13 dingen die je jezelf meteen na je tweede trimester moet gunnen
Hallelujah, het einde is in zicht! Je hebt jezelf het eerste trimester doorgekotst (ja, sorry), het tweede trimester doorgestraald en nu zijn de laatste loodjes aangebroken. Doe jezelf een lol en maak het aftellen zo comfortabel mogelijk door jezelf de volgende dingen te gunnen.
Comfortabel het derde trimester in
Het leven na de bevalling kan nog een hele beproeving worden, dus probeer het er zoveel mogelijk van te nemen in deze laatste fase van je zwangerschap.
1. Vind comfortabele, stretchy schoenen
Hakken zijn leuk en aardig, maar op een gegeven moment gaan je voeten gewoon opzwellen en wordt het echt heel oncomfortabel. Bovendien: het is ook niet heel charmant als duidelijk zichtbaar is dat je die delicate sandaaltjes met grof geweld hebt aangetrokken (lees: rollade-effect – remember Kim K?) en je kapot gaan van de pijn.
In de zomer heb je mazzel omdat je dan gewoon teenslippers aan kan schieten, maar in de winter moet je wat beter zoeken naar gerieflijk schoeisel. Wees dan ook vooral niet te ijdel en accepteer dat je waarschijnlijk een maat (of twee) groter nodig hebt. Die hakken komen later wel weer.
Dit bericht bekijken op Instagram
Swollen feet or a new Givenchy tattoo?
Een bericht gedeeld door Kim Kardashian West (@kimkardashian) op 4 Mei 2013 om 12:55 (PDT)
2. Geef jezelf tenminste 10 extra minuten om ergens te komen
Niet alleen wordt je waggel langzaam maar zeker steeds zichtbaarder, maar zal je ook steeds vaker onderweg even een adempauze moeten inlassen. Even hijgen en puffen tijdens een activiteit die normaal gesproken nul energie kost, is na je tweede trimester volkomen normaal.
Het betekent niet dat je opeens bejaard bent of je conditie compleet verloren is; hoe groter de baby, hoe meer ‘ie tegen je longen drukt. Het enige wat je eraan kan doen is je tijd ruim nemen zodat je niet ook nog eens gestrest bent omdat je overal te laat komt.
3. Investeer in een warmte-pad
Het derde trimester komt met pijntjes. Je krijgt waarschijnlijk sneller last van je spieren Braxton Hicks-contracties (sporadisch samentrekking van de baarmoeder tijdens je zwangerschap, red.). Een warmte-pad zorgt er niet voor dat die pijntjes als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar verzacht het wel. Bovendien is zo’n ding altijd fijn om in huis te hebben – ook als je niet zwanger bent.
Lees ook: Zwanger? Schroom niet deze 9 perks volledig uit te buiten!
4. Maak een mentale notitie van alle toiletten in de buurt
Misschien deed je dit sowieso al, maar deze gewoonte gaat je echt van pas komen wanneer je straks zo’n beetje ieder uur moet plassen en soms zelfs meerdere keren in tien minuten tijd (want: die kleine drukt op je blaas). Niets zo irritant als niet in de buurt zijn van een wc als je nodig moet.
5. Accepteer dat je er niet 24/7 altijd flawless uit ziet
Je favoriete kleren passen niet meer. Wat zeggen we? Zelfs positiekleding valt misschien niet eens mooi meer tegen het einde van je zwangerschap. Je bent moe (duh) en dat is waarschijnlijk te zien.
We zeggen niet dat je er verschrikkelijk uit ziet, absoluut niet, maar accepteer dat je nu even niet de meest flawless versie van jezelf bent. Maak jezelf daar echt niet druk om want je hebt nu wel even wat anders aan je hoofd.
6. Na je tweede trimester: ga trapjes tellen
Je hebt het misschien al gehoord van je zorgverlener; het derde trimester is het moment waarop je de trapjes en bewegingen van je baby echt kan bijhouden. Doe het vooral omdat het leuk is en probeer er vooral niet te geobsedeerd door raken; doe het het dan ook niet de hele dag door. Het gaat erom dat je een algeheel beeld hebt van hoe actief je kindje is.
via GIPHY
7. Doe research over hoe je de bevalling kan opwekken
Op dit punt hoef je je daar zeker nog geen zorgen over te maken, maar de kans zit erin dat je op een gegeven moment niet meer kan wachten en toch wil weten hoe je de natuur een handje kan helpen. In tijden van wanhoop is het goed om vooraf een beetje research te hebben gedaan. Zo weet je wat je wel in de hand hebt, wat niet en wat misschien het beste werkt voor jou.
8. Haal alle baby-essentials in huis
In sommige culturen wordt geloofd dat dit ongeluk brengt, maar als dat voor jou niet opgaat: hamsteren maar. Maak een inventarisatie en haal alles in huis wat nog ontbreekt. De babykamer hoeft echt niet tot in de puntjes afgestyled zijn, maar het is een fijne gedachte als je weet dat je de essentials in huis hebt.
Lees ook: 10 dingen die je moet weten vóórdat je de babykamer inricht
9. Pak je vluchtkoffer
Oké, oké, dit heeft geen enorme haast – als je het maar doet. Geloof ons: last-minute je spullen bij elkaar grissen is allesbehalve fijn.
10. Stop maaltijden in de vriezer
Eigenlijk net als in je studententijd. Eten over? Hop, in een Tupperware-bakje en de vriezer in. Of kook expres extra zodat je een voorraadje hebt en niet langer dan nodig hoeft door te brengen in de supermarkt. Tip: als je vanaf je tweede trimester iedere week een extra maaltijd invriest heb je technisch gezien dertien extra maaltijden voor de momenten waarop je echt de puf niet hebt om te koken. Een grote vriezer is dan overigens wel handig.
11. Maak een plan met je werkgever
Zo ga je straks met een gerust gevoel op verlof en kom je ook op een zo soepel mogelijke manier terug. Maak duidelijke afspraken zodat iedereen weet waar ‘ie aan toe is en je bij je terugkomst alleen maar hoeft bijgepraat te worden over de laatste kantoorroddels.
Lees ook: Deze moeders doen een boekje open over je lijf in het 3e trimester van je zwangerschap
12. Sta jezelf toe te ontspannen
Zeker mentaal gezien is het derde trimester pittig. Misschien moet je nog veel doen, maar voel je niet schuldig wanneer je even een pauze inlast om gewoon even op de bank te liggen apegapen. Je lichaam verzet bergen werk dus het is helemaal prima als dat even ‘het enige’ is wat je op een dag doet. Wees lief voor jezelf.
13. Plan tenminste één leuk ding met vrienden en familie
Of dit nou je eerste kind is of het zevende: dingen gaan veranderen. Het is een feit dat je vlak na de geboorte gewoon een stuk minder tijd hebt voor je vrienden en familie. Dit is daarom het moment om wat leuks met elkaar te doen – iets waar je nog de energie voor hebt. Ga bijvoorbeeld met elkaar uit eten of organiseer een filmavondje met je liefste vrienden. Dat worden de herinneringen die je nog jaren koestert.
Lees ook:
- Verlof voor partners en een extra echo: dit zijn de grootste veranderingen in 2020 als je zwanger bent
- Nesteldrang; wat is dat nou eigenlijk?