17 manieren om jouw koppige slaapkop ‘s morgens uit bed te krijgen
Ligt je kind nog in een soort coma als je hem ‘s morgens wakker maakt voor school? Can’t blame him, vroeg opstaan ís ook vervelend. Toch moet er een hoop gebeuren en kan het frustrerend zijn als je kleine niet meewerkt.
Je kind uit bed krijgen zonder ochtenddrama is niet niks, dus wij helpen je graag uit de brand. Dankzij deze 17 tips staat -ie binnenkort stralend naast zijn bed. Wedden?
Opstaan!
Moeilijk opstaan heeft zeker niet per se te maken met luiheid. Je kunt je genen de schuld geven, want uit meerdere onderzoeken blijkt dat ieders biologische klok wordt ingesteld bij de geboorte. Je lichaam bepaalt wanneer je je klaar voelt om op te staan en laat ook duidelijk merken wanneer het nog géén tijd is.
Dit is natuurlijk geen excuus om je kinderen in bed te laten blijven hangen, maar wel een reden om een doordacht ochtendplan op te stellen. Succes.
1. Bestudeer en begrijp je kind
Let eens goed op het gedrag en de gewoonten van je kind. Waarschijnlijk merk je al snel of je een ochtend- of avondmens hebt geschapen, en hier kun je vervolgens op inspelen. Als je weet dat je kind ‘s ochtends wat meer tijd nodig heeft om wakker te worden, houd daar dan rekening mee in de familie-routine.
2. Krijg hij genoeg slaap?
Kinderen zijn volop in ontwikkeling en hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Zet alles op alles om je kinderen vroeger in bed te krijgen en dieper te laten slapen; onthoud dat de kwaliteit van de nachten vrijwel net zo belangrijk is als de uren slaap.
3. Begin de dag met lieve woorden
Op de lange termijn is het fijn om de dag te beginnen met liefde en begrip, waardoor iedereen gelijk goed begint. Een ‘goedemorgen, ik hou van je!’, zorgt er in ieder geval voor dat hij met zijn goede beentje uit bed stapt.
4. Reserveer wat ‘sudder’-tijd
Niet meteen opstaan maar nog even liggen en fantaseren over de dag die gaat komen. Rustig wakker worden en nog even ‘sudderen’ in bed kan heerlijk zijn voor kinderen die moe wakker worden en moeite hebben met opstaan. Door iedere dag vijf of tien minuutjes sudder-tijd te reserveren kan je kind rustig op gang komen.
5. Houd de drama op een laag pitje
Jep, het kan ontzettend vervelend zijn om je kind uit bed te moeten trekken, maar probeer niet uit je slof te schieten. Schreeuwen zou geen deel uit moeten maken van je ochtendroutine en zorgt er ook écht niet voor dat hij gaat haasten.
6. Zing ‘m wakker
Het ligt er een beetje aan hoe oud je spruit is, maar zolang hij geen mopperende puber is, is het heel lief om hem wakker te zingen.
7. Speel zijn favoriete muziek af
Muziek is een geweldige manier om wakker te worden. Maak een afspeellijst van al zijn favoriete liedjes en zet een muziekje aan als je ‘m wakker maakt. Een audioboek kan ook leuk zijn, voor de liefhebbers.
8. Bak iets dat heerlijk ruikt
De beste motivatie om uit bed te komen is een killer ontbijt, toch? Bak spek en een eitje of maak eens pannenkoeken. (Uiteraard niet heel gezond, maar af en toe mag het best even makkelijk gaan.) Wedden dat -ie zo uit bed springt?
9. Stel een wekelijkse verrassing in
Zorg één keer per week (of maand) voor een verrassing waar je kind sowieso zijn bed voor uit wil komen. Speciale cornflakes met kleurtjes, een verrassingsboterham met verschillend beleg of een klein cadeautje. Deze dag ben je sowieso binnen.
10. Maak een checklist
Door een lijstje op te hangen met taakjes die hij zelf uit kan voeren, voelt hij zich verantwoordelijk en groeit de motivatie om op te staan. Maak geen te uitgebreide to do list; een briefje met 3 tot 5 taakjes doet al wonderen.
11. Neem de kat of hond mee
Huisdieren zijn magisch, dus mocht je de trotse eigenaar zijn van een leuke kat of hond: neem ze vooral mee als je ‘m wakker maakt.
12. Neem een speciale wekker
Ooit gehoord van een Clocky? Een wekker met wieltjes, die ‘s ochtends wegrolt en zichzelf verstopt tot de eigenaar ‘m uitdrukt. Snel opstaan gegarandeerd.
13. Gebruik een wake-up light
Dit lampje simuleert zonsopkomst, waardoor je kind op een natuurlijke manier wordt gewekt. De lamp kan ook een zonsondergang simuleren om zijn lichaam voor te bereiden op het slapen, waardoor hij makkelijker in slaap valt. Valt zéker te proberen.
14. Leg alles wat ‘s ochtends nodig is ‘s avonds al klaar
Kinderen ondernemen makkelijker actie wanneer ze precies weten wat ze moeten doen. Kleren en een boterham klaarleggen helpt ze om op gang te komen. Uiteindelijk moeten ze natuurlijk zelf hun spulletjes neerleggen, maar door ze een paar weken met dit taakje te helpen, creëer je een nieuwe routine.
15. Laat je kinderen indien mogelijk slapen in een kamer met natuurlijk licht
Onze lichamen zijn ingesteld om wakker te worden met natuurlijk zonlicht. Een goed raam in de kamer van je kind kan ‘m al helpen opstaan.
16. Geef hem een paar minuten schermtijd als hij helemaal klaar is voor school
Het heeft vast en zeker geen effect op de lange termijn en is allesbehalve verantwoord, maar, het werkt. Als je nu uit bed komt, dan mag je na het ontbijt nog even op de iPad… Gouden tip, als we écht eerlijk zijn.
17. Laat hem de consequenties van te laat zijn meemaken
Als hij per se wil blijven liggen, moet hij op de blaren zitten. Door hem een keer te laat te laten komen, leert hij een lesje en weet hij wat de consequenties zijn. Niet de fijnste optie misschien, maar ook deze werkt gegarandeerd.
Routine
Door je kind te begrijpen en een vaste routine te creëren, krijg je ‘m sneller in actie. Natuurlijk kost het even de tijd om te wennen aan jullie nieuwe gewoonten, maar ze zijn het uiteindelijk dubbel en dwars waard.
LEES OOK: 5 x niet-allemaal-even-verantwoorde tips om je kind sneller in bed te krijgen