Sanne Verweij
Sanne Verweij Baby 12 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Johannesbroodpitmeel bij reflux? Veel minder vaak nodig volgens logopedisten

Als je een baby hebt die veel spuugt of refluxklachten heeft, dan ben je vast bekend met het product Nutriton van Nutricia. Dit product wordt uit de handel gehaald omdat het te duur is geworden om te maken. Ondertussen zetten logopedisten vraagtekens bij het gebruik van verdikkingsmiddelen voor babyvoeding. Dit is volgens hen niet altijd even goed.

Nutriton is een veelgebruikt verdikkingsmiddel voor babyvoeding. Als je kind dus last heeft van spugen of refluxklachten, hieronder valt bijvoorbeeld het omhoogkomen van de melk, opboeren of slikproblemen, kon je dit middel gebruiken. Nutriton verdikte de melk zodat het minder snel weer omhoogkwam bij je baby.

Te duur

Het product bestaat al jaren, maar wordt nu toch van de markt gehaald. Waarom? Het belangrijkste ingrediënt van de babyvoeding is zo duur geworden dat het merk Nutricia zich gedwongen voelt te stoppen met het verkopen van het product. Dit ingrediënt is Johannesbroodpitmeel en is zoveel duurder geworden vanwege twee redenen:

  • Plantaardig eten is wereldwijd erg populair geworden.
  • De oogst is de laatste jaren niet erg goed geweest.

Een alternatief voor Nutriton

Nutricia komt zelf met een alternatief voor het verdikkingsmiddel; AR voeding is volgens hen een goed alternatief, omdat dit melkpoeder is waar het verdikkingsmiddel al aan is toegevoegd. Een andere oplossing is het verdikkingsmiddel van andere merken gebruiken om melk mee te verdikken.

Verdikkingsmiddel gebruiken

Misschien vraag je je af: “Is het eigenlijk wel echt nodig om verdikkingsmiddel te gebruiken?” Logopedisten vinden dat het verdikkingsmiddel veel minder vaak nodig is dan het ingezet wordt. Het gebruiken van verdikkingsmiddelen voor baby’s onder de zes maanden wordt nog wel eens in twijfel getrokken. De spijsvertering van baby’s is er namelijk alleen op gebouwd om melk te verwerken.

Andere voedingsmiddelen dan melk kunnen voor een baby al snel voor problemen zorgen. Een gevolg van verdikkingsmiddelen kan obstipatie zijn door de zetmeel die erin zit. Daarnaast kunnen er door de verdikkingsmiddelen belangrijke mineralen zoals ijzer, zink en calcium minder goed opgenomen worden, is uit onderzoek gebleken.

‘Dit hoort bij baby’s’

Maaske Treurniet is logopedist en zegt het volgende over de verdikkingsmiddelen: “Veel kinderen hebben refluxklachten. Dit hoort bij baby’s, ze krijgen immers enkel vloeibare voeding en liggen een groot deel van de dag. Dit maakt de kans op het terugstromen van voeding groter, oftewel, dit is heel normaal bij baby’s. Er is maar zeer zelden sprake van refluxziekte. In bijna alle gevallen is er een oplossing voor de klachten te vinden in aanpassingen tijdens en na de voeding.”

Oplossing voor refluxklachten

Uit onderzoek blijkt dat er ook andere oplossingen zijn waarmee refluxkrachten kunnen worden tegengegaan, hiervoor zijn verdikkingsmiddelen of medicijnen niet nodig. Treurniet: “In de praktijk komt dit neer op een andere wijze van voeden, aanpassingen bieden in de houding, de gebruikte fles en speen of het verbeteren van de drinktechniek.” Wat ook kan helpen is het aanpassen van het voedingsschema of het letten op de hoeveelheid melk die je per voeding aan je baby geeft.

Kom je er niet uit? Een preverbaal logopedist (of lactatiekundige bij borstvoeding) kunnen met je meekijken en een voedingsplan opstellen.

Evert (36): ‘Ik voel geen klik met mijn pasgeboren dochter’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme