Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 18 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

8 onmisbare tips voor een veilige dag op het strand met kinderen

Het wordt zomer en wat is dan fijner dan samen met je kids de hele dag vertoeven op het strand! Dus, pak die strandtas in en vertrek naar de kust.

En met onderstaande tips doe je dat ook nog eens op een veilige manier.

Veilig op het strand

Misschien moet je de stranden van Bloemendaal of Noordwijk vanwege de drukte even skippen, maar wist je dat we ruim 500 km kustlijn hebben in ons land? Rij daarom net even wat verder en je geniet van een heerlijk rustige dag aan zee met de kinderen. Dat het niet zo druk is, is meteen ook een stuk veiliger, want je hebt meer overzicht. We zetten nog een aantal tips voor een veilige dag op het strand met kinderen voor je op een rij.

1. Check of er een reddingsbrigade is

Mocht je, in het ergste geval, je kind uit het oog verliezen, dan is het fijn om te weten dat de reddingsbrigade dichtbij is en kan helpen zoeken. Zij zijn gespecialiseerd en kennen het strand en de zee als geen ander.

2. Een polsbandje met naam en nummer

Google op SOS-armbandje en je vindt vele websites waarbij je een SOS-armbandje (of ketting) voor je kind kan samenstellen. Je kan hier bijvoorbeeld zijn naam en jouw telefoonnummer op zetten. Mocht je kind je niet meer terug kunnen vinden, dan kan hij dit laten zien zodat je gebeld kan worden. Ben je het bandje vergeten? Bij de meeste reddingsbrigades kan je zo’n bandje ophalen en je nummer erop schrijven met watervaste stift.

3. Hoedjes, schaduw en water

Je kind kan urenlang spelen bij het water en in het zand, zonder dat hij bij je komt voor wat te drinken. Houd dit daarom goed in de gaten, want je wilt niet dat hij een zonnesteek oploopt. Dus: genoeg water drinken, genoeg eten. Denk aan snacks zoals watermeloen en komkommer, die bevatten veel vocht. Geef je kind een hoed of pet op, zodat de zon niet op zijn bol brandt en smeer hem natuurlijk goed in. Af en toe even de schaduw in, is ook een heel goed idee.

4. Pas op voor muien

Leg oudere kinderen uit wat een mui is en waarom dat gevaarlijk is. En vooral ook wat hij moet doen als hij toch per ongeluk in een mui terecht komt.

5. Niet alleen zwemmen

Laat je kind nooit alleen het water in gaan, maar altijd samen met een vriendje (als ze hun zwemdiploma hebben) of met een volwassene.

6. Let op de vlaggen

De reddingsbrigade hangt elke dag vlaggen uit, die je laten weten of de zee veilig is of niet. Met de oranje windzak mag je bijvoorbeeld niet met je opblaasbare unicorn de zee op, vanwege het afdrijfgevaar. Maar ook opblaasbare zwembandjes zijn dan gevaarlijk. En met de rode vlag is de zee te gevaarlijk, dan mag je er niet eens in pootjebaden. Tip: lees ook altijd even het informatiebord voordat je het strand oploopt.

7. Maak een herkenningspunt

Creëer een herkenningspunt op de plek waar je zit, door middel van een vlaggetje bijvoorbeeld. Of een opvallende parasol. Spreek ook een herkenningspunt af, mochten jullie elkaar kwijtraken. Vaak staan op het strand palen met een figuur erop, spreek daar af. Of bij de reddingsbrigade bijvoorbeeld.

8. Maak goede afspraken met je kids

Mogen ze wel of niet zwemmen, tot de knieën het water in of helemaal niet? Mogen ze de pier op? Moeten ze je te allen tijde kunnen zien? Maak goede afspraken met ze voor een gezellige en veilige dag op het strand.

Handige checklist! Dit neem je mee naar het strand voor je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reddingsbrigade

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme