In geuren en kleuren: dit zegt jouw vaginale afscheiding over je cyclus
Zoals je ondertussen al aan je lichaam hebt gemerkt, gebeurt er een heleboel tijdens je cyclus. Zo schommelen je hormonen er op los, en ook je gewicht, humeur of huid zal in de loop van de maand te maken hebben met wat veranderingen. Ook je afscheiding verschilt nogal gedurende je cyclus. Misschien merk je er niet zoveel van, maar er is wel degelijk een verschil in vaginale afscheiding gedurende je menstruele cyclus.
De geur, kleur en structuur van je vaginale afscheiding verschilt tijdens je cyclus, en dat is volkomen normaal.
Vaginale afscheiding
Je hebt vast weleens aan Google gevraagd waarom jouw vaginale afscheiding niet zo fris ruikt. Een samengevat lijstje zal dan zijn: 1. je moet ongesteld worden, 2. je bent zwanger, 3. je hebt een vaginale infectie of 4. je hebt een SOA. Wat de reden ook blijkt te zijn, meestal is er geen reden tot paniek. Het is namelijk heel normaal dat je vaginale afscheiding gedurende de maand verschillend ruikt.
Waarom heb je afscheiding?
Vooral als je afscheiding wat ruikt, kun je daar best onzeker van worden. Je voelt je misschien niet zo fris of je kunt je onzeker voelen als die leuke collega dichtbij komt. Het is ook gewoon heel vervelend als je spijkerbroeken na één keer dragen al in de was moet doen omdat ie na al meteen niet meer zo fris ruikt. Geloof me, we’ve all been there.
1. Tegenhouden van bacteriën
Eigenlijk mag je je lichaam de volgende keer bedanken als je een vlekje terug vindt in je slipje. In je vaginawand en in de baarmoederhals worden er namelijk bacteriën afgevoerd om zo vervelende infecties te voorkomen. Vandaar dat er slijm geproduceerd wordt, wat jij weer als ‘witte vloed’ herkent.
2. Sperma
Iedere maand bereid je lichaam zich voor op een eventuele bevruchting. Het slijm aan je baarmoederwand kun je dan eigenlijk zien als een strenge tolweg (gekke vergelijking, maar stel het je even voor). In de eerste week na je menstruatie sluit de tolweg, wordt het slijm dikker, en zal geen sperma meer worden doorgelaten. Je zult het al kunnen raden: tijdens je eisprong is je slijm juist dunner, is de tolweg weer open en is het sperma welkom. Lekker systeempje eh?!
Vaginale afscheiding en je cyclus
Korte recap: een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, en je meest vruchtbare dag is op de veertiende dag. Again.. dit is natuurlijk een gemiddelde. Het is super normaal dat jij wat afwijkt.
Week 1
Zie jij vlak voor je menstruatie moet beginnen bruine afscheiding? Dan kan het zijn dat je menstruatie die maand ervoor niet helemaal volledig is afgerond. Als jij dit standaard hebt, kun je er rekening mee houden om bijvoorbeeld een paar dagen voor je je menstruatie verwacht een inlegkruisje te gebruiken. Scheelt weer.
Week 2
Je bent ongesteld geweest, de emoties zijn bedaard en de huilbuien zijn passé. In de tweede week na je menstruatie kun je nu wat meer afscheiding hebben. Dit komt omdat het slijm wat dunner wordt, aangezien je lichaam zich klaarmaakt voor een bevruchting, en de spermacel zo gemakkelijker door kan. Je vruchtbaarheid kun je trouwens checken aan de hand van de zogenaamde Billingsmethode.
Week 3
Je lichaam regelt het wel weer even slim hoor. In deze week heeft het voor je lichaam (voortplantingswijs gezien) niet zoveel zin om seks te hebben. Vandaar dat lage libido dus. Er zijn namelijk twee scenario’s mogelijk: 1. je bent zwanger en dan heeft een bevruchting geen zin meer, of 2. je bent niet zwanger, maar je vruchtbaarheid is dusdanig laag dat het nu ook niet zoveel zin heeft. Je hebt juist minder afscheiding nu, en voelt wat droger aan.
Week 4
Je cyclus is nu bijna rond, maar niet voordat we de mooiste week van de maand hebben doorleefd: onze PMS fase. Naast de bekende mentale en fysieke klachten kunnen we nu ook een verschil merken aan de hoeveelheid vaginale afscheiding. Niet alleen de hoeveelheid trouwens, maar het kan down there ook anders ruiken. Dit komt omdat er vlak voor je menstruatie allerlei hormonale veranderingen plaatsvinden, en dat gaat helaas niet helemaal onopgemerkt.