Vaderschapsverlof na de geboorte? Zo groot zijn de verschillen in Europa
Als je een kindje krijgt, heb je als vrouw recht op ongeveer 16 weken verlof. Maar hoe zit het met vaderschapsverlof? Het is wel zo fijn als je partner ook een tijdje betaald vrij kan nemen om goed met de baby te kunnen bonden.
Helaas is het vaderschapsverlof nog niet helemaal geland in alle (Europese landen). De verschillen lopen zelfs behoorlijk uiteen. Check hieronder de verschillen per land!
Vaderschapsverlof per land
Over het algemeen stelt de Europese Commissie dat alle vaders tenminste 10 dagen verlof moeten hebben. Daar is nog geen sprake van in alle landen. De verschillen zijn groot:
Nederland: 5
In Nederland hebben vaders recht op 5 verlofdagen na de geboorte van hun kind. Op de dag van de bevalling krijgen ze een calamiteitendag toegekend. Vaders kunnen eventueel nog 3 extra dagen verlof opnemen, maar deze moeten dan wel zelf worden betaald.
Vanaf juli 2020 kunnen vaders naast de eerste verlofweek nog 5 extra verlofweken opnemen. Tijdens deze weken krijgen ze 70% van hun salaris doorbetaald.
Duitsland: –
In Duitsland is er geen sprake van vaderschaps- of zwangerschapsverlof. Ouders ontvangen een ouderschapsverlof van 14 maanden. Dit mag naar eigen inzicht verdeeld worden over de ouders. Tijdens deze 14 maanden betaald de overheid maximaal 1800 euro.
Finland: 54
In Finland worden vaders 54 dagen doorbetaald. Dit komt neer op ongeveer 11 weken. Dit moet echter wel worden opgenomen voordat het kind 2 wordt.
Zweden: 240
Ook in Zweden is er geen sprake van zwangerschapsverlof voor alleen moeders, maar krijgen de ouders gezamenlijk een potje. Dit beslaat 480 (grotendeels) betaalde dagen, die de overheid het liefst verdeeld ziet tussen vader en moeder. In de praktijk nemen vaders echter meestal 90 dagen op. De rest is voor de moeder. Hier staat echter wel tegenover dat kinderen onder 1 jaar niet naar een kinderopvang gebracht kunnen worden. De zorg is het eerste jaar dus volledig voor de ouders.
Slovenië: 15
Vaders is Slovenië krijgen 90 dagen verlof, waarvan 15 volledig doorbetaald. Op de andere 75 dagen krijgt de vader het minimumloon uitgekeerd.
Italië: 4
In Italië krijgen vaders 4 dagen verlof, met een mogelijkheid op een extra (onbetaalde dag).
Polen: 14
In Polen hebben vaders recht op veertien dagen betaald verlof. Die moeten ze gebruiken in het eerste jaar na de geboorte van hun kind. Een vader kan ook in overleg zes weken ‘afsnoepen’ van de verplichte twintig weken zwangerschapsverlof die vrouwen hebben, of een gezamenlijk ouderschapsverlof van 26 weken aanvragen.
Frankrijk: 11
11 dagen volledig betaald verlof in Frankrijk, die in het eerste levensjaar van het kind moet worden opgenomen.
België: 3
In België is er sprake van 10 dagen vaderschapsverlof waarvan 3 dagen volledig betaald. De overige 7 dagen wordt 82 procent van het salaris doorbetaald.
Portugal: 25
In Portugal krijgen vaders 25 dagen volledig betaald verlof, waarvan er 15 in de eerste weken na de geboorte moeten worden opgenomen.
Hoewel de verschillen groot zijn, is partnerverlof wel een topic op de agenda in Europa. Er zijn helaas ook nog veel landen zonder enige vorm van verlof, niet voor de vader, maar ook niet voor de moeder. Denk in eerste instantie bijvoorbeeld aan Amerika.
Het is in 2022 de bedoeling dat elke Europeaan recht heeft op 10 dagen kraamverlof, direct na de bevalling van zijn of haar partner. Momenteel is dit in Nederland bijvoorbeeld nog maar 5. Hetzelfde loon moet in die 10 dagen doorbetaald worden en het verlof geldt zowel voor vaders als voor ouders van hetzelfde geslacht.
Landen zijn vrij om in de periode na de 10 dagen nog zelf constructies mogelijk te maken voor vaderschapsverlof waarbij bijvoorbeeld een percentage van het salaris doorbetaald wordt.
Wij kunnen niet wachten!
Lees ook:
- Vaderschapsverlof: bij deze Nederlandse bedrijven krijgt je partner 6 weken vrij
- Uit onderzoek blijkt: vaders die langer vaderschapsverlof krijgen willen minder kinderen
- Waarom vaders écht thuis moeten zijn na de geboorte