Iedereen verliest wel eens zijn of haar geduld tijdens het opvoeden. Zo ga je daarmee om
Het schuldgevoel dat aan je knaagt nadat je een keer je geduld verloren hebt tijdens het opvoeden, herkent elke ouder wel. Het is niet leuk als je een keer schreeuwt tegen je kind of als je een onaardige opmerking maakt, maar je geduld verliezen, overkomt ons allemaal wel eens. Het belangrijkste is hoe je met de situatie omgaat.
Opvoeden is niet makkelijk. Zelfs al ben je de rust zelve, je geduld verliezen kan gewoon een keer gebeuren. Het kan gebeuren omdat je moe bent na talloze slapeloze nachten en drukke dagen. Of door stress, bijvoorbeeld op je werk, in je relatie of omdat je financiële problemen hebt. Het kan zijn dat je zelf niet lekker in je vel zit, om wat voor reden dan ook.
Je geduld verliezen, hoe kan dat?
Soms heb je bepaalde verwachtingen van je kind die het eigenlijk niet kan waarmaken. Dat leidt dan weer tot frustratie waardoor je zomaar je geduld kan verliezen. Het kan ook zijn dat je voor jezelf de lat (te) hoog legt. Een andere reden van het verliezen van je geduld tegen je kind kan zijn dat er misverstanden ontstaan doordat je misschien niet duidelijk genoeg communiceert.
Allemaal dingen die kunnen veroorzaken dat je opeens je geduld verliest. Daarin ben je overigens niet alleen: van elke ouder overstroomt de emmer wel eens en dat is helemaal normaal. Ook dat je een keer schreeuwt tegen je kind kan gebeuren. Of dat je de deur te hard dicht gooit uit frustratie of dat je met je hand op tafel slaat. Niet leuk, maar het gebeurt wel.
Hoe ga je ermee om?
Belangrijk na het verliezen van je geduld is hoe je daarmee omgaat. Het was waarschijnlijk niet je bedoeling om je geduld te verliezen en je kinderen zullen er best van geschrokken zijn. Jij zelf misschien ook wel. Met deze tips kan je ermee omgaan:
- bied je excuses aan je kinderen aan en leg uit dat het gebeurde omdat je erg moe bent, een drukke werkdag hebt gehad of simpelweg omdat je emmer over is gelopen
- erken ook de gevoelens van je kinderen door te zeggen dat je zag dat ze schrokken van jouw gedrag
- vertel je kinderen dat je even niet meer rustig kon reageren, maar dat je altijd van ze houdt, wat er ook gebeurt
- probeer een volgende keer even weg te lopen als je denkt je geduld te gaan verliezen en vertel dit ook aan je kinderen
Met bovenstaande tips geef je meteen een goed voorbeeld aan je kinderen over omgaan met frustraties en je geduld verliezen.
Kun je vooraf iets doen?
Voordat je je geduld gaat verliezen kun je:
- diep in- en uitademen om jezelf te kalmeren
- even een pauze inlassen: zorg dat je kinderen in een veilige omgeving zijn en loop even weg om rustig te worden
- je verwachtingen bijstellen. Soms zijn verwachtingen van ouders onrealistisch voor (de leeftijd van) het kind. Wees daarin flexibel en onthoud dat het kinderen zijn
- eerlijk en open praten tegen je kinderen. Luister ook naar ze en leg ook je eigen gevoelens uit
Wat kun je verder doen om niet zo snel je geduld te verliezen?
Zorg ten eerste goed voor jezelf. Dus probeer genoeg slaap te krijgen, te sporten en gezond te eten. Dat alleen al zorgt ervoor dat je goed in je vel zit en dan kun je situaties van stress beter aan. Praat ook eens met vrienden met kinderen, dan zal je merken dat zelfs ook de kalmste vriendin haar geduld wel eens zal verliezen. Wees dan ook niet te hard voor jezelf.
7x dit wil je kind je eigenlijk duidelijk maken als het boos is