Dit is de ondergoedregel en waarom je deze aan je kind moet leren
Met het aanleren van seksuele grenzen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Alleen is het een beetje overdreven om een kleintje van vier in geuren en kleuren uit te leggen hoe dat in elkaar zit. De ondergoedregel is daarom dé manier om jouw kids te leren waar niemand anders aan mag zitten.
Kinderen experimenteren natuurlijk nog wel eens. Het begint vaak al rond peuterleeftijd en kan nog jaren duren. Nu is er natuurlijk vrij weinig onschuldiger dan een kind dat leert hoe het eigen lichaam in elkaar zit, maar wanneer het om anderen gaat is het belangrijk dat grenzen en regels heel duidelijk zijn. En al helemaal als er volwassenen in beeld komen die hier misbruik van willen maken.
De ondergoedregel
Het aanleren van seksuele grenzen is natuurlijk ontzettend makkelijk gezegd, want als je zelf een peuter hebt rondlopen weet je hoe lastig het kan zijn om zo’n belangrijk onderwerp duidelijk over te krijgen. De belevingswereld van een peuter (en eerlijk ook nog van veel kleuters) is behoorlijk fantasierijk en dat kan al snel voor verwarring zorgen.
Daarom is er een een trucje bedacht die zeer ondubbelzinnig én makkelijk te onthouden is, ook voor de kleine kids; de ondergoedregel.
Deze ondergoedregel staat kort gezegd voor de regel dat niemand elkaar mag aanraken op de plekken die normaal worden bedekt door ondergoed. De regel bestaat uit deze onderdelen;
1. Baas over eigen lichaam
“Niemand mag jou aanraken zonder jouw toestemming” Het is hierbij de bedoeling dat je de ‘intieme lichaamsdelen’ duidelijk bij hun naam noemt, zodat er geen verwarring over kan ontstaan. Hierbij hoort ook dat kinderen ten alle tijden het recht hebben om een kus of knuffel te weigeren, ook al is het van opa of oma, of welke oom of tante dan ook.
Daarbij is het belangrijk je kind te leren meteen en duidelijk ‘nee’ te zeggen bij ongepast contact. Ook moet je je kind leren om weg te gaan als je kind zich ergens niet prettig of veilig voelt en dit altijd te melden bij een volwassene die ze vertrouwen. Als je kind zich hierbij niet serieus genomen voelt, moet hij of zij het verhaal of gevoel blijven aandringen.
2. Goed en slecht aanraken
Bij de ondergoedregel draait het er helemaal om dat je je kind leert dat het niet oké is als iemand ze aanraakt op plekken die normaal bedekt zijn met ondergoed óf ze vraagt hun geslachtsdelen te laten zien. Deze regel geldt voor iedereen, en dus ook andersom: het is ook niet oké als iemand je kind vraagt zijn of haar geslachtsdelen te bekijken of aan te raken.
3. Goede en slechte geheimen
Geheimpjes zijn vaak een onschuldig onderdeel van spel bij kids. Maar wanneer er kwade bedoelingen zijn en iemand een kind bijvoorbeeld doelt te misbruiken, wordt het kind vaak gevraagd dit geheim te houden. Daarom is het belangrijk om het verschil te leren tussen goede en slechte geheimen. Een slecht geheim is bijvoorbeeld een geheim waar je kind ongemakkelijk, bang, angstig of verdrietig van wordt.
4. De verantwoordelijkheid van volwassenen
Bij de ondergoedregel hoort ook de verantwoordelijkheid van volwassenen. Hierbij gaat het erom dat wanneer een kind misbruikt wordt, het gedrag en gevoel van kinderen verandert. Het is belangrijk dat je als ouders, maar ook bij andere kids, goed alert bent op dit soort veranderingen.
Als een kind zich bijvoorbeeld plotseling anders opstelt tegen iemand, heb hier dan respect voor en geef je kind de ruimte om erover te vertellen.
Naast dat kids leren wat wel en niet oké is, is het belangrijk dat ze hun verhaal kwijt kunnen. En omdat kids niet altijd hun verhaal kwijt willen bij hun ouders (hoe graag we dat natuurlijk ook anders zouden zien), is het goed om samen met je kind een andere volwassene aan te wijzen waarbij ze zich veilig voelen om te praten.
Ondergoedregel niet alleen tegen misbruik
Deze regels gelden overigens natuurlijk niet alleen bij volwassenen. Ook leeftijdsgenootjes kunnen verder zijn met experimenteren dan je kind en dat kan er soms ook voor zorgen dat er dingen gebeuren waarbij je kind zich niet prettig voelt. Ook dan is het belangrijk dat je kind leert hierbij zijn of haar seksuele grenzen aan te geven, uit de situatie weg te lopen en dit te melden bij een volwassene.
https://www.famme.nl/seksuele-voorlichting-kind/