Het Tweeling Transfusie Syndroom (TTS): oorzaak, symptomen en behandeling
Het Tweeling Transfusie Syndroom (TTS) kan voorkomen bij een zwangerschap van een eeneiige tweeling, waarbij de tweeling een placenta deelt. Normaal gesproken dient de placenta voor het doorstromen van het bloed van de één naar de ander en omgekeerd, maar bij TTS is dit evenwicht verstoord en stroomt het bloed van de ene foetus alleen naar de andere, en niet andersom.
Hoe komt dit, wat zijn de symptomen van TTS en wat kan eraan gedaan worden? Wij vertellen het je allemaal.
Het Tweeling Transfusie Syndroom
Als het bloed in de placenta maar één richting op stroomt, dan geeft één foetus steeds bloedtransfusies aan de ander, maar krijgt hij minder bloed terug. Dit is zowel voor de donor (de weggever) als de ontvanger van het bloed een probleem. Het heeft namelijk bij beide foetussen invloed op de urineproductie, met als gevolg dat de hoeveelheid vruchtwater ook uit balans raakt.
Doordat de ene foetus dus een tekort aan bloed krijgt, plast hij minder en na een tijdje zelfs helemaal niet meer, waardoor er een tekort aan vruchtwater ontstaat. De foetus die juist veel bloed krijgt, moet meer plassen, waardoor hij veel meer vruchtwater krijgt. Dit laatste zorgt ervoor dat de buik van de zwangere heel hard groeit.
Oorzaak TTS
Bij een zwangerschap met TTS lopen meer slagaders van de donor, de weggever dus, naar de aders van de ontvanger. En door het ontbreken van een directe slagader-slagader verbinding, wordt de bloedverdeling verstoord. Hoewel TTS gedurende de hele zwangerschap kan ontstaan, is de kans het grootst tussen week 16 en week 26 van de zwangerschap.
Symptomen van TTS
Er is geen hele lijst van symptomen voor een zwangere vrouw die een eeneiige tweeling verwacht en misschien TTS heeft. Het grootste symptoom is het veel dikker worden van de buik in een korte periode, dat kan een aantal dagen zijn, maar ook een paar weken. Andere symptomen die hiermee samen kunnen komen zijn harde buiken en een strak, gespannen gevoel van de buik.
Als jij dit merkt, dan is het belangrijk om gelijk je verloskundige te bellen, omdat een bezoek aan de gynaecoloog nodig is. En hoe sneller TTS wordt opgemerkt en behandeld, hoe meer kans er is op een goede afloop.
Gevolgen TTS
Gelukkig kan TTS goed behandeld worden, maar dan moet het wel op tijd ontdekt worden. Als het al zo ver is dat één foetus heel veel vruchtwater heeft, dan is de kans groot dat de vliezen breken, waardoor er weeën ontstaan. Het gevolg is dan vaak dat de tweeling veel te vroeg geboren wordt, maar ze al wel zodanig ernstig ziek zijn, dat de afloop helaas ernstig kan zijn.
Behandeling TTS
Door middel van een echoscopie wordt vastgesteld of jij het Tweeling Transfusie Syndroom hebt. Na deze echo wordt gelijk de diagnose besproken: hoe ernstig is het en is er directe behandeling nodig? Deze behandeling kan verschillen per persoon, dat ligt eraan hoe ver je al bent in je zwangerschap en hoe ernstig de situatie op dat moment is.
Er zijn vijf behandelingen mogelijk als er bij jou TTS wordt vastgesteld:
1. Laserbehandeling
Met een laserbehandeling wordt de oorzaak van TTS aangepakt door middel van een soort kijkoperatie. Via de buikwand wordt een kijkertje ingebracht in de vruchtzak van de foetus die al het bloed ontvangt. Dan worden alle bloedvaten tussen beide foetussen dichtgebrand, waardoor ze beide hun eigen placentadeel hebben en hun bloedsomlopen niet meer in verbinding zijn.
2. Amniodrainage
Bij deze behandeling wordt aan de hand van een vruchtwaterpunctie het overtollige vruchtwater van de ontvanger afgelopen. Dit wordt met een dunne naald met een slangetje gedaan, die door de buikwand in de vruchtwaterzak wordt gebracht. Hierdoor vermindert de spanning op de buik van de zwangere en wordt de kans op een vroeggeboorte kleiner. Deze behandeling moet vaak meerdere keren gedaan worden.
3. Navelstrengcoagulatie
Deze behandeling wordt toegepast als één van de foetussen ernstig ziek is. De navelstreng van de zieke foetus wordt dan dichtgemaakt, met als gevolg dat hij overlijdt. Op deze manier wordt er geen bloed meer van de gezonde foetus overgedragen aan de overleden foetus, wat voor de gezonde foetus een grotere kans op overleven geeft.
4. Zwangerschapsafbreking
Als de zwangerschap nog onder de 24 weken zit en beide foetussen zijn zo ernstig ziek, dat de kans bij beide op overleven zo ontzettend klein is, kan ervoor worden gekozen om de zwangerschap af te breken.
5. Afwachten
Als laatste is afwachten ook een optie als de situatie nog onder controle is. De zwangere vrouw moet dan goed opletten op de symptomen en als zij deze opmerkt, aan de bel trekken. Het kan dan een verergering van TTS zijn, dus dan is het belangrijk om er alsnog op tijd bij te zijn.
Diantha (45): ‘Mijn dochter (17) is zwanger van een tweeling’