit het rijtje: het neusje schoonmaken in een lekker warm bad of met een warm, vochtig washandje. Zo laat je de boel het gemakkelijkst weken en kun je zonder al te veel trammelant de babyneus snotvrij maken. Voor baby’s bestaan er ook speciale eucalyptusproducten voor in bad, zodat de baby ‘ademvrij’ naar bed kan. Houd er rekening mee dat eucalyptusproducten voor volwassenen niet geschikt zijn voor je baby.
Ga je voor de quick fix en wil je snel met een vochtig doekje de babyneus reinigen, kies dan voor een washandje of een hydrofiele doek. Andere vochtige doekjes zijn vaak geparfumeerd, wat weer niet goed is voor de neus. Waak ervoor dat je niet je blote nagels gebruikt, maar een doekje over je vingertoppen doet. Je nagels zitten vol met bacteriën en kunnen bovendien akelig scherp zijn.
2. Vaseline
Kind uit bad? Dan kun je preventief vaseline onder de neus smeren. Hierdoor hechten opdrogende snottebellen minder snel, waardoor je een snotkorst kunt voorkomen. Dit kun je natuurlijk ook gedurende de dag herhalen. Let wel: wanneer je snot wegveegt, veeg je ook de vaseline weg. Je wil dan eigenlijk meteen weer vaseline opsmeren.
3. Verhoogd slapen
Nog een preventieve maatregel: het hoofdeinde van het bed verhogen, zodat de baby met het hoofdje iets omhoog, in een schuine houding, ligt. Zo kan het slijm naar beneden zakken. Je kunt hiervoor speciale kussens kopen voor onder het matras. Maar je kunt ook een handdoek oprollen en deze onder het matras leggen. Ook hierbij is het opletten geblazen: leg het kussen of de handdoek niet direct in het bed van je kind in verband met verstikkingsgevaar.
Kleine checklist: een ziek kind, wanneer ga je naar de huisarts?
4. Babybalsem
Mocht je te maken hebben met een hardnekkige neusverkoudheid, dan kun je de aanschaf van een speciale verkoudheidsbalsem voor baby’s overwegen. Dit zorgt voor een snelle verlichting van de luchtwegen. Check deze balsems wel goed bij je lokale drogisterij, want niet alle crèmes zijn geschikt voor baby’s jonger dan zes maanden.
5. Doorgesneden ui
Niet heel fris, maar wel effectief: een doorgesneden rauwe ui naast het kinderbedje leggen. Hierdoor komen zwavelhoudende essentiële oliën vrij die ervoor zorgen dat de neus en luchtwegen wat meer open gaan. Na het opensnijden scheidt de ui deze oliën nog enkele uren af, waardoor het effect maar tijdelijk is. Dit kan helpen om je kindje in slaap te laten vallen.
6. Vochtige lucht in huis
Nog een tip: de luchtvochtigheid in huis omhoog krikken. Dit kun je doen door een natte handdoek over de verwarming te leggen of bakjes water aan de verwarming te hangen.
Lijkt er geen eind te komen aan de verkoudheid? Houd moed, een verkoudheid verdwijnt bij een baby meestal vanzelf na een week tot tien dagen.
Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.