Vage klachten tijdens je zwangerschap? Bijna 50 procent van vrouwen aarzelt om dit te bespreken
Een zwangerschap gaat (meestal) niet voorbij zonder kwaaltjes, die horen er nou eenmaal bij. Toch hebben zwangeren regelmatig vage klachten waarvan ze niet zeker weten of die normaal zijn, maar waarbij ze twijfelen of ze het moeten bespreken met hun zorgverlener.
Dit geldt voor maar liefst bijna 50 procent van de vrouwen, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Vervelende klachten
Een zwangerschap is vaak op zichzelf al spannend genoeg. Zou de baby gezond blijven? Zou de baby goed genoeg groeien? Daarnaast heb je ook nog te maken met alle zwangerschapskwaaltjes die je er gratis bij krijgt. Hoewel veel dingen normaal zijn om te voelen of hebben tijdens een zwangerschap, is het logisch dat je bij bepaalde vervelende en vage klachten je twijfels hebt en niet goed weet wat je moet doen.
Bij zulke klachten twijfelen een hoop vrouwen of ze dit wel met hun zorgverlener moeten bespreken, blijkt uit het Amerikaanse onderzoek van CDC. Van de 2.400 vrouwen die aan het onderzoek meededen, gaf bijna de helft van de respondenten (44,7 procent) aan dat zij geen behoefte voelden om tijdens prenatale bezoeken hun vragen of zorgen met hun zorgverlener te delen.
Verkeerd behandeld
Uit het onderzoek bleek ook dat één op de vijf Amerikaanse vrouwen aangaf zich verkeerd behandeld voelde tijdens prenatale bezoeken. Bijna een derde gaf aan dat ze te maken kregen met discriminatie op basis van factoren als leeftijd, gewicht, etniciteit of inkomensniveau. Als jij je weleens genegeerd of verkeerd behandeld hebt gevoeld tijdens een consult, ben je dus absoluut niet de enige.
“Vrouwen die zich veilig, ondersteund en gerespecteerd voelen, hebben een grotere kans op positieve zwangerschapservaringen”, vertellen de Amerikaanse onderzoekers. “Een verbeterde zorgverlening houdt rechtstreeks verband met een lager risico op zwangerschapscomplicaties en verbetert de algehele zwangerschaps- en bevallingservaringen van moeders.”
Redenen van de moeders
Maar wat zijn dan de redenen dat vrouwen hun zorgen niet met hun hulpverlener willen delen? De meest voorkomende reden was dat ze dachten dat het normaal was wat ze voelden (28,8 procent). Een andere veelvoorkomende reden is dat vrouwen zich ervoor schaamden en er geen probleem van wilden maken (21,5 procent). Daarna komt als reden dat een bekende hen vertelde dat het normaal was wat ze voelden (21,2 procent) en als laatste dat ze bang waren dat hun zorgverlener vond dat ze moeilijk deden (20,7 procent).
Hoewel dit onderzoek uit Amerika komt en dus niet representatief is aan Nederland, is het absoluut niet verkeerd om hier meer aandacht aan te besteden. Als zwangere vrouwen daadwerkelijk voelen dat ze hun zorgen en klachten niet met hun zorgverlener kunnen delen, is er zeker nog werk aan de winkel. Elke zwangere vrouw moet zeker zijn van haar gezondheid en die van haar baby, hoeveel vragen je dan ook stelt aan je zorgverlener.