Valéry (33) over lymfedrainage-massage: ‘Mijn lichaam is weer strak’
Het vrouwelijk lichaam is een wonder. We zijn in staat om binnen negen maanden een baby in ons te laten groeien. Vervolgens kunnen we bevallen van ons kindje, vaak op pure oerkracht. Als dat geen topsport is, weten wij het ook niet meer. Het is daarom belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen; niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook daarna. Eén van de manieren om goed voor je lichaam te zorgen, is door het nemen van massages. Met name een vochtafdrijvende massage — ook wel lymfedrainage-massage genoemd — kan je lichaam helpen om te herstellen na de zwangerschap.
Lymfedrainage-massage
Een lymfedrainage massage is bedoeld voor iedereen die vocht vasthoudt, maar met name vrouwen hebben hier na de bevalling vaker last van. Lymfedrainage stimuleert de lymfecirculatie, wat helpt om overtollig vocht en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Naast het verminderen van vochtophoping heeft zo’n massage andere voordelen. Het helpt namelijk bij de bloedcirculatie, waardoor je lichaam sneller herstelt. Het is daarbij ook ontspannend; een welverdiend rustmomentje tijdens de hectische maanden na de bevalling.
De meeste massagesalons raden vrouwen aan om tot zes weken na de bevalling te wachten met het ondergaan van een lymfedrainage massage. Zodat je lichaam eerst goed kan herstellen. Daarbij geldt natuurlijk dat ieder lichaam verschillend is; daardoor zullen sommige vrouwen sneller of langzamer herstellen dan anderen.
Verschil met bindweefsel massage
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een lymfedrainage-massage niet hetzelfde als een bindweefselmassage. Beide massagetechnieken hebben een ander doel en een andere werkwijze.
Een lymfedrainage-massage is gericht op het verminderen van vocht. De massage is over het algemeen niet pijnlijk en bestaat uit zachte, ritmische bewegingen die de lymfecirculatie stimuleren. Een bindweefselmassage wordt vaak als pijnlijker ervaren, omdat de focus ligt op het diep inwerken op de spieren en het bindweefsel met stevige druk.
Valéry test de massage uit
Redacteur Valery test zo’n massage uit: “Tijdens de zwangerschap ben ik ongeveer zes kilo aangekomen. Die kilo’s ben ik eigenlijk direct na de bevalling kwijtgeraakt. Maar toch zag mijn lichaam er iets anders uit. Het leek er allemaal wat slapper uit te zien. Ik ging ervan uit dat het vanzelf allemaal wel weer goed zou komen. Maar zes maanden na de bevalling leek ik nog altijd vocht vast te houden. Met name mijn bovenbenen voelden slapper aan. Via een goede vriendin kwam ik in contact met een speciale masseuse die deze lymfedrainage-massage aanbiedt en heb haar meteen geboekt.
Ik had verwacht dat de massage heel pijnlijk zou zijn, maar niets was minder waar. Eén behandeling duurde ongeveer drie uur en ik heb in totaal vijf sessies met haar gehad. Hoeveel sessies iemand nodig heeft, is per persoon verschillend. De masseuse heeft mijn hele lichaam en gezicht gemasseerd, maar de focus lag vooral op mijn benen en buik. Door mijn lichaam op een bepaalde manier te masseren, zou het vocht vanzelf afdrijven. Na de behandeling heeft ze een speciale crème gebruikt en mijn lichaam ermee ingesmeerd. Vervolgens heeft ze delen van mijn lichaam met vershoudfolie strak ingetapet. Dit moest ik een paar uurtjes laten zitten om het daarna af te spoelen onder de douche.
Na de eerste behandeling zag ik al meteen effect. Ik heb de eerste nacht ontzettend veel getranspireerd. Mijn hele dekbed was doorweekt van mijn zweet. Maar mijn lichaam voelde meteen strakker aan. Na vijf behandelingen is mijn lichaam nog strakker dan het was voor de zwangerschap. Ik kan het echt iedereen aanraden.”
Wil jij meer lezen over geschikte massages voor, tijdens en na de zwangerschap? Eerder schreven wij uitgebreid over zwangerschapsmassages, fertiliteitsmassages en babymassages.
Massage van het perineum om uitscheuren te voorkomen: de do’s en don’ts