Tweede bevalling sneller en minder pijnlijk? Verloskundige geeft eindelijk duidelijkheid
Een tweede bevalling kan erg verschillend worden ervaren. Waar de één denkt: ‘Ik heb het al eens gedaan, dus kom maar op’, denkt een ander: ‘Ik weet wat er gaat komen, daar zie ik enorm tegenop.’ Maar hoe zit dat eigenlijk met de duur van een tweede bevalling? Gaat deze echt sneller dan de eerste?
En doet een tweede bevalling nou ook minder pijn dan een eerste?
Tweede bevalling
Een bevalling is een heftig, maar bijzonder moment. Vaak wordt het als pijnlijk ervaren. Niet gek dus dat je tegen een tweede bevalling op kan zien. Maar daarnaast is een bevalling natuurlijk ook iets heel moois: wat een vrouwenlichaam op dat moment presteert, is alleen maar bewonderenswaardig. En het moment dat je je kindje voor het eerst in je armen hebt, vergeet je vaak alles wat er is gebeurd.
Als jouw eerste bevalling erg lang duurde en je veel pijn had, dan vraag je je misschien wel af of dit bij een tweede bevalling minder erg, net zo erg, of zelfs erger wordt. Misschien heb je er weleens over gelezen of de ervaringen van vrouwen uit je omgeving gehoord, maar wij waren benieuwd wat een verloskundige hierover te zeggen heeft. We vroegen het aan Marike van de Groep, verloskundige bij Amstermam.
Sneller of langzamer?
“Een tweede bevalling gaat zeker sneller dan een eerste bevalling”, vertelt Marike. “De ontsluiting duurt meestal ongeveer de helft van de tijd en dat komt voornamelijk doordat de baarmoedermond bij een eerste bevalling echt nog een lange tuut is, nog helemaal zacht en plat moet worden en deze dan pas wat verder opengaat. En dat kost vaak veel voorbereidingstijd.
En die voorbereidingstijd is vaak bij een tweede al gebeurd. Het gebeurt vaak dat je in de laatste weken al twee á drie centimeter ontsluiting hebt, maar dat niet doorhebt. Dat zegt ook niks, heel veel mensen willen dat weten, maar dat hoeft niet per se. Het maakt eigenlijk niet uit, het zegt niks over wanneer je gaat bevallen. Het hoort gewoon heel erg bij een tweede keer zwanger zijn. Dan is het ook nog zo dat als je eenmaal in die actieve fase komt, het vaak ook veel sneller gaat.
Het klopt dus dat een tweede bevalling korter duurt dan een eerste. Het ontsluiten gaat vaak al veel sneller, je hebt al meer ontsluiting aan het begin, de baarmoedermond is al zachter, je lijf heeft het al een keer gedaan en het laatste stukje gaat vaak ook echt een stuk sneller. Waar je bij een eerste kind gemiddeld een uur en een kwartier perst, is dat bij een tweede twintig minuten. En dat kan bij een tweede zelfs nog korter.”
Meer of minder pijn?
En doet een tweede bevalling dan meer of minder pijn dan een eerste bevalling? Daar is Marike erg duidelijk over. “Wat niet klopt, is dat een tweede bevalling minder pijn doet. Deze doet gewoon evenveel zeer als een eerste bevalling, want er moet wel heel veel gebeuren en dat voelt op zich hetzelfde. Het doet alleen een korte tijd pijn, maar verder voelen de weeën precies hetzelfde.”
We kunnen je dus voor de helft geruststellen. Gelukkig duurt een tweede bevalling meestal minder lang en hoef je dus een kortere tijd die pijn te ervaren. Hopelijk helpt dit idee je om de bevalling toch iets geruster tegemoet te gaan en is het waarschijnlijk allemaal weer goed zodra je je kindje in je armen krijgt.
Hoe ben jij zwanger? ‘Ik gun mezelf een rustigere bevalling’