Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 27 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Schoppen, slaan, bijten en schreeuwen: zo ga je om met uitdagend gedrag van je peuter

Het liefst zou je je peuter soms letterlijk achter het behang plakken (guilty). Zo gek is dat niet, want veel peuters belanden in de peuterpuberteit. Deze periode kan ervoor zorgen dat de gemoederen aardig hoog oplopen in huis. Zodanig dat je kind zelfs schopt, slaat, bijt of schreeuwt. Absoluut niet de bedoeling natuurlijk, dus hier volgen tips om uitdagend gedrag van je peuter aan te pakken.

Uitdagend gedrag van peuters

Vrijwel alle ouders krijgen op een zeker moment te maken met de peuterpuberteit. Tja, ook dat is een fase waar je doorheen moet en die voor de ontwikkeling van je kind ook wel essentieel is. Maar hoe moet je reageren op uitdagend gedrag?

1. Leer je peuter begrijpen

Het is belangrijk dat je leert begrijpen waarom je peuter bepaald uitdagend gedrag vertoont. Dit is namelijk niet altijd om bijvoorbeeld jouw grenzen af te tasten. Peuters zijn nog volop bezig met het ontdekken van eigenlijk alles. Als ze bij je wegrennen, hoeft het helemaal niet zo te zijn dat ze boos zijn op jou, het kan ook zijn dat je kind letterlijk ervaart hoe zijn of haar lichaam voortbeweegt.

Als het gedrag niet gewenst is, ook al is het niet zo bedoeld, kun je wel uitleggen dat iets niet mag. Je kunt bijvoorbeeld het volgende reageren: ‘Je mag niet zomaar bij mama wegrennen, als je even lekker wilt rennen gaan we dat op een veilige plek doen’.

2. Grenzen stellen

Grenzen stellen is belangrijk als ouder. Hoewel je peuter niet opzettelijk iemand kwaad wil doen, moet jij als ouder heel duidelijk aangeven dat dingen als bijten, slaan en schoppen écht niet mogen. Leg uit dat het pijn doet en jij en je partner dat ook niet accepteren. Grenzen aangeven wat betreft gedrag is essentieel voor de ontwikkeling van je kind.

Voor peuters kan gedrag als slaan en bijten een uiting van frustratie zijn als ze niet op een non-verbale manier kunnen uitleggen waar ze mee zitten. Probeer als ouder dan ook na te denken over wat er kan zijn wat hij of zij in woorden op dit moment niet krijgt uitgelegd. Probeer vanaf daar het probleem op te lossen.

3. Het is goed om te weten dat kinderen hiervan leren

Kinderen leren van ‘fouten’ maken en van gecorrigeerd worden op gedrag dat ze niet mogen vertonen. Uitdagend gedrag past volledig bij deze leeftijd en het is als ouder dan ook goed om te weten dat dit belangrijk is voor de ontwikkeling van je kleintje. Hierdoor leren ze bijvoorbeeld om empathie te hebben voor anderen.

4. Zo reageer je op gedrag

Geef je kind altijd terugkoppeling, dat is juist hetgeen waar hij of zij uiteindelijk van leert. Als jouw kind iets doet wat niet mag of ‘nee’ zegt, kun je dat op de volgende manier aanpakken. Stel je voor dat jouw kind weigert om aangekleed te worden. Geef dan eerst aan dat je ziet of hebt gehoord dat hij/zij ‘nee’ zegt, maar leg vervolgens ook uit wat er wel gaat gebeuren. Om het wat makkelijker te maken kun je er ook een spelelement aan toevoegen.

The terrible two’s: zou houd je je peuter die maar niet wil gaan slapen in bed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme