Urineverlies: alles wat je wilt weten over incontinentie na de bevalling
Zoals veel moeder waarschijnlijk weten, zijn natte luiers in de eerste fase na de bevalling soms niet alleen voor je baby. Veel vrouwen ervaren incontinentie na de bevalling. Urineverlies in deze eerste fase komt vaak voor.
Toch kan je je er ongemakkelijk bij voelen. Je bent namelijk zelf al lang geen baby meer, en ook nog niet zo oud dat incontinentie op kan treden.
Urineverlies en incontinentie na bevalling
In dit artikel lees je zes dingen over incontinentie na de bevalling die elke kersverse moeder zou moeten weten.
1. Er is een goede reden voor een lekkende blaas
Als je zwanger bent, draag je als moeder gemiddeld tussen de 10 en 15 kilo extra gewicht met je mee. Om dit gewicht goed op te kunnen vangen, merk je misschien dat je je bekken meer gaat kantelen. Hierdoor wordt er automatisch meer gewicht gedragen op je bekkenbodem.
Denk dan aan 15 kilo gewicht op je bekkenbodem, voor drie maanden lang. Het is volstrekt logisch dat spieren en wervels in deze positie weker worden.
2. Er zijn twee verschillende soorten incontinentie
Het is belangrijk om te weten dat er verschillende vormen van urineverliues bestaan. Als je (lang) last hebt en je wilt misschien hulp inschakelen, is het belangrijk om te weten met welk soort incontinentie je te maken hebt. En het kan ook allebei de soorten zijn!
Stress-incontinentie
Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, heeft stress-incontinentie niks te maken met het ervaren van mentale stress. Het gaat echt over fysieke stress waar aan je lichaam soms onderhevig is, waar incontinentie het resultaat van is. Denk aan plotseling opstaan, rennen of hoesten.
Aandrang-incontinentie
Je hebt waarschijnlijk last van deze vorm van incontinentie als je na het plassen, als je blaas helemaal leeg is, toch nog de drang voelt om te plassen. Deze vorm van incontinentie na de bevalling kan soms verward worden met een blaasontsteking. Er zijn echter wel wat verschillen. Doet plassen pijn, is je urine troebel of vermengd met bloed, brandt het als je plast en heb je last van koorts? Dan heb je waarschijnlijk een blaasontsteking.
3. Behandeling is mogelijk!
In Frankrijk wordt deze behandeling na je zwangerschap zelfs vergoed! Je spreekt tot ongeveer 20 keer af met een therapeut, die jou oefeningen geeft waarbij je je bekkenbodemspieren traint. Zodra deze weer sterker worden, zal je merken dat je incontinentie vanzelf overgaat.
4. Incontinentie kan ook optreden na een Keizersnede
Het is een misvatting dat sommige vrouwen denken dat urineverlies alleen voorkomt bij vrouwen die natuurlijk zijn bevallen. Dat is niet correct. Vrouwen die een Keizersnede hebben gehad, herstellen van een grote buikoperatie, waarbij ze soms na de operatie een bepaalde strakheid in hun onderbuik ervaren. Mede hierdoor kunnen ook deze vrouwen last hebben van incontinentie na de bevalling.
Daarnaast hebben ook deze vrouwen vaak voor een lange tijd een enorm gewicht gedragen op hun bekkenbodem. Hierdoor kunnen hun spieren en wervels net zo zeer verweekt zijn.
5. Doe oefeningen
Je kan oefeningen doen waarvan bekend is dat deze kunnen helpen met urineverlies. Dit zijn oefeningen die de bekkenbodemspieren trainen. Door deze vrij snel na de bevalling te integreren in je dagelijkse routine, en deze in lengte rustig op te bouwen, kan je je door hormonen en gewicht verslapte spieren trainen.
Deze oefeningen worden Kegel oefeningen genoemd. Hierbij lig je vaak op je rug en span je je bekkenbodem een paar seconden achter elkaar aan. Dit kan je langzaam opbouwen.
Na verloop van tijd kan je tijdens de oefening ook je voeten op de grond houden, en je billen optrekken, door je bekkenbodem aan te spannen.
6. Je kan aanpassingen maken in je levensstijl
Het is een onpopulair advies als je net een baby hebt gekregen, maar het minderen van koffie kan helpen met je urineverlies. Caffeïne kan de blaas irriteren, waardoor je meer last hebt van de incontinentie na de bevalling. Ook geven veel artsen het advies om niet te roken en ervoor te zorgen dat je niet teveel overgewicht hebt.
Wat je ook doet, hou in gedachten dat je urineverlies hoogstwaarschijnlijk tijdelijk is. Hoewel het heel erg vervelend kan zijn, is het verstandig om te bedenken dat veel vrouwen hier na de bevalling mee te maken krijgen. Het is niets voor je te schamen.
Lees ook:
- Alles dat je wil weten over bekkenbodemklachten
- Wat niemand je vertelt over je vagina na de bevalling