Je vagina gezond houden: hoe doe je dat?
Wasgels, emulsies, zachte zeepjes, vochtige doekjes en speciale crèmes – we worden bedolven onder reclames over hoe we onze intieme zone zo gezond en schoon mogelijk houden. Maar is dan precies de bedoeling? En hoe houden we onze vagina dan gezond?
Als we de producten moeten geloven is er niets zo belangrijk als het hebben van een frisse en schone vagina. Je moet er toch niet aan denken dat het ruikt? Stel je eens voor, een vagina die naar een vagina ruikt! De massale marketing werkt goed, want veel vrouwen geloven dat je je vagina het beste kunt wassen met zeep, en geloven zelfs dat het beschermend werkt. Niets is minder waar.
Zelfreinigende vagina
Je haren wassen met shampoo, je lichaam lekker insoppen met een douchegel, het is heerlijk. Maar wat perfect is voor je lichaam en haren, is niet goed voor je vagina. Je vagina is een van de meest kwetsbare onderdelen van je lichaam. Daarom moet je er niet teveel aan knoeien. Maar hoe houd je je vagina dan schoon? Goed nieuws, je vagina is zelfreinigend en heeft een natuurlijk beschermingsmechanisme. Water is dus genoeg om je vagina te reinigen. Ideaal!
Eigen pH-waarde
Je vagina heeft een eigen pH-waarde, die anders is dan de rest van ons lichaam. Om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke invloeden van buitenaf kunnen binnenkomen, maakt je vagina melkzuur aan. Deze zorgt voor een hogere zuurtegraad, die je vagina beschermt tegen buitenstaanders. Je vagina heeft gemiddeld een zuurtegraad van 3,8 tot 4,5, terwijl je lichaam een pH-waarde heeft van 7. Wat dus ‘pH-neutraal’ is voor jouw huid, is het niet voor de vagina. Als je je dus wast met een gewone zeep – of zelfs speciale vaginale zeep–, verstoort dit de zuurtegraad. Dit zorgt ervoor dat je vagina minder beschermd is tegen infecties, waardoor sommige bacteriën vrij spel kunnen krijgen. Je kunt hierdoor infecties krijgen zoals een vaginale schimmel.
Wasemulsies worden afgeraden door de experts
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, het Nederlandse Huisartsen Genootschap en zelfs SOA Aids Nederland raden deze emulsies daarom ook allemaal af. “Je kunt de gezonde bacteriën die de vagina beschermen ontregelen”, vertelde Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland aan Kassa. “Onderzoek laat zien dat dit zelfs kan leiden tot een grotere vatbaarheid voor seksueel overdraagbare aandoeningen.” De zeepjes en douches kunnen schadelijk zijn en leiden tot jeuk, roodheid en zelfs schimmelinfecties. Als je merkt dat je daar last van hebt ga dan naar een huisarts en let op je suikerinname, schimmels teren namelijk op suiker!
Ondergoed dat ventileert en naakt slapen
Om je vagina helemaal gezond te houden, gooi je al je emulsies en vaginale zeepjes weg, en zorg je er voor dat je ademend ondergoed van bijvoorbeeld katoen draagt. Vermijd ondergoed van zweterige synthetische materialen. Laat je vagina daarnaast ‘s nachts lekker luchten door zonder broekje te slapen. Ook inlegkruisjes kunnen je vagina van slag brengen, probeer ze dan ook niet te gebruiken als het niet nodig is.
17 dingen die je écht wilt weten over je vagina (maar liever niet openlijk bespreekt)