Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwanger 22 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Verloskundige bellen: op welke momenten moet je dat doen?

Een zwangerschap is een bijzondere en spannende tijd. Eén van de belangrijkste dingen die je als aanstaande ouder moet weten, is op welke momenten je de verloskundige moet bellen. Wanneer is hiervoor het juiste moment? 

Wanneer moet je de verloskundige bellen rondom de bevalling? 

Een bevalling kan met verschillende signalen beginnen. Het is daarom goed om te weten welke tekenen aangeven dat een bevalling is begonnen en wanneer je precies de verloskundige moet bellen. 

Weeën

Regelmatige weeën zijn een duidelijk teken dat de bevalling is begonnen. Als je voor het eerst bevalt, wordt aangeraden de verloskundige te bellen wanneer de weeën een uur lang om de vijf minuten komen en 60 seconden duren. Bij een volgende bevalling is het aan te raden om eerder contact op te nemen, bijvoorbeeld bij weeën om de zeven minuten.

Vruchtwaterverlies

Het breken van de vliezen is ook een belangrijk signaal. Noteer de kleur van het vruchtwater. Als het helder is, kun je rustig de verloskundige bellen. Is het water groen of bruin, dan moet je direct contact opnemen omdat dit kan wijzen op meconium (eerste ontlasting van de baby) in het vruchtwater.

Bloedverlies

Een beetje bloedverlies, zoals in een slijmprop, is normaal. Maar bij hevig bloedverlies moet je direct de verloskundige bellen. Dit kan wijzen op complicaties, zoals het loslaten van een placenta, maar het kan ook gaan om een gesprongen vaatje van de baarmoedermond.

Wanneer moet je de verloskundige bellen als je bijna bent uitgerekend?

Als je de 37 weken bent gepasseerd, is de bevalling officieel ‘op tijd’. Ook in deze periode zijn er enkele momenten waarop je de verloskundige moet bellen:

Verminderde bewegingen van de baby

Als je merkt dat je baby minder beweegt dan normaal, moet je direct aan de bel trekken. Ook al is dit niet altijd een reden tot zorgen, dit kan in sommige gevallen wijzen op nood bij de baby.

Ongewone klachten

Pijn in de bovenbuik, plotselinge hoofdpijn, duizeligheid, of zwellingen in handen, voeten of gezicht kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Wanneer je deze klachten hebt dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen. Soms is er niets aan de hand, maar het kan zijn dat er wel redenen zijn om aan de bel te trekken.

In welke andere situaties is het belangrijk om meteen je verloskundige te bellen?

Naast de signalen rond en tijdens de bevalling, zijn er ook andere situaties waarin je direct contact moet opnemen met je verloskundige. Denk hierbij aan de volgende situaties:

Zwangerschapscomplicaties

Als je al bekende complicaties hebt, zoals diabetes, hoge bloeddruk of placenta problemen, moet je extra alert zijn op veranderingen in je toestand en de verloskundige bellen bij zorgen.

Koorts en infecties

Als je tijdens de zwangerschap koorts krijgt boven de 38 graden, moet je de verloskundige bellen. Dit kan wijzen op bijvoorbeeld een infectie.

Plotselinge en hevige pijn

Elke plotselinge, hevige pijn in je buik of rug kan een teken zijn van iets ernstigs, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een vroegtijdige placentaloslating. Neem in zo’n geval direct contact op met de verloskundige.

Psychische nood

Zwangerschap kan ook een tol eisen op de geestelijke gezondheid. Als je gevoelens van ernstige angst, depressie of andere psychische klachten ervaart, is het belangrijk om dit te bespreken met je verloskundige. Zij kan je doorverwijzen naar de juiste zorgverlener voor hulp.

Twijfel je om je te bellen? Neem het zekere voor het onzekere. De verloskunde is er om je te helpen, dus schroom niet om de telefoon te pakken als je vragen hebt.

Dit artikel is geen medisch advies. Heb je klachten? Raadpleeg altijd een arts.

Hoeveel mag je aankomen tijdens de zwangerschap? Verloskundige geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme