Handig om te weten! 7x verschillende soorten weeën
Als je voor het eerst zwanger bent en dus nog nooit hebt ervaren hoe een wee voelt, dan kan je lichaam nog al eens zorgen voor wat verwarring. Soms oefent je baarmoeder namelijk voor de komende bevalling en kan je al weken van tevoren denken dat je weeën hebt.
En zelfs tijdens je bevalling is er verschil in soorten weeën. Handig om te weten voordat je gaat bevallen, we leggen je de verschillen hieronder uit.
Verschillende soorten weeën
Van voorweeën tot persweeën: deze verschillende soorten weeën zijn er:
Voorweeën
Ze zijn vervelend en pijnlijk en kunnen al weken voor je uitgerekende datum op komen zetten: voorweeën oftewel oefenweeën van je baarmoeder. Deze weeën nemen niet toe in kracht, maar ze kunnen wel echt pijnlijk zijn. Neem een lekker warm bad of maak een kruikje voor jezelf en neem wat rust. En bedenk: je lichaam oefent voor het echte werk!
Sta je op het punt te bevallen? Alles over het timen van je weeën
Indalingsweeën
Rond de tijd dat je baby van plan is ter wereld te komen, kan je last krijgen van indalingsweeën. Het hoofdje (meestal) van je baby nestelt zich in je bekken en dat kan zorgen voor vervelende , zeurderige steken. Een beetje vergelijkbaar met menstruatiepijn. Ook deze weeën nemen niet toe in kracht of hoeveelheid.
Ontsluitingsweeën
Yes! Het is zo ver, nog heel even tot je jouw new born kan ontmoeten, je bevalling is begonnen. Ontsluitingsweeën komen regelmatig en beginnen langzaam, maar nemen toe in sterkte tot een scherpe pijn en dan zakken ze weer af. Geloof ons, je herkent ze meteen. Je kan ontsluitingsweeën voelen in je onderbuik, maar ook in je rug (rugweeën) en benen (beenweeën).
Weeën weetjes: alles over (die soms pijnlijke) weeën tijdens je bevalling
Weeënzwakte
Weeën die al uren duren, maar niets op lijken te leveren (weinig ontsluiting), worden weeënzwakte genoemd. Probeer eens van houding te verwisselen en laat de zwaartekracht je helpen door te gaan staan, lopen, dansen of zitten. Laat je niet motiveren en denk niet te veel aan ‘een centimeter per uur’, want elke bevalling is anders en het kan zomaar zijn dat je baby er opeens binnen een half uur is (we spreken uit ervaring).
Weeënstorm
Bij ontsluitingsweeën heb je tussen de weeën door even ruimte om weer te ontspannen en rustig te ademen, bij een weeënstorm heb je die ruimte niet. De weeën komen dan zo snel achter elkaar, soms zelfs zonder pauze, dat het je kan overvallen. Probeer rustig te blijven en te ademen, misschien kan je een warm bad nemen, dat verlicht de pijn een beetje. En ga even liggen, misschien maakt dat de weeën wat rustiger.
Persweeën
De ontsluitingsweeën gaan op een gegeven moment over in persweeën en ook dat zal je vanzelf merken. Je houding verandert, je ademhaling ook en je kan het gevoel mee te willen duwen niet meer onderdrukken. Je baby komt eraan!
Naweeën
Hoe pijnlijk alle bovenstaande weeën ook zijn: ze zijn er voor een goed doel. Ze brengen je baby ter wereld, een prachtig gegeven van Moeder Natuur. De vervelendste weeën vinden wij dan ook de naweeën, die je dus kan hebben nádat je baby geboren is… Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder weer samenkrimpt. Sommige vrouwen hebben ze niet, andere weer erg veel. Vaak heb je last van naweeën bij een tweede of volgend kindje of als je een heel snelle bevalling hebt gehad.
Hoe een bevalling voelt? Goudeerlijke omschrijvingen van kersverse moeders