Alles over uitscheuren (en vooral hoe je dit kan voorkomen) tijdens je bevalling
Als je zwanger bent en bijna gaat bevallen, dan neemt misschien de angst voor uitscheuren toe. We kunnen je alvast verklappen dat er, vooral bij een eerste bevalling, bij de meeste vrouwen wel wat scheurt. Gelukkig voel je dit meestal niet, want je bent op dat moment wel met andere dingen bezig (weeën, persweeën, je baby ter wereld brengen).
Meestal is zo’n scheurtje ook helemaal niet erg en geneest het heel snel. Soms is hechten niet eens nodig! Er zijn verschillende gradaties in uitscheuren, we zetten ze voor je op een rij. En we vertellen er meteen bij wat je kan doen om een ernstige mate van uitscheuren te voorkomen.
Hoe groot is de kans op uitscheuren?
Bij de meeste vrouwen die voor het eerst bevallen is de kans groot dat je het er niet helemaal heelhuids vanaf brengt. Andere factoren die meespelen zijn: een grote baby, een afwijkende ligging van het hoofdje van je baby, een snelle bevalling en als het nodig is om een vacuümpomp te gebruiken. In deze gevallen is de kans dat je uitscheurt het grootst. Als je in het ziekenhuis bevalt en er komt een vacuümpomp bij kijken, dan wordt je meestal ook ingeknipt, om de ergste scheuren te voorkomen. Pers je terwijl de verloskundige je vraagt om rustig te blijven ademen, dan is de kans op uitscheuren ook groter: je vagina heeft dan geen tijd om te rekken.
Waar precies scheur je uit?
Oppervlakkige scheurtjes of barstjes in (de kleine) schaamlippen heten een labiaruptuur. Soms zijn de scheurtjes zo klein, dat hechten niet nodig is. Meestal scheurt het perineum een beetje, dat is het stukje tussen je vagina en anus. Hier zitten de minste spieren en hier staat de meeste spanning op tijdens het persen. Dit heet een perineumruptuur en die heb je in verschillende gradaties: eerstegraads ruptuur: alleen de huid scheurt wat in, soms moet dit gehecht worden, maar meestal niet. Een tweedegraadsruptuur: de huid van het perineum is gescheurd, maar ook de bekkenbodemspieren: dit moet worden gehecht. En dan heb je de derdegraadsruptuur of totaalruptuur en dit betekent dat het perineum, de bekkenbodemspieren en de kringspier van de anus deels of helemaal uitgescheurd zijn. Dit moet altijd gehecht worden, soms zelfs onder narcose. Gelukkig komt het niet vaak voor dat je compleet uitscheurt.
Kan je uitscheuren voorkomen?
Helemaal voorkomen kan helaas niet, omdat het met zo veel verschillende factoren te maken heeft. Wel kan je de natuur een handje, of eigenlijk een washandje, helpen: een warm tot heet washandje tegen het perineum aanduwen tussen de persweeën door, helpt om het weefsel te versoepelen en de kans op uitscheuren voorkomen. Goed luisteren naar je verloskundige kan ook je redding zijn: als ze je vraagt niet te persen, maar door te ademen tijdens een wee, dan is dit om de huid de tijd te geven om op te rekken.
Meer lezen?