Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Voeding Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Veganistisch opvoeden: komt je kind voedingsstoffen tekort als het plantaardig eet?

Je kind opvoeden zonder dierlijke producten: kan dat of kun je dat beter laten? Een veganistische opvoeding houdt namelijk in dat je kind alleen plantaardige producten binnenkrijgt. Sommige voedingsstoffen zitten echter vooral in dierlijke producten en die zijn ook belangrijk voor de groei van je kind. We vroegen daarom voedingsdeskundige Dominique, die haar eigen dochter plantaardig opvoedt, naar haar expertise op dit gebied.

Dominique is deskundige als het aankomt op een plantaardige opvoeding, maar vindt het net zo belangrijk om een goede relatie met eten voor te leven aan kinderen.

Wat houdt dat eigenlijk in, plantaardig eten?

Het Voedingscentrum legt het volgende uit: als je kind vegetarisch eet, dan eet het geen vlees en geen vis. Met een vegetarisch voedingspatroon eet je kind dus wel dierlijke producten zoals ei, melk en kaas. Bij een veganistische opvoeding eten kinderen ook geen dierlijke producten. In die dierlijke producten zitten voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer, vitamine B1, B2, B12, calcium, jodium en vitamine D. De meeste van deze voedingsstoffen, behalve vitamine B12 (komen we later op terug), kun je ook uit plantaardige producten halen.

Wel is het van belang dat je die op de juiste manier vervangt. Dit legt Dominique uit: “Als je een typisch Nederlands voedingspatroon volgt en je vervangt alles door plantaardige producten, dan is er een kans dat je vitamines tekort komt. Dat komt alleen niet doordat het plantaardig is. Een Nederlands voedingspatroon is toch een tikkeltje eenzijdig. Twee keer boterhammen, een stuk fruit en ‘s avonds aardappelen/rijst/pasta met vlees/vis en een beetje groenten.

Het is dus niet zo gek dat we plantaardig eten dan spannend en onveilig vinden. Het vraagt namelijk ook een hele andere manier van koken. Niets ingewikkelds hoor! Een plantaardig voedingspatroon met veel groenten, fruit, noten, pitten, zaden en peulvruchten is volledig veilig. Ook voor kinderen. Iedereen zou wel meer van deze voedingsgroepen mogen eten. Ook als je niet plantaardig eet.”

Wat zijn goede vervangers voor een plantaardige opvoeding?

Dominique geeft ons de volgende tips als goede vervangers voor een plantaardig voedingspatroon voor kinderen:

  • Havermout: bevat veel vezels, complexe koolhydraten en ijzer. Doe het bijvoorbeeld door de yoghurt, pap en pannenkoeken.
  • Sojayoghurt bevat eiwitten, peulvruchten en toegevoegd calcium. Als ontbijt met havermout of door de smoothie.
  • Havermelk: een makkelijke manier om calcium binnen te krijgen. Opgeschuimd in een bekertje of door een baksel.
  • Amandelpasta bevat vet en amandelen bevatten ook veel calcium. Als beleg, dip of door baksels.
  • Sojacrispies: een makkelijke manier om wat extra eiwit en een peulvrucht toe te voegen aan de maaltijd. Door de yoghurt, los in een bakje of met gesmolten chocolade mixen en laten opstijven.
  • Sojamelk: bevat eiwit, peulvruchten en toegevoegd calcium. Door baksels of in de pap.
  • Gemalen amandelen voor vet en calcium. Door de yoghurt, pannenkoeken en baksels.
  • Lijnzaad voor omega 3, ijzer en calcium. Bijvoorbeeld door de yoghurt.
  • Hennepzaad voor omega 3, ijzer en calcium, ook lekker door de yoghurt.
  • Groene bladgroenten. Een mega bron van calcium. Vooral boerenkool en paksoi zijn perfecte calciumbronnen. In een smoothie met mango/ananas en banaan voor een heerlijk calciumrijk drankje.
  • Peulvruchten zoals kidneybonen zijn een perfecte bron van ijzer. Je kunt er zelfs koekjes en brownies mee bakken.

De voordelen van een plantaardig voedingspatroon

Naast het niet eten van dierlijke producten, heeft een plantaardig voedingspatroon nog meer voordelen, zo legt Dominique uit:

  • met plantaardige voeding krijg je veel meer vezels binnen: we eten in Nederland veel te weinig vezels, terwijl ze heel veel gezondheidsvoordelen hebben. Wist je dat in dierlijke producten nooit vezels zitten?
  • met plantaardige voeding krijg je veel minder verzadigd vet binnen: de wetenschap is het er behoorlijk over eens dat verzadigd vet een risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Dierlijke producten, zoals bijvoorbeeld kaas, bevatten veel verzadigd vet. Door meer plantaardige producten te eten, verlaag je de inname van verzadigd vet.
  • plantaardige voeding heeft een positief effect op de aarde, omdat je minder broeikasgassen uitstoot: het halveert de uitstoot van CO2.

Hoe zit het met vitamine B12?

Het Voedingscentrum adviseert voor zowel volwassenen als kinderen die plantaardig eten en drinken, een supplement met vitamine B12 in te nemen. Zelfs als je met vitamine B12 verrijkte producten zoals sojadrink en ontbijtgranen neemt. Hoe denk jij daarover, Dominique?

“Ja, dat is zeker verstandig. B12 wordt aangemaakt door micro-organismen (bacteriën) in de bodem. Maar inmiddels is onze bodem zo verarmd dat er nog amper B12 wordt aangemaakt. Dieren krijgen daarom ook met B12 verrijkt veevoer. Je hoeft dus geen vlees te eten om B12 binnen te krijgen. Het is een stuk efficiënter om de koe over te slaan en zelf het supplement te slikken.”

Lees hier meer over voeding en kinderen

Mijn kind weigert de avondmaaltijd, bied ik haar iets anders aan? Voedingscoach geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme