Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Lifestyle 14 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Valentijnsdag commercieel? Zo is 14 februari ontstaan tot een feestdag!

Ah, het is Valentijnsdag, dé dag van de liefde. De liefde hangt niet alleen in de lucht, maar wordt ook rijkelijk getoond. De brievenbussen vullen zich met – anonieme – kaarten, de bureaus staan vol hartvormige chocolaatjes en overal zie je blije gezichten tevoorschijn komen achter een grote bos bloemen. Kortom; alles wordt uit de kast gehaald. Maar waarom eigenlijk?

Hoewel het een tikkie vaag is waarom 14 februari tot feestdag is omgedoopt, leren de geschiedenisboeken ons verschillende theorieën. In hoeverre deze verhalen waar zijn, tja. Dat is een typisch gevalletje ‘op je gevoel afgaan’. De waarheid achter de eerste Valentijnskaart is echter wel betrouwbaar. Lees het zelf maar!

Sint Valentijn

De eerste theorie vindt plaats in de 14e eeuw. In dit tijdperk was het in Rome strikt verboden om als soldaat in het huwelijksbootje te stappen. Keizer Claudius II (Rome) ging er namelijk vanuit dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. De christelijke priester Sint Valentijn was echter van mening dat liefde alles overwint. Hij organiseerde geheime huwelijken voor soldaten, waarmee Valentijn de keizerlijke wet overtrad. Toen de keizer dit ontdekte liet hij de priester op 14 februari 269 executeren.

Lupercalia

Het Romeinse festival zou ook een goede aanleiding tot de feestdag kunnen zijn. Deze vond plaats op, jawel, 14 februari. Deze dag werd gevierd ter ere van Lupercus, de god van de schaapherders, en Lupa, de wolvin die Romulus en Remus opvoedde. Het feest werd ingeluid door middel van de rituele slachting van een hond en twee geiten. De geitenhuid werd vervolgens verwerkt tot een aantal riemen. Een aantal jonge mannen renden vervolgens naakt door de straten van Rome. Zij gebruikten de riemen om uit te halen naar vrouwen. Zij die geraakt werden zouden namelijk zwanger raken. Romantic much? 

Geoffrey Chaucer

Toch is de eerste echte historische vermelding van Valentijnsdag afkomstig van de schrijver Geoffrey Chaucer. In de 1382 schreef hij: “Want dit was op Sint Valentijns dag, als elke vogel zijn maatje komt kiezen”. Er werd vanuit gegaan dat de schrijver hiermee verwees naar 14 februari, maar de meeste vogels in Engeland paren niet zo vroeg in het jaar. De kans is heel groot dat Chaucer verwees naar 2 mei; de heilige dag van Sint Valentijn van Genoa. Toch vonden de termen Valentijn en Valentijnsdag hierna veelal hun plek in de romantische literatuur. In het stuk Hamlet – Shakespeare – zong Ophelia “To-morrow is Saint Valentine’s day, All in the morning betime, And I a maid at your window, To be your Valentine.” 

Kaarten

Deze literatuur zorgde ervoor dat ‘belangrijke mensen’ Valentijnskaarten verstuurden. De oudste – bekende – kaart werd verstuurd door de hertog van Orleans en dateert uit het jaar 1415. Hij stuurde een kaart naar zijn vrouw toen hij opgesloten zat in de Tower of London. Pas in de 19e eeuw sloeg deze traditie over op de gehele bevolking. Omdat het versturen van post een stuk goedkoper werd, was het voor iedereen betaalbaar om een kaartje op te sturen. In het Victoriaanse Engeland gebeurde dit anoniem, uit angst voor de sociale nadruk op kuisheid. Rond 1840 waaide de Europese traditie over op de VS. Engelse emigranten introduceerden Valentijnsdag namelijk in Amerika.

Commercie

Valentijnsdag werd binnen no time opgepikt door de commercie. In 1847 in Boston vond de eerste massaproductie van kanten Valentijnskaarten plaats. Vanaf toen ging het als een lopend vuurtje. Chocoladefabrikanten, bloementelers en juweliers wilden ook graag mee snoepen van dit succes. In de helft van de 20e eeuw was er dan ook sprake van massareclame vanuit deze branches. Zo werd Valentijn niet alleen meer geassocieerd met traditionele kaarten, maar ook met andere producten. De nadruk van Valentijnsdag verschoof van anonieme liefdesverklaringen naar liefde in het algemeen. Tortelduifjes, familieleden, vrienden en collega’s; tegenwoordig is iedereen bij Valentijnsdag betrokken!

Last minute Valentijns cadeautjes nodig? Laat je inspireren:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Isgeschiedenis

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme