Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Opvoeden 23 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Is je kind verlegen? Zo help je jouw kind vriendjes te maken!

Sommige kinderen maken in no-time vriendjes, andere kids kijken ‘t liefst de kat uit de boom, en je hebt ze ook die heel verlegen in een hoekje blijven staan. Je wil je er misschien zo min mogelijk mee bemoeien, maar als jouw kind erg verlegen is kun je hem/haar best een handje helpen. Hoe? Famme legt het uit!

De oorzaak

Volgens een ervaren kinderpsycholoog is het in eerste instantie belangrijk om erachter te komen waar de verlegenheid van je kind vandaan komt. Verlegenheid komt namelijk niet uit de lucht vallen, het proces begint lang voor kinderen de kans krijgen om met leeftijdsgenootjes te praten en spelen.

Was je kind al verlegen als baby? Zijn er factoren die het veilige, vertrouwde gevoel in zijn babytijd verstoorden? Emotionele veiligheid heeft namelijk veel invloed op de mate waarin een kind verlegen is of niet. Om terughoudenheid aan te pakken kun je het best eerst kijken naar de mogelijke oorzaak.

https://www.famme.nl/verlegen-kinderen/

Gevoelens

Om de oorzaak te achterhalen kun je ook met je kind praten. Vraag echter niet “Waarom ben je verlegen?”, maar “Waarom voel je je verlegen?”. Om je kind uit zijn schulp te krijgen is het af te raden om hem te bestempelen als een verlegen kind. Dit label werkt namelijk averechts.

Stel vragen die inhaken op de gevoelens van je kind. “Waarom vind je het spannend om met andere kinderen te praten?” “Wat houd je tegen om met kindjes te praten?” Vel geen oordeel, maar wees tactisch en probeer de gevoelens van je kleintje te begrijpen en vooral te respecteren.

Het juiste voorbeeld

Wordt je kind gepest, schaamt hij zich of heeft hij geen behoefte aan interactie met leeftijdsgenootjes? Dan is het belangrijk om uit te leggen hoe kinderen normaal gesproken met elkaar omgaan. Kinderen nemen vaak het gedrag over van hun ouders, daarom kan het helpen om voorbeelden over jouw eigen situatie te noemen. “Mama maakt ook weleens een praatje met andere moeders in de buurt.” Dit ook daadwerkelijk doen waar je kind bij is, werkt natuurlijk nog beter als voorbeeld.

Interactie met volwassenen speelt dan ook een belangrijke rol. Verlegen kinderen mijden niet alleen interactie met leeftijdsgenootjes, maar ook met volwassenen. Wanneer je je kind betrekt bij het groeten van kennissen en familieleden – niet dwingend! – zal zijn vertrouwen beetje bij beetje groeien.

https://www.famme.nl/vroeger-verlegen/

Rollenspellen

Rollenspellen kunnen je kind helpen om zich beter op zijn gemak te voelen in de buurt van andere kinderen. Sommige kinderen willen héél graag met andere kindjes spelen, maar weten niet hoe zij een gesprek aan moeten knopen. “Hallo ik ben…” “Wil je met mij spelen?” “Ik heb koekjes, wil je er ook één?” Oefening baart kunst, dus oefen deze gesprekjes thuis zodat de drempel een stuk lager wordt!

Één-op-één

Een beste vriend kan helpen bij binding met andere kinderen. Als je kind leert met zijn nichtje, buurjongetje of zwemmaatje te spelen is de kans groot dat hij zich meer op zijn gemak voelt onder het gezelschap van andere kinderen.

Dit kun je ook stimuleren door je kind mee te nemen naar plekken die hij interessant vindt. Houdt hij van voetballen? Schrijf hem dan in bij de voetbalclub. Vindt hij kleuren helemaal te gek? Er zijn vast buurthuizen in de omgeving die knutselmiddagen voor kinderen organiseren. Wanneer hij een kindje leert kennen die dezelfde interesse deelt is het ijs snel gebroken!

No worries!

Hoewel je jouw kleintje een duwtje in de juiste richting kunt geven, is het niet te bedoeling om je kind teveel te pushen. Dwing je kind niet om interacties aan te gaan, maar probeer een adviserende rol aan te – blijven – nemen.

Wat je wel kunt doen is complimentjes geven zodra je kind uit zijn schulp kruipt. En maak je over het algemeen niet teveel zorgen. Er is niet mis met verlegen zijn. Als je merkt dat je kind eenzaam is en het leuker zou vinden om meer sociaal te zijn kunnen deze tips hem echter wel helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen!

https://www.famme.nl/verlegen-kind-niet-erg/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme